9 χρόνια κινηματογραφικής παιδείας στο σχολείο μας


Με αφορμή την πρόσφατη παραλαβή ενός  ακόμη βραβείου για την  ταινία μας «Μια ευκαιρία…» από το 8ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας , Art Fools festival  2015-16 , ίσως είναι και ...μια ευκαιρία για ένα μικρό απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας μας.

Μέσα από τα προγράμματα κινηματογραφικής παιδείας που υλοποιούνται στο σχολείο μας οι μαθητές μας έχουν τη δυνατότητα να έρθουν  σε επαφή με την τέχνη του κινηματογράφου και την κινηματογραφική γλώσσα , να μάθουν  να αντιμετωπίζουν την εικόνα ως γλώσσα , να μάθουν  να προσεγγίζουν κριτικά τα οπτικοακουστικά προϊόντα που τους  κατακλύζουν και  καταναλώνουν , να απομυθοποιούν εικόνες και καταστάσεις και να δημιουργούν τις δικές τους  , να προσεγγίζουν κριτικά τα τηλεοπτικά προγράμματα και τέλος  να δημιουργούν μια δική τους ταινία .

Επίσης παρακολουθούν πολλές κινηματογραφικές ταινίες  και βίντεο, τις οποίες  μέσα από φύλλα εργασίας μαθαίνουν να αναλύουν και  να αποκωδικοποιούν τα μηνύματα και τα μέσα που χρησιμοποιεί ο σκηνοθέτης για να  πετύχει τους στόχους του.

9 συνεχή χρόνια κινηματογραφικής παιδείας στο σχολείο μας και τα αποτελέσματα είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά.

12 ταινίες μικρού μήκους μυθοπλασίας , 3 animation , 1 ντοκιμαντέρ

Οι ταινίες μας έχουν προταθεί ως παιδαγωγικό υλικό από τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Αχαΐας. Μια πολύ καλή ευκαιρία για συζήτηση με τα παιδιά , μια αφόρμηση σε μαθήματα με ζητήματα κοινωνικά ή περιβαλλοντικά.

Τα θέματα με τα οποία έχουμε καταπιαστεί ποικίλα : αειφόρο σχολείο ,  απορρίμματα , κλιματικές αλλαγές , βιοποικιλότητα ,  φαινόμενο θερμοκηπίου , νερό ,  ανακύκλωση , ενέργεια , οικονομική κρίση- κοινωνικός αποκλεισμός , κάπνισμα , Ευρωπαϊκή Ένωση και φτώχεια , σχολικός εκφοβισμός , η πόλη μας.

Συμμετείχαμε σε πανευρωπαϊκούς και πανελλήνιους διαγωνισμούς , σε διεθνή και πανελλήνια  κινηματογραφικά φεστιβάλ , σε διεθνή φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων .
Οι ταινίες  μας προβλήθηκαν στις μεγαλύτερες  πόλεις της Ελλάδας  μέσω των κινηματογραφικών φεστιβάλ ή τοπικών κινηματογραφικών προβολών καθώς και σε ημερίδες κινηματογραφικής παιδείας.
Επίσης  δουλειά μας προβλήθηκε στην διαδικτυακή εκπομπή "Κάνω σινεμά" με τον Χρήστο Αρώνη , στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Με Αγάπη» σε  αφιέρωμα για το Βραβείο  Αειφόρου Σχολείου καθώς και στην εκπομπή ESC της ΕΤ 1 η οποία τίμησε  το σχολείο μας για το 1ο πανευρωπαϊκό βραβείο μας  "Με τη φλόγα της γης - The Flame of Earth" .

Τα βραβεία μας σημαντικά :
  • 1ο πανελλήνιο βραβείο  στον  διαγωνισμό  - «Φύση και βιοποικιλότητα στην ζωή μας» -Διεθνές  έτος Βιοποικιλότητας 2010  ( 2008-9) «Κανείς δεν περισσεύει…»
  • 1ο πανευρωπαϊκό βραβείο στον διαγωνισμό "Βιώσιμη ενέργεια και ψηφιακό βίντεο" Yourvid Save Energy Πανεπιστήμιο Κρήτης (2010-11)  «Με τη φλόγα τα της γης…» (animation)
  • Ειδική διάκριση μαθητικής ταινίας για την οικολογική ευαισθησία από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτρας (2010-11) «Με τη φλόγα τα της γης…» (animation)
  • 1ο βραβείο τηλεοπτικού μηνύματος  - Δήμος Πατρέων -  Τμήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Αχαΐας - «Μείωση-Επαναχρησιμοποίηση-Ανακύκλωση» (2011-12) «Γιατί μόνο η ανακύκλωση δε φτάνει…» (animation)
  • Τιμητική διάκριση στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Ένας πλανήτης μια ευκαιρία»  (2011-12) .    «Η ζωή μια ρόδα»
  • Ειδική διάκριση στο 6ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας , Art Fools festival  (2011-12) .   «Η ζωή μια ρόδα»
  • 1ο πανελλήνιο βραβείο στον 2ο Μαθητικό Διαγωνισμό για τον Έλεγχο του Καπνίσματος  (2014-15)  «Όπου υπάρχει καπνός…»  
  • 3η τιμητική διάκριση στο  8ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας , Art Fools festival  (2014-15)  «Μια ευκαιρία…»


Μα πάνω απ’ όλα τα βραβεία είναι η χαρά και η συμμετοχή των παιδιών , η ευκαιρία που έχουν να εκφραστούν μέσα από μια σύγχρονη γλώσσα , την κινηματογραφική γλώσσα.

« Είναι μαγικό να μπορείς να κάνεις τη φαντασία  και το όνειρο  εικόνα και πραγματικότητα , να του δίνεις σχήμα και μορφή , να το κεντάς με όποια στολίδια αποφασίσεις πως ταιριάζουν στην περίσταση  , να το προβάλλεις στο πανί , να περνάς  τα δικά σου μηνύματα  και να βλέπεις και τους άλλους να χαίρονται μαζί σου… Να γίνεσαι από καταναλωτής , πράγμα που βολεύει πολλούς , σε παραγωγός πολιτισμού ... »

Εμείς δεν έχουμε παρά να συγχαρούμε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν σε παρόμοια προγράμματα , ανεξαρτήτως βραβείων , και να ευχηθούμε αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί !


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου