Επίσκεψη στη λίμνη Τσιβλού

Την Πέμπτη 25 Απριλίου η ΣΤ΄ τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε τον υγροβιότοπο της λίμνης Τσιβλού, ώστε να υλοποιήσει  ένα μονοήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το ΚΠΕ Κλειτορίας-Ακράτας. 
Το πρόγραμμα στόχευε:  

• Στην εξοικείωση των παιδιών με το ζήτημα της διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών.
• Στην ανάπτυξη περιβαλλοντικά ορθής συμπεριφοράς σε προστατευόμενες περιοχές.
• Στην εισαγωγή στο ζήτημα της διαχείρισης του γλυκού νερού με έμφαση στο θέμα της λειψυδρίας.
• Στην εισαγωγή στο ζήτημα της αξίας των μικρών υγροτόπων και των δασικών οικοσυστημάτων.
• Στη μοναδικότητα σχηματισμού του συγκεκριμένου υγροβιότοπου (κατολίσθηση, 1913) 








Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα βάγια, Ήρθ’ η Κυριακή που τρων τα ψάρια. (ΣΤ1)


Συγκεντρώσαμε πληροφορίες από το διαδίκτυο για τα Λαζαράκια, το έθιμο που συνδέεται με το Σάββατο του Λαζάρου και  σας τις παρουσιάζουμε power point και σε μια αφίσα. 









Στη συνέχεια κατασκευάσαμε καλαθάκια, Λαζαράκια, μάθαμε τα κάλαντα του Λαζάρου (όπως μας τα είπε η γιαγιά) και τα τραγουδήσαμε στην κυρία Διευθύντρια, σε μαθητές και δασκάλους του σχολείου μας.









Tαξιδέψαμε στην πόλη του μέλλοντος με το WWF (ΣΤ)


Οι μαθητές της Στ τάξης υλοποίησαν το εκπαιδευτικό εργαστήρι: «Ταξίδι στην πόλη του μέλλοντος» του WWF Ελλάς (κα Μαρία Δεδάκη), το οποίο υλοποιείται με την υποστήριξη της εταιρείας FRIGOGLASS, στα σχολεία! Στόχος του εργαστηρίου ήταν  να δώσει την ευκαιρία στους μαθητές να παίξουν, να μάθουν, να προβληματιστούν και να βρούνε λύσεις για ένα βιώσιμο μέλλον.
Το εργαστήρι ξεκίνησε με βιωματικά παιχνίδια γνωριμίας στο προαύλιο. Στη συνέχεια οι μαθητές σκέφτηκαν τι τους είναι αληθινά απαραίτητο από όλα αυτά που διαθέτουμε στα σπίτια μας, προβληματίστηκαν σχετικά με το αν μπορούν να ξεχωρίσουν τις επιθυμίες από τις ανάγκες τους. Συνειδητοποίησαν ότι η τεχνολογία μας προσφέρει λύσεις, αλλά αν δεν μειώσουμε τις καταναλωτικές μας ανάγκες, ο πλανήτης μας δεν θα τα βγάλει πέρα. Το οικολογικό μας αποτύπωμα είναι πολύ υψηλό. Δυόμιση πλανήτες χρειαζόμαστε για να καλύψουμε τις καθημερινές μας ανάγκες. Η εντυπωσιακή αυτή πληροφορία ώθησε τους μαθητές να σκεφτούν κριτικά, να συνδυάσουν πληροφορίες, να αξιολογήσουν εναλλακτικά σενάρια και τελικά να «ζωγραφίσουν» με τη φαντασία τους τη ζωή στη βιώσιμη πόλη του μέλλοντος.
Τέλος,  αποφάσισαν να λάβουν μέρος και στον διαγωνισμό του WWF και κλήθηκαν να σκεφτούν  ιδέες ρεαλιστικές αλλά και πρωτότυπες για εξοικονόμηση ενέργειας στο σχολείο μας. Οι καλύτερες συνολικά ιδέες θα βραβευτούν με προϊόντα της συλλογής WWF, ενώ το σχολείο που θα αναλάβει την πιο γενναία πρωτοβουλία εφαρμογής τους, θα βραβευτεί με ένα ψυγείο Ecocool της Frigoglass για το κυλικείο του.
Περισσότερα στο wwf







Επίσκεψη στο γειτονικό Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πατρών (ΣΤ)


Τα παιδιά της Στ τάξης του σχολείου μας (στα πλαίσια του προγράμματος   Μετάβαση στο Γυμνάσιο) επισκέφθηκαν το γειτονικό Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πατρών.  Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης και μετά το καλωσόρισμα από τη Διευθύντρια κα Αργυροπούλου Μαρία :


  • ·       Ξεναγηθήκαμε στους χώρους του Γυμνασίου,
  • ·       Επισκεφθήκαμε το γυμναστήριο και συνομιλήσαμε με τον Γυμναστή κ. Καμπύλη Νικόλαο,


  • ·       Παρακολουθήσαμε και λάβαμε μέρος σε πειράματα με τη βοήθεια  του Χημικού κ. Αμαριωτάκη Βασιλείου και ενημερωθήκαμε για τη λειτουργία του εργαστηρίου Φυσικής και Χημείας.






  • ·       Συμμετείχαμε  στο μάθημα Οικιακής Οικονομίας της καθηγήτριας την κας Κτενά Χριστίνας. Kάναμε πειράματα, παίξαμε μαζί με τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου σχετικά παιχνίδια στον διαδραστικό πίνακα του σχολείου και παρακολουθήσαμε βίντεο.




  • ·       Παρακολουθήσαμε παρουσίαση ppt  από τη Φιλόλογο κα Σταμούλη Αλεξία με θέμα: «Τα παιχνίδια στην Αρχαία Ελλάδα». Συζητήσαμε μαζί της για τις απαιτήσεις του Γυμνασίου και τα φιλολογικά μαθήματα. Τα παιδιά εξέφρασαν τις απορίες του για τον τρόπο δουλειάς στο Γυμνάσιο.


  • Όταν επιστρέψαμε στο σχολείο μας, συζητήσαμε για αυτή την εμπειρία μας και καθένα από τα παιδιά μίλησε για το πώς αισθάνθηκε, τι του άρεσε περισσότερο, τι του έκανε εντύπωση και τι πιστεύει ότι θα το δυσκολέψει την επόμενη χρονιά.

Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία και ευχαριστούμε όλους όσους μας βοήθησαν να τη ζήσουμε. 

Τα μηνύματα κρύφτηκαν στο Μουσείο


Επισκεφτήκαμε (Β1,Β2) το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας και μάθαμε για όλους τους τρόπους επικοινωνίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Μιλήσαμε για τους αγγελιοφόρους, για τις φωτιές, παίξαμε το ταχυδρομικό περιστέρι, είδαμε από κοντά τον τηλέγραφο, στείλαμε σήματα Morse  και γράψαμε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα.








Αλληλογραφώντας με παιδιά από την Τουρκία (ΣΤ1)


Λάβαμε γράμματα από μαθητές από τη Σμύρνη (είναι οι εταίροι μας από την Τουρκία στο πρόγραμμα COMENIUS) και τους γράψαμε και εμείς. Παρουσιάσαμε τον εαυτό μας, την οικογένειά μας, τα ενδιαφέροντά μας, τα φαγητά, τα μαθήματα που μας αρέσουν,  τη μουσική που ακούμε κ.ά.



Η εφημερίδα "Γνώμη" για την ταινία μας...



(Κάντε κλικ να μεγαλώσει)



Επικοινωνώντας με τα παιδιά από την Πολωνία (ΣΤ1)


Στα πλαίσια του Comenius, επικοινωνήσαμε με τα παιδιά από την Πολωνία. Μας έστειλαν κάρτες με ευχές και εμείς φτιάξαμε ανοιξιάτικες κάρτες (με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού των Εικαστικών) γράφοντας ένα μικρό κείμενο στο οποίο παρουσιάζουμε τα ενδιαφέροντά μας.







Τελετή βράβευσης του διαγωνισμού: " Ένας πλανήτης μια ευκαιρία "





Την Τετάρτη 3 Απριλίου στην κεντρική αίθουσα του Υπουργείου Παιδείας έγινε η τελετή βράβευσης του 3ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Ταινιών Μικρού Μήκους «Ένας πλανήτης… μια ευκαιρία»  .

Στόχος του διαγωνισμού, είναι να δοθεί η ευκαιρία σε μαθητές από σχολεία όλης της χώρας, να εκφραστούν καλλιτεχνικά και να εξοικειωθούν με την κινηματογραφική αφήγηση. Οι συμμετέχοντες (ομάδες μαθητών, τμήματα ή τάξεις σχολείων), υπέβαλαν ταινίες μικρού μήκους διάρκειας μέχρι 10′, με θεματολογία που αφορούσε σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, όπως περιβάλλον, κρίση, μετανάστευση, ρατσισμός, εκπαίδευση, οικογένεια, ανθρώπινες σχέσεις, διαδίκτυο κ.α. 
Τον διαγωνισμό συνδιοργάνωσαν η ΕΡΤ Α.Ε., η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και η Διεύθυνση Εκπαιδευτικής  Ραδιοτηλεόρασης.

Ανάμεσα στις βραβευμένες ταινίες ήταν και η ταινία που δημιούργησαν οι μαθητές της ΣΤ΄2 τάξης του σχολείου μας με τίτλο : "Η ζωή μια ρόδα". (Υπεύθυνος εκπαιδευτικός : Μπακαστάθης Αθανάσιος) Θέμα της ταινίας μας ήταν η οικονομική κρίση . Μια χρυσή ευκαιρία να βάλουμε σε προτεραιότητα έννοιες όπως αλληλεγγύη και ανθρωπιά. Γιατί όσο υπάρχουν «άνθρωποι» , που περπατούν ο ένας δίπλα στον άλλο , τίποτε δε χάνεται. Πάντα θα υπάρχει  ελπίδα.

Την απονομή των βραβείων στους μαθητές του σχολείου μας έκανε η κ. Αντιγόνη Φαραγκουλιτάκη , προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Θρησκευμάτων.

Δεν έχουμε παρά να συγχαρούμε τους μαθητές μας για αυτή τη σημαντική επιτυχία τους και να τους ευχηθούμε να έχουν στη ζωή τους ανάλογες και ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες .



 Οι βραβευμένες ταινίες θα προβληθούν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας τον προσεχή Οκτώβριο , ενώ έχουν ήδη αναρτηθεί στο site της ΕΡΤ , που μπορείτε να τις παρακολουθήσετε μέσω των παρακάτω συνδέσμων.

Από τις συνολικά 280 ταινίες που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό, βραβεύθηκαν οι παρακάτω:

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΕΙΔΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ (ΙΣΟΜΕΡΩΣ)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ (ΙΣΟΜΕΡΩΣ)



ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ (ΙΣΟΜΕΡΩΣ)


ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΕΙΔΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ (ΙΣΟΜΕΡΩΣ)



ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ (ΙΣΟΜΕΡΩΣ)

Επίσης, δόθηκε εύφημος μνεία στις ταινίες των παρακάτω πέντε Ειδικών Σχολείων:
– Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΟΥ ΓΛΑΡΟΥ (ΤΕΕ Κωφών Αγ. Παρασκευής)
– ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ (ΕΕΕΕΚ Λευκάδας)
– ΈΧΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΠΑΙΔΙ ΕΔΩ? (ΕΕΕΕΚ Καβάλας)
– ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΙΩΠΗ (18ο Δ.Σ. Κωφών Σερρών)
– ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ (Ειδικό Επαγγελματικό Λύκειο Αγ. Δημητρίου)


Την Επιτροπή Αξιολόγησης απάρτισαν οι Αντώνης Παπαδόπουλος (σκηνοθέτης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας – πρόεδρος της Επιτροπής), Μάρια Μαρκετάκη (Υπουργείο Παιδείας – Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση), Μένος Δελιοτζάκης (σκηνοθέτης, προϊστάμενος Τμήματος Δραματοποιημένων Προγραμμάτων ΕΡΤ Α.Ε.) και Ντέπυ Βρεττού(Τμήμα Διεθνών Συμπαραγωγών ΕΡΤ Α.Ε.).

2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου


2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου
«BIBΛΙΟΧΑΡΑ» Σ ́ ΟΛΗ ΤΗ ΓΗ
Τα δικά μας μηνύματα….(ΣΤ1)

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης, και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.
Το 2013 υπεύθυνο για το υλικό  του εορτασμού είναι το Τμήμα των ΗΠΑ.
Αφού διαβάσαμε και συζητήσαμε το φετινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, γράψαμε τα δικά μας μηνύματα.
Η φετινή αφίσα και το μήνυμα…

Τα δικά μας μηνύματα….
Όταν είσαι στο σχολείο,
πάντα να διαβάζεις ένα βιβλίο.

Στο σπίτι σου όταν βαριέσαι,
άνοιξε το βιβλίο να ξεχνιέσαι.

Το βράδυ καθώς πας να κοιμηθείς,
βλέπεις τα βιβλία και δεν μπορείς να αντισταθείς.

Γι’ αυτό διάβαζε πολλά βιβλία,
για χαρά και φαντασία!

  •           Ένα, δύο, τρία, πες μια ιστορία.

Κλείσε την τηλεόραση και πήγαινε για διάβασμα, βιβλίο να διαβάσεις. Σε κόσμους μαγικούς να ταξιδέψεις και πολλά αστέρια να ψαρέψεις. Ιππότες, δράκοι, πήγασοι και μάγισσες κακές, σε ιστορίες καταπληκτικές. Ένα, δύο, τρία, πες μια ιστορία, τον κόσμο να ομορφύνεις με λέξεις και ζωές.

  •    Έχεις μια ολόκληρη μέρα χωρίς διάβασμα για το σχολείο; Βαριέσαι και δεν έχεις τίποτα να κάνεις; Γιατί να κάτσεις στον υπολογιστή και να δεις τηλεόραση. Διάβασε και κανένα βιβλίο. Τα βιβλία δεν είναι βαρετά όπως λένε οι φίλοι σου. Είναι τα μοναδικά που μπορούν να σε ταξιδέψουν σε διάφορους κόσμους που μόνο εσύ μπορείς να σκεφτείς. Γι’ αυτό:  ΖΗΤΩ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ!! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ!!


  •    Το βιβλίο είναι παιδικό, χαρούμενο και γελαστό! Δίνει χαρά σε όλου του κόσμου τα παιδιά! Χρώματα από εδώ, χρώματα από εκεί, πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί. Σε όλο τον κόσμο είναι συντροφιά!


  •    ΒΙΒΛΙΟ, Η ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ


Πάρε ένα βιβλίο,
διάβασέ το
στο σπίτι, στο σχολείο,
μαζί με φίλους
ή μόνος αν προτιμάς.

Χωρίς το βιβλίο
χωρίς φαντασία είναι η ζωή.
Βιβλίο, της γνώσης η πηγή!

Έλα τώρα φίλε,
μη χάνεις πια καιρό.
Πάρε ένα βιβλίο
και διάβασέ το στο λεπτό!
   
                                                             Καλύτερα βιβλία και ζωή 
                                                              παρά κομπιούτερ και fb!





Το σχολείο μας στην εφημερίδα "Πρωινή Γνώμη"


Μια διαφορετική εμπειρία έζησαν χθες οι μαθητές της Β΄ και ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας , οι οποίοι επισκέφτηκαν τα γραφεία και το τυπογραφείο της εφημερίδας "Πρωινή Γνώμη" , γνωρίζοντας από κοντά όλη τη διαδικασία από το ρεπορτάζ και τη συλλογή των ειδήσεων ως την εκτύπωση μιας εφημερίδας.
Μπορείτε να δείτε τα φύλλα της εφημερίδας που αναφέρονται στην επίσκεψή μας.


Στον Εμπορικό Σύλλογο οι μαθητές του 55ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών



Την  Δευτέρα  01/04/2013 επισκέφθηκαν  τον Ε.&Ε.Σ.Π. οι μαθητές της Β΄& ΣΤ τάξης  και του 55ου Δημοτικού Σχολείου  Πατρών στα πλαίσια του προγράμματος «γνωρίζω την πόλη και την ιστορία της». Στα γραφεία του Ε.&Ε.Σ.Π. τους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Ρώρος και ο  Γεν. Γραμματέας κ. Νικόλαος Στριφτούλιας, τους ενημέρωσαν για την χρονολογία ανέγερσης του νεοκλασικού κτιρίου, ίδρυση,  την ιστορία του Συλλόγου και του εμπορίου,  για τον  σημαντικό ρόλο των εμπόρων  στην Επιτροπή Πόλης, τις προσπάθειες για την δημιουργία του Δημοτικού Θεάτρου, Πανεπιστημίου  Πατρών,  Λιμάνι κ.ά..

Επίσης προέβαλαν τις σημερινές διεκδικήσεις του Εμπορικού Συλλόγου ιδιαίτερα για την πόλη, θέτοντας την διεκδίκηση του θαλασσίου μετώπου ως το σημαντικότερο αίτημα, καθώς και την στήριξη των τοπικών καταστημάτων και των τοπικών προϊόντων. Στο τέλος της επίσκεψης αυτής, τα παιδιά εξέφρασαν τις απόψεις – προτάσεις τους για την πόλη μας,  και  αξιοσημείωτη ήταν η πρόταση  μιας μαθήτριας για τις ακαθαρσίες των σκύλων στο πράσινο.

Ο Ε.&Ε.Σ.Π. εκτιμά ότι τέτοιου είδους  εκδηλώσεις  φέρνουν πιο κοντά τα παιδιά με την ιστορία και το «γίγνεσθαι της πόλης». Τα παιδιά τα συνόδευαν, οι Δασκάλες, Φωτεινή Μούρτζη, Ευαγγελία Παπαευθυμίου, Ευδοκία Νιστά και ο Δάσκαλος κ. Αθανάσιος Μπακαστάθης.

Πηγή: Thebest