Περιηγητές στην ίδια μας την πόλη

 Μια πολύ ενδιαφέρουσα περιήγηση στο κέντρο της πόλης μας είχαν την ευκαιρία να κάνουν σήμερα οι μαθητές της Δ΄ τάξης του σχολείου μας.
  •  Πρώτος σταθμός:  το σπίτι του μεγάλου μας ποιητή Κωστή Παλαμά. 

Είδαμε προσωπικά του αντικείμενα, μάθαμε για τη ζωή και το έργο του, είδαμε φωτογραφίες από τους τόπους που έζησε και μεγάλωσε, από την προσωπική και οικογενειακή του ζωή, είδαμε πίνακες ζωγραφικής με θέμα τον ποιητή, παρακολουθήσαμε βίντεο με στιγμές από τη ζωή του, συζητήσαμε, διαβάσαμε.



  • Δεύτερος σταθμός: η οδός Αγίου Νικολάου στη συμβολή της με την οδό Μαιζώνος.
Μιλήσαμε για την αρχιτεκτονική επιλογή των στεγασμένων πεζοδρομίων που έγινε για να προστατεύει τους κατοίκους τόσο από τη βροχή (συχνό φαινόμενο στην Πάτρα) όσο και από τον πολύ ήλιο. Θαυμάσαμε τον «ουρανό» του στεγασμένου πεζοδρομίου στο συγκεκριμένο σημείο που διατηρεί ακόμα τον ζωγραφικό του διάκοσμο. Δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο για τα υπόλοιπα εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις.


  • Τρίτος σταθμός: το θέατρο Απόλλων. 
Ενημερωθήκαμε για την ιστορία του θεάτρου, τη χρήση του στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του και τον ρόλο του στην πολιτιστική ζωή της πόλης μας. Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και την πρόβα από ένα θεατρικό έργο που θα ανέβει στο θέατρο αυτές τις μέρες.

  • Τέταρτος σταθμός: η πλατεία Γεωργίου Α΄. 
Είδαμε τα κτήρια περιμετρικά της πλατείας και διαπιστώσαμε ότι πολύ λίγα νεοκλασικά έχουν διατηρηθεί, ενώ τα περισσότερα έγιναν πολυκατοικίες στο πέρασμα του χρόνου αλλοιώνοντας την όμορφη εικόνα της πλατείας. Ενημερωθήκαμε για τις λάμπες φωτισμού της πλατείας που είναι οι ίδιες από τα χρόνια που χτίστηκε το θέατρο και στην αρχή λειτουργούσαν με πετρέλαιο ή φωταέριο. Από την ίδια εποχή βρίσκονται εκεί και τα δυο σιντριβάνια με τα φτερωτά λιοντάρια (χίμαιρες) στη βάση τους και δυο φιγούρες στην κορυφή τους. Στο σιντριβάνι στο πάνω μέρος της πλατείας ένας αυλητής, ο Μαρσύας, προσπαθεί, παίζοντας τον αυλό του, να γοητεύσει τη νύμφη που στέκεται στην κορυφή του σιντριβανιού στο κάτω μέρος της πλατείας. Δεν τα καταφέρνει όμως, γιατί ανταγωνιστής του ήταν ο ίδιος ο θεός Απόλλωνας. 







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου