Τσικνοπέμπτη στο σχολείο μας



Φέτος στο σχολείο μας αποφασίσαμε να τηρήσουμε το έθιμο της Τσικνοπέμπτης ! Ψήσαμε σουβλάκια , ντυθήκαμε με αποκριάτικες στολές , χορέψαμε με τους ρυθμούς του καρναβαλικού άρματος του Δήμου Πατρέων , γελάσαμε , διασκεδάσαμε !
Ευχαριστούμε πολύ τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας για τη βοήθεια και υποστήριξή του στην άρτια οργάνωση της εκδήλωσης.
Ευχόμαστε σε όλους Καλές Αποκριές !

Λίγα λόγια για το έθιμο   

Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης λέγεται ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού.
Η λέξη Τσικνοπέμπτη προέρχεται από τις λέξεις «τσίκνα» (η μυρωδιά του καμένου ψημένου κρέατος) και «Πέμπτη».
Είναι ημέρα χαράς αλλά και προετοιμασίας για τους Ελληνορθόδοξους χριστιανούς, καθώς η σαρανταήμερη περίοδος της Σαρακοστής πριν το Πάσχα πλησιάζει. Την μέρα αυτή επιβάλλεται από το έθιμο το ψήσιμο κρέατος στα κάρβουνα.
Σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας θα έθιμα και οι παραδόσεις της Τσικνοπέμπτης διαφέρουν όπως και οι τρόποι ετοιμασίας των πιάτων με κρέας. Όλα αυτά φυσικά συνοδεύονται και με την ειδωλολατρική παράδοση του μασκαρέματος σύμφωνα με την οποία το μασκάρεμα γίνεται για να διωχτούν τα κακά πνεύματα του χειμώνα προκειμένου να εξασφαλιστεί μια καλή σοδειά την άνοιξη από την σπορά του φθινοπώρου.
Επιπροσθέτως η Τσικνοπέμπτη στο μυαλό των περισσοτέρων σηματοδοτεί και την εορταστική κορύφωση για τις εκδηλώσεις της Αποκριάς αφού δύο εβδομάδες μετά ακολουθούν τα Κούλουμα, το καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου