Εθελοντική αιμοδοσία. «Δεν δίνεις αίμα, δίνεις ζωή»


 Οι μαθητές του Στ’1 στα πλαίσια της ενημέρωσής τους για την εθελοντική αιμοδοσία μεταμορφώθηκαν με πολλή όρεξη και φαντασία στα συστατικά και τις ομάδες του αίματος ,έπαιξαν κουκλοθέατρο καταρρίπτοντας πολλούς μύθους που συχνά ακούμε για την αιμοδοσία και δημιούργησαν μια αφίσα που στόχο έχει να μας ευαισθητοποιήσει όλους σχετικά με μια τόσο σημαντική διαδικασία.


Ομάδα Α
ΟΜΑΔΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ

Οι ήρωες της ιστορίας μας
Ο Αλφούλης, Ο Βητούλης, Ο Μηδενούλης και ο Αλφαβητούλης
Αλφούλης: Εγώ είμαι ο γνωστός σε όλους Αλφούλης!! Σε πολλούς από εσάς κυκλοφορώ στις φλέβες σας!! Να ξέρετε όμως ότι εγώ είμαι λίγος περίεργος  χαρακτήρας, δεν συμπαθώ πολύ τον Βητούλη και τον Μηδενούλη….Δεν θα καταδεχθώ ποτέ να κάνω παρέα μαζί τους!!!! Εγώ συναναστρέφομαι μόνο με όσους είναι ίδιοι με μένα και με τον Αλφαβητούλη επειδή φοράει ωραία ρούχα!! Αλλά μην τους το πείτε….. Α!! ΣΣΣΣΣΣΣ……Έρχονται!
Βητούλης: Γειά σας! Τι κάνεις Αλφούλη; Γεια σας και σε εσάς! Εγώ είμαι ο Βητούλης!! Μεταξύ μας… δεν τα πάω πολύ καλά με τον Αλφούλη… Δεν ταιριάζουμε!! Εγώ ταιριάζω μόνο με όσους μοιάζουν με μένα (γιατί ακούμε την ίδια μουσική) και με τον Αλφαβητούλη επειδή φοράει ωραία ρούχα….. Ααααααααα!!! Να τος!! Έρχεται!!!
Αλφαβητούλης: Γεια χαρά σε όλους!!! Τι χαμπάρια;; Εγώ είμαι ο Αλφαβητούλης!!! Όπως βλέπετε είμαι πολύ όμορφος και καλόγουστος!!! Ποτέ δεν θα μπορούσα να συναναστρέφομαι όποιον και όποιον!!! Εγώ κάνω παρέα μόνο με όσους μου μοιάζουν!!!!!!!! Δηλαδή με τους Αλφαβητούληδες!!!!!!!!!!!!!!! Μμμμμμμμμ… Έρχεται ο Μηδενούλης…
Μηδενούλης: Γειά σας…. Εγώ είμαι ο Μηδενούλης και να ξέρετε ότι τους αγαπάω όλους!! Όταν μου ζητάνε κάτι αμέσως τρέχωκαι τους προσφέρω τη βοήθειά μου… Ξέρω ότι αν ζητήσω από τους υπόλοιπους δεν θα μου δώσουν τίποτα, αλλά και πάλι δεν πειράζει γιατί είμαι πολύ πολύ καλούλης και δεν ξέρω αν σας το είπα, αλλά σας αγαπάω όλους!!!
  

ΟΜΑΔΑ Β
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ


ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΊΑΣ ΜΑΣ
Μπαρμπα- αιμούλης , ο Αιμοπεταλάκης, ο Ερυθροαιμοσφαιράκης και ο  Λευκοαιμοσφαιράκης!
ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Ερυθροαιμοσφαιράκης:  Κοιτάξτε, κοιτάξτε πόσο γυμνασμένα είναι τα χέρια και η πλάτη μου από τη δουλειά που κάνω! Όλη μέρα και όλη νύχτα σηκώνω στα στιβαρά μου μπράτσα οξυγόνο!! Και μην το βλέπετε έτσι, είναι βαρύ!! Καμιά ερυθροαιμοσφαιρούλα δεν μπορεί να αντισταθεί στη γοητεία μου!!
Λευκοαιμοσφαιράκης:  Μμ!! Μιλάς και συ!!! Τι ψώνιοοοο….. Κανείς δεν είναι καλύτερος από εμάς τα  λευκά αιμοσφαίρια που είμαστε σαν γενναίοι στρατιώτες με τις λευκές στολές μας να πολεμάμε κάθε μέρα τα μικρόβια και να μην αφήνουμε τον οργανισμό να αρρωστήσει. Εμάς να δείτε με τι θαυμασμό μάς κοιτάζουν οι λευκοαιμοσφαιρούλες!!
Αιμοπεταλάκης: Μωρέ τι μας λέτε; Να δω αν δεν ήμασταν και εμείς να κλείνουμε τις πληγές του σώματος και να εμποδίζουμε την αιμορραγία, αν θα είχατε οργανισμό να κάνετε βόλτες και να περηφανεύεστε!!!
Μπαρμπα – αιμούλης: Πάλι τσακώνεστε;;;;; Τι να σας πω….Πότε θα καταλάβετε ότι είστε όλα σας συστατικά μου και σας νοιάζομαι όλους το ίδιο;;; Ο κάθε ένας σας έχει το ρόλο του και ένα είναι το σίγουρο!!! Χωρίς κάποιον από εσάς τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο για εμένα!!!
(Η ιδέα για του ήρωες της ιστορίας μας πηγάζει από το βιβλίο της Γιώτας Παράκοιλα
Έκδοση Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος Μυτιλήνης, Μυτιλήνη 2010. Ανακτήθηκε στις 3/3/2013 από http://www.emprosnet.gr/emprosnet-archive/93d9e8e4-028d-47f7-a272-2ce006b2057b)

ΟΜΑΔΑ Γ
Δημιουργία αφίσας για την εθελοντική αιμοδοσία.

ΟΜΑΔΑ Δ

Δημιουργία κουκλοθέατρου  για τους μύθους και την πραγματικότητα σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου