Περιηγητές στην ίδια μας την πόλη

 Μια πολύ ενδιαφέρουσα περιήγηση στο κέντρο της πόλης μας είχαν την ευκαιρία να κάνουν σήμερα οι μαθητές της Δ΄ τάξης του σχολείου μας.
  •  Πρώτος σταθμός:  το σπίτι του μεγάλου μας ποιητή Κωστή Παλαμά. 

Είδαμε προσωπικά του αντικείμενα, μάθαμε για τη ζωή και το έργο του, είδαμε φωτογραφίες από τους τόπους που έζησε και μεγάλωσε, από την προσωπική και οικογενειακή του ζωή, είδαμε πίνακες ζωγραφικής με θέμα τον ποιητή, παρακολουθήσαμε βίντεο με στιγμές από τη ζωή του, συζητήσαμε, διαβάσαμε.



  • Δεύτερος σταθμός: η οδός Αγίου Νικολάου στη συμβολή της με την οδό Μαιζώνος.
Μιλήσαμε για την αρχιτεκτονική επιλογή των στεγασμένων πεζοδρομίων που έγινε για να προστατεύει τους κατοίκους τόσο από τη βροχή (συχνό φαινόμενο στην Πάτρα) όσο και από τον πολύ ήλιο. Θαυμάσαμε τον «ουρανό» του στεγασμένου πεζοδρομίου στο συγκεκριμένο σημείο που διατηρεί ακόμα τον ζωγραφικό του διάκοσμο. Δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο για τα υπόλοιπα εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις.


  • Τρίτος σταθμός: το θέατρο Απόλλων. 
Ενημερωθήκαμε για την ιστορία του θεάτρου, τη χρήση του στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του και τον ρόλο του στην πολιτιστική ζωή της πόλης μας. Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και την πρόβα από ένα θεατρικό έργο που θα ανέβει στο θέατρο αυτές τις μέρες.

  • Τέταρτος σταθμός: η πλατεία Γεωργίου Α΄. 
Είδαμε τα κτήρια περιμετρικά της πλατείας και διαπιστώσαμε ότι πολύ λίγα νεοκλασικά έχουν διατηρηθεί, ενώ τα περισσότερα έγιναν πολυκατοικίες στο πέρασμα του χρόνου αλλοιώνοντας την όμορφη εικόνα της πλατείας. Ενημερωθήκαμε για τις λάμπες φωτισμού της πλατείας που είναι οι ίδιες από τα χρόνια που χτίστηκε το θέατρο και στην αρχή λειτουργούσαν με πετρέλαιο ή φωταέριο. Από την ίδια εποχή βρίσκονται εκεί και τα δυο σιντριβάνια με τα φτερωτά λιοντάρια (χίμαιρες) στη βάση τους και δυο φιγούρες στην κορυφή τους. Στο σιντριβάνι στο πάνω μέρος της πλατείας ένας αυλητής, ο Μαρσύας, προσπαθεί, παίζοντας τον αυλό του, να γοητεύσει τη νύμφη που στέκεται στην κορυφή του σιντριβανιού στο κάτω μέρος της πλατείας. Δεν τα καταφέρνει όμως, γιατί ανταγωνιστής του ήταν ο ίδιος ο θεός Απόλλωνας. 







Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών




Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας με την συνδρομή της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης "Ανακυκλώνω στην πηγή" διοργανώνει συλλογή ηλεκτρικών συσκευών για ανακύκλωση στο χώρο στάθμευσης  Καλεντζιώτη (Ακτή Δυμαίων & Παπαφλέσσα) το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018 από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ..
Αν έχετε ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που δεν χρειάζεστε, μπορείτε να τις φέρετε για να ανακυκλωθούν σωστά και με σεβασμό στο περιβάλλον.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ.    (τηλ.: 2610-321010, καθημερινές 7 - 9 μ.μ.)   ή  με την ‘Ανακυκλώνω στην πηγή’ (τηλ.: 261-500-9910, καθημερινές 9 π.μ. - 4 μ.μ.).

Επίσκεψη στο Αθλόπολις

Σήμερα το σχολείο μας επισκέφτηκε το αθλητικό Κέντρο Αθλόπολις στην περιοχή της Εγλυκάδας. Ο σκοπός της επίσκεψης ψυχαγωγικός αλλά και αθλητικός , αφού οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης είχαν την ευκαιρία να παίξουν ένα ποδοσφαιρικό αγώνα με σκοπό ...την κατάκτηση του κυπέλλου !
Ένα μεγάλο μπράβο σε όλα τα παιδιά  αφού αγωνίστηκαν τίμια ,  με σεβασμό στους κανόνες του παιχνιδιού  , με αποδοχή του αντιπάλου , με αναγνώριση του νικητή ... Ένα παιχνίδι   από το οποίο νικητής ήταν μόνο η χαρά της φιλίας και της ομαδικότητας.









"Νεφέλες" - Η παράσταση

Μερικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από την παράσταση "Νεφέλες" που πραγματοποίησε στο σχολείο μας το 17ο Γυμνάσιο με μεγάλη επιτυχία , την Πέμπτη 24 Μαΐου 2018 .
Θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά-ηθοποιούς καθώς και σε όλους τους συντελεστές της παράστασης.






Γιορτή Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων


Οι "Νεφέλες" του Αριστοφάνη στο σχολείο μας


Παίζουμε , αθλούμαστε , ψυχαγωγούμαστε !



 Τα «πρωτάκια» του σχολείου μας εξορμούν δυναμικά…!!!
Οι μικροί μας μαθητές την Παρασκευή, στις 11-05-2018, μετέβησαν στο Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων του Δήμου μας συνοδευόμενοι από τις δασκάλες τους. «Μαζεύοντας λουλούδια, έφτιαξαν την δική τους άνοιξη» κατά τη διάρκεια του θεατρικού παιχνιδιού που παρακολούθησαν και αθλήθηκαν με τους υπεύθυνους γυμναστές.
Ο χρόνος που έμεινε μέχρι την ώρα της επιστροφής, πέρασε ευχάριστα για τους μικρούς μαθητές που έπαιξαν ανέμελα στον όμορφο και ασφαλή χώρο του Πάρκου.


1,2,3…και… όλοι μαζί…κάνουμε γυμναστική…



Την Πέμπτη, στις 10 Μαΐου 2018, τα δύο τμήματα της πρώτης τάξης του σχολείου μας γυμνάστηκαν μαζί με τους μικρούς μαθητές του συστεγαζόμενου 32ου Νηπιαγωγείου Πατρών. Η γυμνάστρια του σχολείου σε συνεργασία με τις δασκάλες των τμημάτων της Πρώτης και με τις νηπιαγωγούς, στα πλαίσια του προγράμματος μετάβασης από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό, παρουσίασε στο προαύλιο του σχολείου ένα πρόγραμμα Φυσικής Αγωγής προσαρμοσμένο στις δυνατότητες και ανάγκες «μικρών» και «μεγάλων» μαθητών.


Επίσκεψη στο σπίτι του Κωστή Παλαμά και στο Μουσείο Τύπου


Σήμερα τα τρία τμήματα της ΣΤ΄τάξης είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν και να γνωρίσουν το σπίτι που γεννήθηκαν ο μεγάλος Έλληνας ποιητής, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ιστορικός και κριτικός της λογοτεχνίας Κωστής Παλαμάς και η δημοσιογράφος και συγγραφέας Ματθίλδη Σεράο. 
Παράλληλα επισκέφτηκαν και το Μουσείο Τύπου της Ένωσης Συντακτών Πελοποννήσου Ηπείρου Νήσων και ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του . Εκεί είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν από κοντά σπουδαία κειμήλια - έγγραφα ιστορικής αξίας , όπως την προσωπική επιστολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη , εισιτήριο των Α΄σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 1896 , πρωτοσέλιδα εφημερίδων που αναφέρονταν σε σημαντικά γεγονότα της ζωής και του έργου του ποιητή μας Κωστή Παλαμά.




Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Νεολόγος - Σάββατο 18 Απριλίου 1936 - Το Ιωβιλαίο του Παλαμά

 Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Νεολόγος - Τετάρτη 3 Μαρτίου 1943 - Το μεγάλο πένθος


 Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Νεολόγος - Κυριακή 22 Αυγούστου 1943 - Πρωτοβουλία της Ένωσης Συντακτών για την ανέγερση προτομής του Κ. Παλαμά στην Πάτρα








«Σκληρό Καρύδι»






Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;» που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι μαθητές της Δ΄ τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό εργαστήριο «Σκληρό Καρύδι», βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Ελένης Σβορώνου.
Στόχοι του εργαστηρίου: Ευαισθητοποίηση των μαθητών για το προσφυγικό, καλλιέργεια ενσυναίσθησης και ικανότητας να μπαίνουν στη θέση του άλλου, καλλιέργεια αλληλεγγύης και κλίματος συνεργασίας στην τάξη, πρόληψη καταστάσεων απόρριψης και εκφοβισμού μαθητών που διαφέρουν.
Οι μαθητές μας προσέγγισαν το θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος με εμψυχώτρια την κ. Καλλιόπη Βούλγαρη, δασκάλα και επιμορφώτρια νέων.