"Σχολικές ανακυκλω-δημιουργίες"


Το "Αειφόρο Σχολείο" αποφάσισε τη συγγραφή ενός συλλογικού βιβλίου με τη συνεισφορά τριάντα τριών σχολείων όλων των βαθμίδων, από εκείνα που συμμετείχαν στον διαγωνισμό "Βραβείο Αειφόρου Σχολείου". 
Το σχολείο μας το οποίο έχει διακριθεί στον συγκεκριμένο διαγωνισμό δύο φορές με την 10η θέση πανελλαδικά και μία με την 9η  , συμμετέχει με δημιουργίες των παιδιών και με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ. Μαρία Τόλια.
Το βιβλίο αναδεικνύει τις ιδέες και εφαρμογές σχετικά με την αξιοποίηση ανακυκλώσιμων και ανακυκλωμένων υλικών για την δημιουργία καλλιτεχνικών και χρηστικών αντικειμένων από μαθητές/μαθήτριες.  Μέσα στον ογκώδη αυτό τόμο, υπάρχουν πολλές και εξαιρετικές ιδέες για την αξιοποίηση υλικών που ίσως κάποιοι τα θεωρούν άχρηστα ή απορρίμματα. Τα υλικά αυτά, με το μαγικό άγγιγμα από τα χέρια των παιδιών, κάτω από την καθοδήγηση των δασκάλων τους, γίνονται παιχνίδια, αντικείμενα τέχνης, τεχνήματα, χρηστικά αντικείμενα ακόμη και για επαγγελματίες.
Υπάρχουν προτάσεις για δημιουργίες από χαρτί, πλαστικό, ξύλο, μέταλλα, εξαρτήματα μηχανών, ολοκληρωμένες προτάσεις για πρόγραμμα σχετικό με την ανακύκλωση, ιδέες για χρηστικές κατασκευές κα.
Το μήνυμα είναι σαφές: δεν υπάρχει (σχεδόν) τίποτε άχρηστο. Όλα μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν όπως είναι ή με μικρές τροποποιήσεις, μπορούν βεβαίως να ανακυκλωθούν ή ακόμη και να καούν δίνοντάς μας ενέργεια. Η ταφή τους στη Γη δεν είναι καθόλου ενδεδειγμένος τρόπος διαχείρισης των «απορριμμάτων».
Οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά, στο βιβλίο αυτό, κάνουν πράξη το μήνυμα για επαναχρησιμοποίηση – ανακύκλωση, αξιοποιώντας τα «άχρηστα» φτιάχνοντας από αυτά εκατοντάδες χειροτεχνήματα και έργα τέχνης. Ας τα χαρούμε και …ας τα αντιγράψουμε !!! 

Μεταφερθείτε στο βιβλίο κάνοντας κλικ πάνω στην εικόνα.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου