Η χιονονιφάδα και το δέντρο μοναχό (Γ1,Ε1,Ε2)

Η ΑΝΝΑ ΔΕΝΔΡΙΝΟΥ ΣΤΟ 55ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Η συγγραφέας Άννα Δενδρινού επισκέφθηκε το σχολείο μας την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015, στα πλαίσια των δράσεων για την προώθηση της φιλαναγνωσίας.
Η κ. Δενδρινού παρουσίασε στους μαθητές των Γ1,Ε1 και Ε2 τάξεων το βιβλίο της Χιονονιφάδα και το δέντρο μοναχό συζήτησε μαζί τους για το πνεύμα των Χριστουγέννων και αντάλλαξαν ευχές.
Τα παιδιά παρουσίασαν στη συγγραφέα τραγούδι με στίχους βασισμένους στο βιβλίο, που επιμελήθηκε και μελοποίησε η μουσικός του σχολείου μας, κα Τόλια Μαρία.
Μικροί και μεγάλοι μαγεύτηκαν από το μουσικοκινητικό δρώμενο που ακολούθησε. Συνεπαρμένοι από το περιεχόμενο του βιβλίου και με την καθοδήγηση της συγγραφέως και των εκπαιδευτικών, των τμημάτων που έλαβαν μέρος, άφησαν τη φαντασία τους να καλπάσει στον κόσμο των παραμυθιών όπου οι άνθρωποι συμφιλιώνονται με τους άλλους και ζουν αρμονικά με το περιβάλλον.
Ταξίδεψαν με τη  Χιονονιφάδα και το δέντρο μοναχό   σε μια μεγάλη πολιτεία, όπου όλοι κάθε μέρα έτρεχαν στις δουλειές τους αμίλητοι και σκυθρωποί. Το δένδρο ήταν πολύ λυπημένο, του έλειπαν οι φίλοι του κι ένιωθε μοναξιά. Ώσπου μια χειμωνιάτικη μέρα κύλησε και στάθηκε στον κορμό του μια μικρή χιονονιφάδα, η βασίλισσα του χιονιού. Έγινε φίλη του και από κείνη τη στιγμή όλα άλλαξαν σ’ αυτή την παγωμένη πολιτεία.
Μια τρυφερή ιστορία που μιλά για την αξία της επικοινωνίας, της αγάπης, της προσφοράς και διδάσκει μικρούς και μεγάλους.


Αιμοδοσία: Πράξη Αγάπης - Προσφορά Ζωής

Ένα κείμενο από το ανθολόγιο έδωσε αφορμή στους μαθητές της Δ΄ τάξης του σχολείου μας για προβληματισμό και σκέψη σχετικά με το αίμα και την αξία της αιμοδοσίας. 

Παρακολουθήσαμε:
  • μια παρουσίαση και ενημερωθήκαμε για τη σύνθεση και λειτουργία του αίματος, τις ομάδες αίματος και τη σημασία της αιμοδοσίας.


Μάθαμε ότι:
  • Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι, 18-65 ετών, μπορούν να δίνουν αίμα κάθε τρεις μήνες.
  • Όταν δίνεις μια μονάδα αίμα, ο οργανισμός σου γρήγορα το αναπληρώνει.
  • Δε θα αρρωστήσεις αν δώσεις αίμα, αλλά θα βοηθήσεις άλλους να γίνουν καλά.
  • Το αίμα δεν μπορεί να κατασκευαστεί. Δίνεται μόνο από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Φτιάξαμε : 
  • Αφίσες με τα δικά μας μηνύματα για την αιμοδοσία.


Δώσε αίμα - Δώσε ζωή !
(Κάντε κλικ στην εικόνα για να δείτε τα μηνύματα των μαθητών)

Ο άνθρωπος είναι η μοναδική πηγή αίματος.
Γι’ αυτό φέτος τα Χριστούγεννα…

Χάρισε ένα δώρο Ζωής

Δώσε αίμα!

Δράσεις Α΄- Β΄ τάξεων

Την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου οι μαθητές της Α΄ τάξης επισκέφτηκαν το νηπιαγωγείο για να θυμηθούν το παλιό τους σχολείο. Φυσικά ως επισκέπτες πήγαν δώρο , ζαχαρωτά, στους μικρούς μαθητές του νηπιαγωγείου.
 Όλα μαζί τα παιδιά ζωγράφισαν , έφτιαξαν κάρτες , αντάλλαξαν ζωγραφιές και τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια.
  Η δράση όμως δε σταμάτησε εδώ. Είχε και μια πρωτότυπη  συνέχεια αφού οι μαθητές του νηπιαγωγείου, της Α΄τάξης και της Β΄τάξης παρακολούθησαν μια  παράσταση κουκλοθέατρου που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου μας από το θέατρο κούκλας « Τα φτερά του μύθου». Μια παράσταση βασισμένη στην κινηματογραφική ταινία «Τα παιδιά του Παραδείσου» του Ματζίντ Ματζιντί.
  Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν από την παράσταση και τα σκηνικά . 

Σαν συνέχεια της δράσης οι μικροί μαθητές του νηπιαγωγείου επισκέφτηκαν το Α2 τμήμα και έφτιαξαν όλοι μαζί χριστουγεννιάτικα στολίδια για το χριστουγεννιάτικο παζάρι της «Φλόγας» .




Για να γλυκαθούμε και λιγάκι: σοκολατάκια με χριστουγεννιάτικα σχέδια και κορν φλέικς (Γ1)




Το χριστουγεννιάτικο παζάρι μας! (Α1,Γ1,Ε2)




Χριστόψωμο ή το "ψωμί του Χριστού" Γ1

Με αφορμή το μάθημα των Θρησκευτικών που αναφερόταν στα έθιμα και στις παραδόσεις των Χριστουγέννων, αποφασίσαμε να φτιάξουμε κι εμείς τα δικά μας Χριστόψωμα. Βρήκαμε πληροφορίες στο διαδίκτυο, βάλαμε τις ποδιές μας 


 ετοιμάσαμε τα υλικά μας 



και φτιάξαμε τα Χριστόψωμά μας!

Χιονισμένα σπιτάκια! (Γ1)

Ταρανδάκια με γλειφιτζούρια! (Γ1)

«Το κορίτσι που επιμένει»

Σήμερα τα δύο τμήματα της ΣΤ΄τάξης επισκέφτηκαν το θέατρο act  για να παρακολουθήσουν «Το κορίτσι που επιμένει» ,  ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους με τίτλο σε κείμενα, στίχους και σκηνοθεσία του Τηλέμαχου Τσαρδάκα και μουσική σύνθεση του Διονύση Μπάστα.


Το κορίτσι που επιμένει είναι μία παράσταση γεμάτη ζωντανή μουσική, τραγούδι και πολύ χιούμορ. Χρησιμοποιούνται τεχνικές σωματικού θεάτρου με καταιγιστικές εναλλαγές ρόλων, μουσικού θεάτρου με στοιχεία όπερας, ακόμα και κουκλοθεάτρου με ειδικά κατασκευασμένες κούκλες και σκηνικά αντικείμενα.


«...Μια φορά κι ένα καιρό ένα κορίτσι κι ένα αγόρι γεννιούνται και μεγαλώνουν μαζί. Και όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις αγαπιούνται και παντρεύονται και είναι έτοιμοι να ζήσουν για πάντα αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Όμως, στα παραμύθια, τα πράγματα δεν είναι πάντα εύκολα. Πάνω στην κορύφωση της ευτυχίας τους, τη μέρα του γάμου τους, ο θεός του Κάτω Κόσμου, ο Πλούτωνας, κλέβει το αγόρι. Η λύπη του κοριτσιού είναι τόσο μεγάλη που οι υπόλοιποι θεοί αποφασίζουν να το βοηθήσουν να φέρει πίσω τον αγαπημένο της. Έτσι ξεκινάει ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες, στο οποίο το κορίτσι μας θα αντιμετωπίσει τα εμπόδια και τους κωμικούς χαρακτήρες του Κάτω Κόσμου σε μια σειρά από αστεία επεισόδια γεμάτα μουσική και τραγούδι. Πείθει τον απρόθυμο Βαρκάρη, παίρνει με το μέρος της τον τρικέφαλο Κέρβερο και κερδίζει τη συμπάθεια της ευαίσθητης Περσεφόνης, πριν βγει τελικά νικήτρια στη μεγάλη αναμέτρησή της με τον ίδιο τον Πλούτωνα. Η τελική λύση θα είναι δίκαιη για όλους…»


  

Χριστούγεννα ξανά. .και το σχολείο μας στολίστηκε με μικρές γιορτινές πινελιές!





Ταρανδάκια με ρολά από χαρτί υγείας Γ1


Χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά Γ1


Χριστουγεννιάτικο μόμπιλε Γ1


Ημερολόγια με ξύλινες κουτάλες Γ1


Χριστουγεννιάτικα στολίδια με γλωσσοπίεστρα Γ1


Κάρτες - χιονάνθρωποι Γ1


Χριστουγεννιάτικο δεντράκι με κάψουλες καφέ Γ1


Ταρανδάκια με γλωσσοπίεστρα Γ1


Μετράμε αντίστροφα για τα Χριστούγεννα! Γ1


Επίσκεψη στο θεματικό πάρκο Αρχαίος Κόσμος (Μύθοι και τέρατα της αρχαιότητας) Γ΄

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη στο θεματικό πάρκο Πάτρας με θέμα τους μύθους και τα τέρατα της αρχαιότητας. Χωριστήκαμε σε ομάδες.


Ξεναγηθήκαμε στα τρισδιάστατα εκθέματα (https://www.youtube.com/watch?v=ceitF3ECTr0), παρακολουθήσαμε βίντεο . 


συνθέσαμε τις μορφές των τεράτων σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές 


ζωγραφίσαμε 


φτιάξαμε παζλ 


και προσπαθήσαμε να βγούμε από τον λαβύρινθο απαντώντας σε ερωτήσεις από τάμπλετ που βρίσκονταν μέσα σε αυτόν .


Από το Δημοτικό ...στο Γυμνάσιο !

Στο πλαίσιο προγράμματος Αγωγής Υγείας με θέμα την ομαλή μετάβαση των μαθητών από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο , τα δύο τμήματα της  ΣΤ΄ τάξης επισκέφτηκαν σήμερα το 8ο Γυμνάσιο Πάτρας.


Είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στους χώρους του σχολείου , να ενημερωθούμε και να συζητήσουμε με τον Δ/ντή κ. Καραμπέρη Ιωάννη για τον τρόπο λειτουργίας του Γυμνασίου , να κάνουμε μια μικρή κατασκευή στο μάθημα της Τεχνολογίας με την κ. Ντούρου Ιωάννα.





Σκοπός  του προγράμματος , το οποίο  θα  συνεχιστεί και  τους επόμενους  μήνες  , είναι οι μαθητές  :

Να εκφράσουν τα συναισθήματα , τους φόβους  , τις αγωνίες , τις ανησυχίες τους για την αποφοίτησή τους από το Δημοτικό.
Να γνωρίσουν  το εκπ/κό μας σύστημα και το Γυμνάσιο.
Να πληροφορηθούν για όλες τις επερχόμενες αλλαγές που θα βιώσουν , λόγω αλλαγής εκπαιδευτικής βαθμίδας , ώστε να αποφευχθεί ο αδικαιολόγητος φόβος που γεννά η άγνοια.
Να προετοιμαστούν για τις αλλαγές  αυτές διερευνώντας πέρα από τους φόβους και τους κινδύνους, τα πλεονεκτήματα και τα εφόδια που διαθέτουν για να τις αντιμετωπίσουν.(Αυτοεκτίμηση)
Να δημιουργήσουν μια  θετική ιδέα για το Γυμνάσιο και τους εκπαιδευτικούς του .

Ευχαριστούμε τον κ. Δ/ντή του 8ου Γυμνασίου καθώς και τους εκπαιδευτικούς του για τη συνεργασία και τη φιλοξενία τους.






Βρίσκω τους γεωγραφικούς όρους παίζοντας! (Γ1)