Ο Νίκος Πιλάβιος στο σχολείο μας

Στα πλαίσια του προγράμματος της Φιλαναγνωσίας επισκέφτηκε σήμερα το σχολείο μας, μέσω του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου , ο γνωστός μας παραμυθάς , ο Νίκος Πιλάβιος.


Ο Νίκος Πιλάβιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943. Πρωτόπαιξε στο πρώτο παιδικό θέατρο, που ιδρύθηκε το 1951, και συνέχισε να παίζει σε αυτό, όπως και στο ραδιόφωνο και στον κινηματογράφο, έως τα δεκαέξι του. Στα δεκαεπτά του μπήκε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, απ’ όπου αποφοίτησε το 1963. Μετά από σπουδές στη Royal Academy of Dramatic Art στο Λονδίνο, άρχισε την επαγγελματική του καριέρα το 1966 παίζοντας στο θέατρο, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση έως το 1974, οπότε εγκατέλειψε το επάγγελμα του ηθοποιού στο θέατρο. Το 1975 ανέλαβε τη ραδιοφωνική εκπομπή «Παιδική ραδιοφωνική βιβλιοθήκη» ως παραγωγός, μεταφραστής, ηθοποιός και διασκευαστής. Το 1977 του ανέθεσαν να οργανώσει όλο το παιδικό πρόγραμμα του ραδιοφώνου του Α’ Προγράμματος της ΕΡΤ και το 1978 προσλήφθηκε στην ΕΤ1 ως προϊστάμενος του Τμήματος Παι­δικών Εκπομπών. Εκεί, πέρα από τα διοικητικά του καθήκοντα, ανέλαβε όλο το παιδικό πρόγραμμα ως παραγωγός, ενώ ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παρουσιαστής έκανε ο ίδιος τις εκπομπές: «Ο Παραμυθάς», «Γράψτε την ιστο­ρία» και «Η Χιλιοποδαρούσα». Το 1987 παραιτήθηκε από την ΕΡΤ και ίδρυσε την εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών «Σαΐ­τα», η οποία έκανε την παραγωγή δε­κά­δων εκπομπών, για την ΕΤ1 την ΕΤ2, την ΕΤ3, το MEGA το STAR και την Εκπαιδευτική Τηλεόραση, έως το 2008. Από το 2001 έως το τέλος του 2002 ήταν διευθύνων σύμβουλος στο τηλεοπτικό κανάλι PATRA TV, στην Πάτρα, ενώ τώρα εργάζεται ως παραγωγός, ηθοποιός και σεναριογράφος στην εταιρεία τηλεοπτι­κών παραγωγών του γιου του, «Movie Teller Films». 
Ως συγγραφέας εμφανίστηκε το 1983 με δύο παιδικά βιβλία, ενώ από το 1987 έως το 1990 είχε μόνιμη στήλη στο περιοδικό Τηλέραμα και στην εφημερίδα Έθνος της Κυριακής.

Έχει γράψει τα βιβλία: Ο Παραμυθάς, Ο Παραμυθάς (Η μεγάλη περιπέτεια), Ο Παραμυθάς (Το τσίρκο), Ο Παραμυθάς (Ο μάγος του Γαλάζιου Βουνού), Ο Παραμυθάς (Οι φίλοι μου), Ο Παραμυθάς (Οι περιπέτειές μου), Ο Κρισναμούρτι στην Ελλάδα, Τα ευτυχισμένα παιδιά θέλουν γονείς χωρίς «εγώ» και Ιστορίες της καρδιάς.

Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν: Ιστορίες της καρδιάς, 2011 , Ιστορίες της καρδιάς (ePUB), 2011 , Τα ευτυχισμένα παιδιά θέλουν γονείς χωρίς «εγώ», 2011 , Ο Κρισναμούρτι στην Ελλάδα, 1998 , Krishnamurti in Greece, 1998 , Ο Παραμυθάς 1. Το τσίρκο, 1996 , Ο Παραμυθάς 2. Ο μάγος του γαλάζιου βουνού, 1996

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είστε πολύ τυχερή που τον είδατε!!!

Δημοσίευση σχολίου