Πείραμα για το φθόριο



Για να δούμε πώς το φθόριο προστατεύει τα δόντια κάναμε στην τάξη μας (Α2) το παρακάτω πείραμα:
Υλικά που χρειαστήκαμε

               
                                                                          1 αβγό
  1 αβγοθήκη
  1 φθοριούχο οδοντόκρεμα
  1 μαρκαδόρο
  1 ποτήρι άσπρο ξίδι
  1 διαφανές ποτήρι
    Λίγο βαμβάκι


Πώς προετοιμαστήκαμε για το πείραμα
Την πρώτη μέρα πήραμε το αβγό (δεν χρειάζεται βράσιμο) και με το μαρκαδόρο κάναμε μια οριζόντια γραμμή γύρω,γύρω που να χωρίζει το αβγό στα δύο. Γεμίσαμε την αβγοθήκη με την οδοντόκρεμα και βάλαμε το αβγό μέχρι τη γραμμή του μαρκαδόρου να καλύπτεται με την οδοντόκρεμα έτσι ώστε το φθόριο να επιδρά πάνω στο μισό αβγό.


Πώς κάναμε το πείραμα
Την  επόμενη μέρα βγάλαμε το αβγό από την αβγοθήκη, σκουπίσαμε την οδοντόκρεμα με λίγο βαμβάκι και βάλαμε το αβγό μέσα σε ένα ποτήρι με ξίδι.


Τα αποτελέσματα του πειράματος
Ύστερα από λίγο είδαμε ότι η πλευρά του αβγού που δεν είχε καλυφθεί με οδοντόκρεμα εμφάνισε μικρές φουσκάλες. Το οξύ από το ξίδι άρχισε να επιδρά πάνω στο ασβέστιο που έχει το τσόφλι του αβγού και να το βγάζει (απασβέστωση).Αντίθετα στην πλευρά του αβγού που ήταν καλυμμένη με οδοντόκρεμα δε βγήκαν φουσκάλες ,γιατί το φθόριο της οδοντόκρεμας που είχε μπει στο τσόφλι του αβγού το προστάτευσε από το οξύ που περιείχε το ξίδι.
Έτσι ακριβώς συμβαίνει και με τα δόντια στο στόμα.
Όταν πλένουμε τα δόντια μας με οδοντόκρεμα που έχει φθόριο, αυτό μπαίνει στην αδαμαντίνη και την προστατεύει από τα οξέα που παράγουν τα μικρόβια!







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου