Επίσκεψη στον υδροηλεκτρικό σταθμό Γλαύκου


  • Έγραψαν οι μαθητές γι’ αυτήν την επίσκεψη…



  • Επίσκεψη στον υδροηλεκτρικό σταθμό Γλαύκου
Σήμερα η Δ΄ τάξη του 55ου Δημοτικού σχολείου Πατρών επισκέφθηκε το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Γλαύκου που φτιάχτηκε από το 1922 μέχρι το 1926. Λειτουργεί από τότε μέχρι και σήμερα.
Παλιά το εργοστάσιο λειτουργούσε με τέσσερις μηχανές και δυο χειριστές. Σήμερα έχει έναν χειριστή και δυο ισχυρές μηχανές. Τα μηχανήματα είναι σημαντικά για την παραγωγή του ρεύματος. Όλες οι μηχανές είναι μάρκα PELTON.
Ο τρόπος παραγωγής ρεύματος είναι ξεχωριστός στο εργοστάσιο, γιατί ο τρόπος αυτός δε μολύνει το περιβάλλον όπως τα άλλα εργοστάσια, τα θερμοηλεκτρικά που δουλεύουν με λιγνίτη.


Βασίλης Β. , Χρήστος Δ. , Γιάννα Κ. , Ανδρέας Λ. , Ζώης Ντ. , Νίκος Π. , Αλέξανδρος Π.




  • Ο μύθος του Γλαύκου
Ένας φημισμένος μύθος είναι ο μύθος του Γλαύκου. Στον μύθο αυτό ο Γλαύκος τρώει ένα φύλλο απ’ το αθάνατο ποτάμι και γίνεται αθάνατος. Όμως αυτό δεν του εξασφάλισε την αιώνια νεότητα. Με το πέρασμα των χρόνων γέρασε και έχασε την ομορφιά του.

Δήμητρα Β. , Θόδωρος Θ. , Παναγιώτα Κ. , Γιώργος Μ. , Αλέξανδρος Φ.


  • Το μουσείο του Γλαύκου     
Το μουσείο του Γλαύκου βρίσκεται στο χώρο του σταθμού και στεγάζεται στο διώροφο οίκημα όπου έμεναν ο διευθυντής και το προσωπικό του σταθμού πριν το 1968, οπότε και ο Σταθμός αγοράστηκε από τη Δ.Ε.Η.
Το μουσείο έχει μέσα πολλά πράγματα από τις πρώτες υδροηλεκτρικές μηχανές  που λειτούργησαν από το 1926.
Στο ισόγειο έχει έναν στρόβιλο και μια μακέτα. Στον πάνω όροφο έχει ένα χώρο για να βλέπεις βίντεο και υπάρχουν κι εκεί διάφορα εξαρτήματα από τα παλιά μηχανήματα.    


Νικολία Κ. , Ελίνα Μπ. , Κωνσταντίνος Στ.




  • Το μουσείο του Γλαύκου
Την 1η Φεβρουαρίου 2016 η Δ΄ τάξη επισκέφθηκε το Μουσείο του Γλαύκου. Εκεί είδαμε τη μακέτα της περιοχής του υδροηλεκτρικού σταθμού του Γλαύκου, τον παλιό  στρόβιλο τύπου PELTON και μια μεγάλη βελόνα που περνούσε το νερό επίσης κι αυτή τύπου PELTON όπως ήταν και ο μετρητής στροφών.
Στο τέλος είδαμε ένα βίντεο με τον μύθο του Γλαύκου που ένας άντρας, ο Γλαύκος, έφαγε ένα φύλλο και έγινε αθάνατος όμως δεν εξασφάλισε τη νεότητά του.


Χρήστος Γ. , Ζέτα Γ. , Κωνσταντίνος Μ. , Νάνσυ Π. , Μαγδαληνή Φ.



Παλαιός πίνακας ελέγχου

                                            
  • Εκδρομή στο Μουσείο
Σήμερα Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου επισκεφθήκαμε το Μουσείο του Γλαύκου. Εκεί είδαμε διάφορες μηχανές που με τη βοήθεια του νερού, μιας και υπήρχε εκεί υδροηλεκτρικός σταθμός, παρήγαγαν ρεύμα.
Επίσης παρακολουθήσαμε ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο που μας έδειξε τον μύθο του Γλαύκου, θεού του φωτός.
Θα σας προτείναμε να το επισκεφθείτε κι εσείς.


Μάριος Θ. , Ειρήνη Κ. , Ίβο Ντ. , Δημήτρης Στ.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου