Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού Δυτικής Ελλάδας


Το σχολείο μας συμμετείχε στο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού Δυτικής Ελλάδας που διεξήχθη στις 30 – 31 Μαρτίου  στο Πάρκο Ειρήνης Πανεπιστημίου  Πατρών με τους μαθητές μας  Σπυρίδωνα Γουρδούπη,  Νικόλαο Γκίνη και την Γεωργία-Δωροθέα Αβδούλου-Κελλάμη , καταλαμβάνοντας την 21η θέση με 11.5 βαθμούς.

Πολλά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά !


"Μαμ" από το Άρμα Θέσπιδος



,Την Τετάρτη 27 Μαρτίου το Άρμα Θέσπιδος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας παρουσίασε στο σχολείο  μας τη θεατρική παράσταση " Μαμ "  του Σάκη Σερέφα . 
Επί επτά χρόνια, ένας μοναχικός μαθητής, ο Ζοζέφ, κι ένας μοναχικός οδηγός λεωφορείου, ο Μεγάλος, αναπτύσσουν μια ιδιότυπη φιλία. Καθισμένοι πλάι-πλάι μέσα στο σχολικό λεωφορείο, συζητούν κι εξομολογούνται μυστικά κι εμπειρίες για την ευτυχία, τον έρωτα, τη μνήμη, τον θάνατο, τα ζόρια αλλά και τα κέφια της ζωής. Για τον μαθητή αυτή η σχέση αποτελεί μια μύηση στη ζωή που τον περιμένει. Για τον οδηγό αποτελεί μια αφορμή για αναπόληση και επανεκτίμηση της ζωής που πέρασε. 

Ως “εργαλείο” για τα επτά μυητικά στάδια χρησιμοποιούνται επτά μαγειρεμένες τροφές τις οποίες προσφέρει και εξηγεί, ο οδηγός στον μαθητή, ενώ από τη μεριά του ο μαθητής καλείται, επί επτά χρόνια, να ανακαλύψει, ως τελετουργία αυτογνωσίας, την ιδανική συνταγή για την παρασκευή του τέλειου ταραμά. 
Γύρω τους κινούνται ένας πατέρας που λατρεύει μανιακά τις κοιλαδογέφυρες, μια μητέρα που τρέφεται μόνο με άγριο ρύζι, μια γιαγιά που φορά  χάι-τεκ κόκκινα αθλητικά παπούτσια, μια σαγηνευτική συμμαθήτρια και μια αγέλη συμμαθητών. Ανάμεσα στα επτά πιάτα που σερβίρονται στη διάρκεια του έργου περιλαμβάνεται ένα σκουμπρί γεμιστό με κάππαρη, σαλιγκάρια με δεντρολίβανο, λεμονάτες καρδιές αγκινάρας…

Ποιο μάθημα ζωής κρύβει η κάθε μια από αυτές τις τροφές μέσα της;

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία –Δραματουργική επεξεργασία: Χρήστος Στρέπκος.

Σκηνικά-Κοστούμια: Αριστοτέλης Καρανάνος και Αλεξάνδρα Σκιαφκου,

Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος

Χορογραφία: Μαριμίλη Ασημακοπούλου.

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Βασίλης Κόκκαλης, Γιάννης Τσάκωνας, Πάνος Τρουμπουνέλης, Μαίρη Χρυσανθακοπούλου






25η Μαρτίου


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης τίμησαν την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 παρουσιάζοντας μία εξαιρετική γιορτή. Μέσα από θεατρικά έργα , ποιήματα και προβολή σχετικών με την ελληνική επανάσταση video, ανέδειξαν το βαθύτερο νόημά της. Την εκδήλωση πλαισίωσε η χορωδία του σχολείου μας. 



Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού


Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Ο ΟΗΕ μάς καλεί αυτή τη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.

Το σχολείο μας  συμβάλλει με τον τρόπο του και ενώνει τη φωνή του κατά της ξενοφοβίας , των στερεοτύπων , προκαταλήψεων και κάθε μορφής ρατσιστικών συμπεριφορών καταθέτοντας την ταινία του, που μόλις δημιούργησε , "Το κλειδί" έχοντας ενσωματωμένο μέρος του αρχειακού υλικού της ΕΡΤ , προκειμένου , όπως προβλέπεται με την προκήρυξη του διαγωνισμού , να συμμετέχει  στον Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ» που διοργανώνουν η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε . 

"Στέκομαι σωστά και ασκούμαι"



Ευχαριστούμε την κυρία Περσεφόνη Γερμενή από το τμήμα Φυσιοθεραπείας του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Πατρών για την πολύ ωραία εισήγηση, την βιωματική παρουσίαση και τις συζητήσεις της με τους μαθητές και μαθήτριές μας εντός των πλαισίων της Αγωγής Υγείας , του σωστού  βαδίσματος, της σημασίας της καθημερινής δράσης , και της υγιεινής εν γένει ζωής και άθλησης.



Αφιέρωμα του Ionian Channel στο "Κλειδί"


"Το κλειδί"


Αλήθεια αναρωτηθήκατε ποτέ αν και κατά πόσο επηρεάζουν τη σκέψη και συμπεριφορά μας τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις που κάποιοι άλλοι μας φόρτωσαν ; Κι αν κάποιος μας αποδείκνυε ότι  έχουμε λαθεμένη άποψη , είμαστε έτοιμοι να αναθεωρήσουμε και να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς για κάποιες ομάδες ανθρώπων ; Ποιο είναι το κλειδί που θα ξεκλειδώσει και θα απεγκλωβίσει την καρδιά μας απ’ όλα όσα την περιορίζουν  ;
Ίσως η απάντηση να βρίσκεται μέσα στην ταινία.

Για τη δημιουργία αυτής της ταινίας θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς :

  • Όλους τους μαθητές και μαθήτριες της Ε΄1 τάξης
  • τον Νίκο Παπαγεωργίου και την Κίνηση Μεταναστών Πάτρας ,
  • τους πρόσφυγες  από το Κασμίρ Abbasi Ashfaq  ,  Masood  Razaaq  , Imran Azad  , Asif Shah  ,  Rizwan Usman   και τον Fogang Guy  από το Καμερούν ,
  • τον Γιώργο Παπαδόπουλο (Journeyman)  για την υπέροχη πρωτότυπη μουσική του ,
  • τις εκπαιδευτικούς Εύη Αγγελοπούλου , Τίνα Παπασωτηροπούλου , Γεωργία Ζαχαροπούλου
Η ταινία θα συμμετέχει  στον Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ» που διοργανώνουν η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε.  στην ενότητα « Μετανάστευση – Προσφυγικό ».

Μια ταινία αφιερωμένη σε δύο αγαπημένους φίλους εκπαιδευτικούς που , αν και έφυγαν πρόωρα από κοντά μας , άφησαν πίσω ανεξίτηλο το στίγμα τους με το ήθος , τον χαρακτήρα και την προσφορά τους : Τον Γιάννη Κοντό και την Πένη Σακοβέλη.

Λαογραφικό Μουσείο και Σπίτι του Νερού

Τα Δευτεράκια μας επισκέφτηκαν το Λαογραφικό Μουσείο και το Σπίτι του Νερού.
Μέσα από δραστηριότητες έμαθαν για το νερό και τους τρόπους εξοικονόμησής του. Γνώρισαν τα παλιά αντικείμενα και ταξίδεψαν στο παρελθόν.






Συμμετοχή σε μαθητικούς διαγωνισμούς ταινιών μικρού μήκους


Το σχολείο μας συμμετέχει στον 11ο Πανελλήνιο Μαθητικό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας - Artfools  με δύο ταινίες μας : "Έκπληξη ...ηλίου"    και  "Σωσίβιο ...στο όνειρο"  . 



Παράλληλα η ταινία μας  "Έκπληξη ...ηλίου"  συμμετέχει  και στον 9ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους με θέμα «Cinema…. Διάβασες;»  που  συνδιοργανώνουν  η   Διεύθυνση    Π/θμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, η ΕΡΤ ΑΕ (Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση) και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα – Μορφωτικό Γραφείο – Σπίτι της Κύπρου.

Ευχόμαστε Καλή Επιτυχία στις ταινίες μας !

Καλή Σαρακοστή !


Δανειστική Βιβλιοθήκη
55ου Δημ. Σχολείου Πάτρας

Εθελοντική αιμοδοσία



Την Παρασκευή 8 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η αιμοδοσία στο Σχολείο μας υπό την αιγίδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου. 
Ευχαριστούμε όσους έδωσαν αίμα και όσους προσήλθαν να δώσουν αλλά για ιατρικούς λόγους δεν κατέστη. Μετράει η θέληση για προσφορά πάντα και η προθυμία...Ευχαριστούμε εκπαιδευτικούς, γονείς και φίλους που μας προσέφεραν διάφορα εδέσματα, χυμούς, γλυκά  και άλλα κεράσματα. Προσπαθήσαμε να διδάξουμε έμπρακτα στα παιδιά την αλληλεγγύη, την αλληλοβοήθεια, το πνεύμα της συνεργασίας με την γειτονιά και την τοπική κονωνία, το πνεύμα της κοινότητας, της συμμετοχής και του μοιράσματος. Γι αυτό και μοιράσαμε στα παιδιά τα κεράσματα που ήταν πάρα πολλά κατά το σχόλασμα. Και του χρόνου να είμαστε καλά !




Ενημέρωση για την αιμοδοσία


Καθ' οδόν προς την αιμοδοσία της 8ης Μαρτίου (Παρασκευή). 
Σήμερα 4 του Μάρτη, μας μίλησε για το αίμα , την αιμοληψία, και την σημασία της αιμοδοσίας και του εθελοντισμού η Ιατρική Επισκέπτης κα. Ανθή Παπαβραμοπούλου από το Νοσοκομείο του Ρίου. Η ομιλία της ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και τα παιδιά έκαναν πολύ εύστοχες ερωτήσεις και ευαισθητοποιήθηκαν για την επικείμενη Αιμοδοσία στο Σχολείο μας.



Εθελοντική Αιμοδοσία


Αγαπητοί Γονείς και Κηδεμόνες του 55ου Δημοτικού Σχολείου και του 32ου Νηπιαγωγείου Πατρών

Το πλήρωμα του χρόνου για την εθελοντική αιμοδοσία μας ήλθε και πάλι. Σας περιμένουμε ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 9 ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 13:30 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ, να προσφέρουμε αίμα, να σώσουμε ζωές, να δώσουμε ελπίδα, να χαρίσουμε παρηγοριά, ανακούφιση, δύναμη, θεραπεία, χαρά. Να δώσουμε ενεργό και ζωντανό μάθημα στους μαθητές και μαθήτριές μας. ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Στόχος μας είναι όπως και πέρσι να γίνει μία γιορτή προσφοράς, μία εκδήλωση αλληλογνωριμίας και αλληλεγγύης με αφορμή την αιμοδοσία. Μπορείτε να φέρετε όποιος θέλει γλυκίσματα, φαγητά τα οποία θα τα φάμε εδώ μεγάλοι και οι μαθητές μας. Είναι μία ευκαιρία συνάντησης στο Σχολείο, συμμετοχής, διαλόγου και συμπαράστασης.

   Φίλες και φίλοι, δυστυχώς, δεν υπάρχει συγγένεια στην οποία κάποιο μέλος της (είτε κοντινός συγγενής μας είτε πιο μακρινός), να μην χρειαστεί σε κάποια δύσκολη φάση της ζωής του αίμα. Ο πόνος και η νόσηση είναι σύμφυτα με την ανθρώπινη φύση. Η μεταπτωτική κατάσταση του ανθρώπου κρύβει δυσάρεστες καταστάσεις και χρειάζεται αγώνας για να επιστρέψουμε στην πηγή της Ζωής και της Υγείας που είναι ο Θεός. Σύγχρονοι ασκητές μας είπαν το χαρακτηριστικό ότι πρέπει να δώσουμε αίμα για να πάρουμε πνεύμα. Οι ανάγκες είναι πολλές. Μικρά παιδιά με καρκίνο, άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις, θύματα τροχαίων ατυχημάτων, προγραμματισμένα χειρουργεία, χρειάζονται αίμα. Αναβάλλονται στα νοσοκομεία εγχειρήσεις και θεραπείες, συγγενείς και φίλοι των ασθενών αναζητούν με αγωνία τις μονάδες αίματος προκειμένου να προχωρήσει η θεραπεία των δικών τους ανθρώπων. Συχνά, το νοσηλευτικό προσωπικό, έρχεται αντιμέτωπο με ανάγκες των ανθρώπων που η τελευταία τους ευκαιρία είναι η εύρεση ενός εθελοντή αιμοδότη, ενός δότη αιμοπεταλίων ή ενός δότη μυελού οστών.

  Κάθε χρόνο η Πατρίδα μας δίνει 5.000.000 Ευρώ μόνο στην Ελβετία για κάλυψη μέρους των αναγκών της σε αίμα. Η Ελλάδα κατατάσσεται σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 60 χώρες στον κόσμο μας που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους για αίμα και στηρίζονται στην εισαγωγή αίματος από άλλες χώρες. Χρειαζόμαστε 120.000 μονάδες αίματος μόνο για τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία. Οι συνολικές μας ανάγκες λόγω των πολλών ατυχημάτων αλλά και των χειρουργείων των ασθενών, αγγίζουν τις 700.000 φιάλες ετησίως. Και για τους 3 πρώτους μήνες του 2019 που διανύουμε οι ανάγκες μας σε αίμα ήταν κραυγαλέες και επιτακτικές. Πολλές φορές τα νοσηλευτικά Ιδρύματα έκαναν έκκληση για αίμα. Μάλιστα, η επιδημία γρίπης και γαστρεντερίτιδας, είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί αιμοδότες να μην μπορούν να δώσουν αίμα επειδή νοσούσαν. Για όλους αυτούς τους λόγους, σας περιμένουμε ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ. Ας μην ξεχνάμε ότι ο πρώτος Αιμοδότης της Ανθρωπότητας και Αρχηγός της Αιμοδοσίας είναι ο Ιησούς Χριστός ο οποίος δια του αίματός του ανόρθωσε, ζωοποίησε και αναγέννησε το Ανθρώπινο Γένος. Δια του αίματός του επί του Σταυρού και το παρατεινόμενο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, έχουμε την δυνατότητα μετοχής στην Αιώνια Ζωή και Βασιλεία Του.

   ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ, ΑΠΟ ΤΙΣ 9 ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 13:30 5 ΛΕΠΤΑ  ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΧΑΜΟΓΕΛΟ, ΔΥΝΑΜΗ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΧΑΡΑ, ΕΛΠΙΔΑ. ΚΑΛΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ.

                      Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ 55ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
                         Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΟΥ 32ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
                          ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ
                              Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
           
                   


Ενημέρωση σε θέματα πρώτων βοηθειών




Την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου επισκέφτηκαν το σχολείο μας διασώστες του σώματος Σαμαρειτών - Διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ενημέρωσαν τους μαθητές των Ε΄και ΣΤ΄ τάξεων σε θέματα πρώτων βοηθειών , διάσωσης  και  αντιμετώπισης ατυχημάτων.