Theme Preview Rss

Μουσείο Τύπου – Πελοπόννησος

Τα γραφεία της εφημερίδας "ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ" και το Μουσείο Τύπου επισκέφθηκαν την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018 οι μαθητές της Δ΄ τάξης του σχολείου μας.

Ξεναγήθηκαν, ενημερώθηκαν, συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Πέρασαν ένα πρωινό μαθαίνοντας ευχάριστα και διασκεδαστικά χάρη στην υπέροχη φιλοξενία της κ. Μαρίνας Ριζογιάννη, αρχισυντάκτριας στην Πελοπόννησο, και του υπόλοιπου προσωπικού της εφημερίδας καθώς και της κ. Κατερίνας Τσίρου, στο Μουσείο Τύπου.

Διαβάστε τις εντυπώσεις τους στο βιβλίο παρακάτω:

Ημέρα κατά της Σχολκής βίας και Εκφοβισμού

Με αφορμή την 6η Μαρτίου  Ημέρα κατά της Σχολκής βίας και Εκφοβισμού το σχολείο μας διοργάνωσε σήμερα εκδήλωση με στόχο την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση και την επαγρύπνηση όλων των μελών της σχολικής κοινότητας , ώστε να περιοριστούν οι εκδηλώσεις βίας στη ζωή των μαθητών και να αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.
Έτσι είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε από τον Δ/ντή του Σχολείου μας , να συζητήσουμε και να παρακολουθήσουμε βιντεάκια και ταινίες μικρού μήκους με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό. Ανάμεσα σ' αυτές και την ταινία του σχολείου μας: "Μια ευκαιρία..."


“Ένας μαθητής ή μια μαθήτρια γίνεται αντικείμενο εκφοβισμού ή θυματοποιείται, όταν υποβάλλεται κατ’ επανάληψη και κατ’ εξακολούθηση σε αρνητικές ενέργειες από έναν ή περισσότερους άλλους μαθητές.”
 Για να θεωρηθεί όμως μια συμπεριφορά ως εκφοβισμός θα πρέπει να έχει τέσσερα χαρακτηριστικά :
● Να γίνεται συστηματικά. 
● Να γίνεται από πρόθεση
● Nα έχει στόχο να πληγώσει κάποιον
● Να υπάρχει ανισορροπία δύναμης των ατόμων που εμπλέκονται . (σωματικά, συναισθηματικά, κοινωνικά) 
Οι περιπτώσεις όπου ένα ή περισσότερα παιδιά, ανάλογης ή ίσης δύναμης ή εξουσίας, επιτίθενται το ένα στο άλλο και θυματοποιούνται αμοιβαία δεν αποτελούν περιστατικά bullying.


Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» στο σχολείο μας Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής από το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης για την οδική ασφάλεια και την πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων «Πάνος Μυλωνάς» είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν οι μαθητές των Β΄ και Δ΄ τάξεων του σχολείου μας την Τρίτη 6 Μαρτίου 2018.
Οι μαθητές αποσαφήνισαν έννοιες σχετικές με την οδική ασφάλεια, περπάτησαν στον ειδικά διαμορφωμένο τάπητα, κατέθεσαν τις εμπειρίες τους, συζήτησαν και έμαθαν κανόνες ορθής οδικής συμπεριφοράς πεζών και οδηγών.
6o Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου


Στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου , που διοργανώνουν οι εκπαιδευτικοί Γερμανικής Γλώσσας στην Πάτρα και ο Ελληνογερμανικός σύνδεσμος νομού Αχαΐας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών , οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης παρακολούθησαν σήμερα την κινηματογραφική ταινία : "Οι πέντε φίλοι".
Το Φεστιβάλ διοργανώνεται σε συνεργασία με την εφορεία αρχαιοτήτων Αχαΐας και το εργαστήρι υποτιτλισμού εκπαιδευτικών Γερμανικής Γλώσσας.

Εθελοντική Αιμοδοσία

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα η Ημέρα Εθελοντικής Αιμοδοσίας , που διοργάνωσε το 55ο Δημοτικό Σχολείο και το 32ο Νηπιαγωγείο σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και το Τμήμα Αιμοδοσίας του Π.Ν.Π.Π , αφού καταφέραμε να συγκεντρώσουμε 30 μονάδες αίματος !
Μια μέρα γιορτής και χαράς , αφού όλοι ήμασταν εκεί ! Εκπαιδευτικοί , γονείς , φίλοι που στήριξαν την προσπάθειά μας. Ένα μάθημα ζωής για τους μαθητές μας , αφού είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά πόσο απλή είναι η διαδικασία της αιμοδοσίας , να συζητήσουν με το ιατρικό προσωπικό και να λύσουν τις απορίες τους.
Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου τραγούδησαν τα Μαρτιάτικα κάλαντα και μετέδωσαν σε όλους ένα αίσθημα χαράς και αισιοδοξίας.
Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους όσους βοήθησαν στην επιτυχή διοργάνωση της εκδήλωσης καθώς και όσους πρόσφεραν το αίμα τους δίνοντας ένα μήνυμα αγάπης και αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο .
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου !


Το Άρμα Θέσπιδος στο σχολείο μας με τη θεατρική παράσταση "Η τρελή του Σαγιό"Την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018 και ώρα 8.00 μ.μ. το σχολείο μας θα φιλοξενήσει το Άρμα Θέσπιδος του Δήμου Πατρέων , το οποίο θα παρουσιάσει τη θεατρική παράσταση "Η τρελή του Σαγιό". Η είσοδος είναι ελεύθερη και η παράσταση απευθύνεται στους μεγάλους.

Εθελοντική Αιμοδοσία

Το 55ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας σας προσκαλεί στην Εθελοντική Αιμοδοσία που διοργανώνει την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018 στο χώρο του Σχολείου από τις 10 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι.


 5 Λεπτά από το χρόνο μας, μπορούν να κάνουν μια καρδιά να χτυπά !

Χρόνο με το χρόνο οι ανάγκες σε αίμα αυξάνονται.

Όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας έχουν ανάγκη από τη δική μας εθελοντική προσφορά για να μπορέσουν να κερδίσουν τη μάχη για τη ζωή.

  Στηρίξτε την εθελοντική αιμοδοσία και ΔΩΣΤΕ ΖΩΗ ! Είναι στο χέρι σας !

ΥΗΣ Γλαύκου-Αχάια Κλάους

Τον Υδροηλεκτρικό Σταθμό Γλαύκου και την Αχάια Κλάους επισκέφθηκε η Δ΄τάξη λίγες μέρες πριν.

Δείτε τις εντυπώσεις των μαθητών στο βιβλίο που ακολουθεί.

Ενημέρωση για εθελοντική αιμοδοσίαΣτο πλαίσιο της Εθελοντικής Ημέρας Αιμοδοσίας που διοργανώνει το Σχολείο μας σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Π.Ν.Π.Π. , την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018 , δεχτήκαμε σήμερα την κ. Παπαβραμοπούλου Ανθή, επισκέπτρια υγείας του Π.Ν.Π.Π. , η οποία ενημέρωσε την Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη για τα οφέλη της εθελοντικής αιμοδοσίας.2ο Βραβείο για την ταινία μας «Βιβλία παντού!»


Έπεσε την Κυριακή το βράδυ η αυλαία του 10ου Πανελλήνιου Μαθητικού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού μήκους Λάρισας/artfools. 
Η ταινία του σχολείου  μας «Βιβλία παντού!» απέσπασε  το 2ο Βραβείο στον διαγωνισμό στέλνοντας το μήνυμα ότι «Το διάβασμα μας ταξιδεύει» όχι μόνο στη γνώση αλλά και στη διασκέδαση, την εξερεύνηση, τη χαλάρωση, τη  συγκίνηση, την  καλύτερη επικοινωνία και τη συντροφικότητα.

Η ταινία δημιουργήθηκε από τους μαθητές της Δ΄1 την περσινή χρονιά και στο πλαίσιο ενός πολιτιστικού προγράμματος  για τη φιλαναγνωσία με τίτλο «ΔιαβάΖΩΝΤΑΣ με φαντασία».

Συγχαρητήρια στους μαθητές και στις μαθήτριες που εκπροσώπησαν το σχολείο μας και μας έδειξαν με αυτή τη διασκεδαστική ταινία ότι το διάβασμα είναι ο τρόπος για να ανοίξουμε ένα παράθυρο στη σκέψη, την κρίση και τη φαντασία μας.Όλα τα Βραβεία του 10ου Πανελλήνιου Μαθητικού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού μήκους Λάρισας/artfools

Α΄Βραβείο καλύτερης μαθητικής ταινίας. Απονέμεται στο Δημοτικό Σχολείο Κατσικά  για την ταινία του «Ήλεκτρον της Νιότης»
Β΄Βραβείο καλύτερης μαθητικής ταινίας. Απονέμεται στο 55ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας  για την ταινία του  «Βιβλία παντού!»
Γ΄Βραβείο καλύτερης μαθητικής ταινίας  απονέμεται στο 2ο Γενικό Λύκειο Ηγουμενίτσας  για την ταινία τους  «Άννα»
Γ΄Βραβείο καλύτερης μαθητικής ταινίας απονέμεται στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων  για την ταινία του  «Σκασιαρχείο»

Η 1η ειδική διάκριση απονέμεται στα σχολεία
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιδηροκάστρου &  13ο  Δημοτικό  Σχολείο Σερρών που συνεργάστηκαν για την ταινία «paperLand» για το οικολογικό της περιεχόμενο

Η 2η Ειδική Διάκριση απονέμεται:
στο ΓΕΛ Νέας Αλικαρνασσού για την ταινία   «Τάδε ΈΦΗ : ουδέν κακόν αμιγές καλού» για την ευαισθησία του για τα άτομα με ειδικές ικανότητες

Η  3η Ειδική Διάκριση απονέμεται στο  ΕΠΑΛ Τυρνάβου , για την ταινία :

 «Οι άσχημες λέξεις είναι η υπεριώδης ακτινοβολία της ψυχής» για το στυλ «βίντεο κλιπ»

Τσικνοπέμπτη στο σχολείο μαςΦέτος στο σχολείο μας αποφασίσαμε να τηρήσουμε το έθιμο της Τσικνοπέμπτης ! Ψήσαμε σουβλάκια , ντυθήκαμε με αποκριάτικες στολές , χορέψαμε με τους ρυθμούς του καρναβαλικού άρματος του Δήμου Πατρέων , γελάσαμε , διασκεδάσαμε !
Ευχαριστούμε πολύ τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας για τη βοήθεια και υποστήριξή του στην άρτια οργάνωση της εκδήλωσης.
Ευχόμαστε σε όλους Καλές Αποκριές !

Λίγα λόγια για το έθιμο   

Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης λέγεται ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού.
Η λέξη Τσικνοπέμπτη προέρχεται από τις λέξεις «τσίκνα» (η μυρωδιά του καμένου ψημένου κρέατος) και «Πέμπτη».
Είναι ημέρα χαράς αλλά και προετοιμασίας για τους Ελληνορθόδοξους χριστιανούς, καθώς η σαρανταήμερη περίοδος της Σαρακοστής πριν το Πάσχα πλησιάζει. Την μέρα αυτή επιβάλλεται από το έθιμο το ψήσιμο κρέατος στα κάρβουνα.
Σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας θα έθιμα και οι παραδόσεις της Τσικνοπέμπτης διαφέρουν όπως και οι τρόποι ετοιμασίας των πιάτων με κρέας. Όλα αυτά φυσικά συνοδεύονται και με την ειδωλολατρική παράδοση του μασκαρέματος σύμφωνα με την οποία το μασκάρεμα γίνεται για να διωχτούν τα κακά πνεύματα του χειμώνα προκειμένου να εξασφαλιστεί μια καλή σοδειά την άνοιξη από την σπορά του φθινοπώρου.
Επιπροσθέτως η Τσικνοπέμπτη στο μυαλό των περισσοτέρων σηματοδοτεί και την εορταστική κορύφωση για τις εκδηλώσεις της Αποκριάς αφού δύο εβδομάδες μετά ακολουθούν τα Κούλουμα, το καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα.

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ταινιών Μικρού Μήκους Artfools Λάρισας10ο  Artfools Μαθητικό.   Σειρά Προβολής ταινιών -  «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο Λάρισας

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018,     Έναρξη : 9:10 π.μ.    Λήξη : 1:45 μ.μ.   
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

01. 3ο Δημοτικό Σχολείο Αισωνίας Σέσκλου :
«Οι ζωγραφιές μας αγκαλιάζουν τη διαφορετικότητα» (2’ 40’’)

02. ΓΕΛ Πεύκων : «Ο Σύγχρονος Νεύτων» (1’ 40’’)

03. Μουσικό Σχολείο Αλίμου : «Άτιτλο» (4’)

04. ΓΕΛ Πεύκων : «Ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης 2017» (11’ 30’’)

05. 4ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου : «Μνήμη και Σήματα» (20’ 30’’)

06. Μουσικό Σχολείο Αλίμου : «Πάλας» (8’)

07. Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας : «Ο φύλακας της Νεκρόπολης» (15’)

08. Ε.Ε.Ε. Γυμνάσιο & Λύκειο Κατερίνης : «Schoolikoμπερδέματα II - Η Νέα Γενιά» (19’ 30’’)

09. Λύκειο Καστοριάς : «Το αντίδοτο της μοναξιάς» (11’ 30’’)

10. 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης : «Οι ράγες της σιωπής» (10’)

11. 13ο Γενικό Λύκειο Λάρισας : «#SoseMiaStagona» (5’ 40 ‘’)

12. 1ο ΕΠΑΛ και 1ο Ε.Κ. Άργους : «Φύλο και Χημικές ουσίες» (5’)

13. Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας : «Κόλλα με την Πώλα» (15’)

14. Ε.Ε.Ε. Γυμνάσιο & Λύκειο Κατερίνης :
«Schoolikoμπερδέματα II - Η Νέα Γενιά - featuring ΓΕΛ Κορινού» (18’)

-----------------------------------------------------------------------------------------    (Διάλειμμα 20’)
15. ΓΕΛ Πεύκων : «Αισθάνομαι πως με ξεχνάς» (9’ 10’’)

16. 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης : «Δεν κάνουμε ακόμη μια ταινία για τη βία» (10’)

17. Μουσικό Σχολείο Τρικάλων : «Σκασιαρχείο» (10’ 45’’)

18. 55ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας : «Τα γενέθλια» (8’ 15’’)

19. ΓΕΛ Νέων Μουδανιών : «Social Life» (6’ 50’’)

20. ΕΠΑΛ Τυρνάβου : «Πρόσεξε τις λέξεις σου» (1’ 30’’)

21. 1ο ΕΠΑΛ και 1ο Ε.Κ. Άργους :
«Το Mannequin Challenge των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ και 1ου Ε.Κ. Άργους» (2’ 45’’)

22. 2ο Πειραματικό ΓΕΛ Αθηνών : «Μιλάμε Ανοιχτά;» (3’ 30’’)

23. 2ο Δημοτικό Σχολείο Σιδηροκάστρου &  13ο  Δημοτικό  Σχολείο Σερρών : «paperLand» (4’)

24. 55ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας : «Βιβλία παντού!» (9’ 15’’)

25. Δημοτικό Σχολείο Κατσικά : «Ήλεκτρον της Νιότης» (8’ 15’’)

26. 2ο Γενικό Λύκειο Ηγουμενίτσας : «Άννα» (4’ 30’’)

27. ΓΕΛ Ν. Αλικαρνασσού : «Τάδε ΈΦΗ : ουδέν κακόν αμιγές καλού» (7’)

28. ΕΠΑΛ Τυρνάβου : «Οι άσχημες λέξεις είναι η υπεριώδης ακτινοβολία της ψυχής» (1’ 15’’ )

29. 13ο Γενικό Λύκειο Λάρισας : «Grow A Human» (3’ 45’’)

30. 2ο Πειραματικό ΓΕΛ Αθηνών : «Η Κοκκινοσκουφίτσα» (5’ 25’’)

31. Εκπαιδευτήρια Ν-Μπακογιάννη : «Φωτεινά περάσματα» (13’ 45’’)


Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας


Την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα κόψαμε τη Δευτέρα  29/1/2018 στο σχολείο μας , παρουσία μαθητών , εκπαιδευτικών αλλά και των μελών του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.  

Στον χαιρετισμό τους ο Δ/ντής και η Υποδ/ντρια του σχολείου ευχήθηκαν καλή χρονιά στους μαθητές και στο διδακτικό προσωπικό, ενώ ευχαρίστησαν για τη συμπαράστασή του τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, τα μέλη του οποίου βρίσκονται διαρκώς δίπλα στο σχολείο και συνδράμουν με κάθε τρόπο.


Ευχαριστήρια επιστολή


Διανομή φρούτων στους μαθητέςΓια τέταρτη συνεχόμενη χρονιά φέτος υλοποιείται το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας  "Διανομή φρούτων στους μαθητές" . Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάδειξη της υψηλής διατροφικής αξίας των φρούτων στις ηλικίες 6-12 ετών, όπου αυτά είναι πλέον απαραίτητα και ωφέλιμα.
Το σχολείο μας επισκέφτηκαν τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018 εκπρόσωποι της εταιρείας που έχει αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος και ενημέρωσαν τους μαθητές για την διατροφική αξία της μπανάνας. 
Στο τέλος της ενημέρωσης έγινε δωρεάν διανομή φρούτων (μπανάνα) στους μαθητές του σχολείου μας καθώς και έντυπο  ενημερωτικού περιεχομένου.