Theme Preview Rss

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού ΚαρκίνουΗ 15η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης σχετικά με τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνο).

Κάθε χρόνο, περίπου 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο νοσούν από καρκίνο, από τα οποία μόνο ποσοστό 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα. Το 80% από αυτά προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά. Ποσοστό 70% – 80% από τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία γίνεται καλά με την πρόοδο της ιατρικής και λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού. Κάθε μέρα εκτιμάται ότι περίπου 20 παιδιά πεθαίνουν από καρκίνο στην Ευρώπη.

Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία. Η εμφάνιση καρκίνου στα παιδιά αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου μετά από τα ατυχήματα. Ταυτόχρονα όμως, οκτώ στα δέκα παιδιά που εμφανίζουν σήμερα λευχαιμία θεραπεύονται και αυτό είναι το μήνυμα που θα πρέπει να συγκρατήσουμε όλοι μας.


Στο σχολείο μας οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης ενημερώθηκαν γι' αυτό το ευαίσθητο θέμα από την μεταπτυχιακή σπουδάστρια Αγγελική Χατζή . Γάλα και κρασί,κρασί και γάλα…..


Τα Δευτεράκια του σχολείου μας γνώρισαν τη διαδικασία παστερίωσης και συσκευασίας του φρέσκου γάλακτος στο εργοστάσιο γάλακτος Πρώτο της περιοχής μας .Επισκέφτηκαν επίσης την  οινοποιητική εταιρεία Αχάια Κλάους όπου και ξεναγήθηκαν στου χώρους της.


Επίσκεψη σε βιομηχανίες της πόλης μας


Την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου οι μαθητές της Γ τάξης επισκέφθηκαν την αρτοβιομηχανία Δερβίση και τη χαρτοβιομηχανία Elite.
Στους χώρους της αρτοβιομηχανίας οι μαθητές ξεναγήθηκαν και έμαθαν για τη διαδικασία παραγωγής των προϊόντων αλλά και πώς τα αρτοπαρασκευάσματα της εταιρίας αποκτούν ημερομηνία λήξης μετά από αρκετές ημέρες. Παρακολούθησαν επίσης τη διαδικασία της συσκευασίας τους.


Στην βιομηχανία παραγωγής και επεξεργασίας χάρτου οι μαθητές έμαθαν αρχικά για την πρώτη ύλη των προϊόντων που είναι η χαρτόμαζα. Το προϊόν αυτό πολτοποιείται και αφού στεγνώσει δημιουργείται ένα γιγάντιο ρολό.  Τα προϊόντα της εταιρείας δημιουργούνται με τη βοήθεια μηχανημάτων από αυτό το χαρτί, συσκευάζονται και διοχετεύονται στο εμπόριο.
Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν από τον όγκο των μηχανημάτων και σχημάτισαν μια πρώτη εικόνα για τις βιομηχανίες και τον τρόπο λειτουργίας τους.

                              Εορτή των Τριών Ιεραρχών


Την Τρίτη 29/1/19 το σχολείο μας τίμησε τους Τρεις Ιεράρχες προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών με εκκλησιασμό  και αρτοκλασία. Στη συνέχεια ακολούθησε ενημέρωση για τη ζωή και το έργο των Τριών Ιεραρχών από τον Δ/ντή του Σχολείου μας κ. Μεταξά Νικόλαο.


Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίταςΤην πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα κόψαμε τη Δευτέρα  28/1/2019 στο σχολείο μας , παρουσία μαθητών , εκπαιδευτικών αλλά και των μελών του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. 

Χαιρετισμό απηύθυναν  ο Δ/ντής  και η Υποδ/ντρια του σχολείου μας , η Δ/ντρια του 32ου Νηπιαγωγείου και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. 
Όλοι ευχήθηκαν καλή και δημιουργική χρονιά στους μαθητές ,  στο διδακτικό προσωπικό  και στους γονείς.  

Τιμώντας τον δάσκαλο Ιωάννη Κοντό


Την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019 ο Σύλλογος Διδασκόντων του 55ου Δημοτικού Σχολείου  Πάτρας συνεδρίασε με μοναδικό θέμα την αποτίμηση της προσωπικότητας και του έργου του δασκάλου Ιωάννη Κοντού , ο οποίος έφυγε τόσο πρόωρα και απροσδόκητα από κοντά μας.

 Ο Ιωάννης Κοντός υπηρέτησε ως δάσκαλος σε σχολεία της Ηλείας και Αχαΐας , στο δε 55ο Δημ. Σχολείο υπηρετούσε από το 1998. Χρησιμοποίησε για το καλό των παιδιών τις ιδιαίτερες καλλιτεχνικές , παιδαγωγικές και διδακτικές του ικανότητες. Στήριζε πάντοτε τα πολιτιστικά δρώμενα του Σχολείου , τις θεατρικές παραστάσεις , ενώ αγωνιζόταν για τα θέματα περιβάλλοντος και για τα διαχρονικά κοινωνικά θέματα του Σχολείου και της γειτονιάς. 
Πανθομολογούμενο στάθηκε το ήθος του , η προσήλωσή του στο έργο , η προσφορά του και οι αγώνες του για την ενότητα του Συλλόγου Διδασκόντων , οι άριστες σχέσεις του με τους γονείς , η αγάπη του για τους μαθητές.
 Υπήρξε λιτός , ολιγαρκής , σοβαρός , μετρημένος , ενωτικός , δημοκρατικός , αισιόδοξος , εμψυχωτικός , πάντοτε ήρεμος , προσηνής και πρόθυμος.

Αφού αποτιμήθηκε η προσωπικότητα και το έργο του συναδέλφου Ιωάννη Κοντού ,  ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφάσισε ομόφωνα : 
  • Να δοθεί στην αίθουσα διδασκαλίας όπου κατεξοχήν δίδασκε ο Ιωάννης Κοντός η ονομασία "Αίθουσα δασκάλου Ιωάννη Κοντού" και να αναρτηθεί σχετική πινακίδα.
  • Να αναρτηθεί φωτογραφία του στο Γραφείο του Συλλόγου Διδασκόντων
  • Να παραδοθεί αντίγραφο του Πρακτικού στη σύζυγό του και συνάδελφο Βασιλική Χρυσικού , στον Δ/ντή Α/θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας κ. Πασσά Ευάγγελο και στον Συντονιστή Εκπαίδευσης κ. Παπαδούρη Παναγιώτη.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων 
του 55ου Δημ. Σχολείου Πάτρας

Ημέρα πένθους για το σχολείο μας


Ημέρα πένθους η σημερινή για το σχολείο μας. 

Όλη η σχολική κοινότητα είναι σοκαρισμένη από τον αδόκητο και πρόωρο θάνατο του αγαπημένου μας  συναδέλφου Ιωάννη Κοντού. 

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί αύριο Τρίτη στις 11 το πρωί στον Ιερό Ναό της Παναγίας Αλεξιώτισσας.

Ευχόμαστε ολόψυχα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Ευέλικτα καπάκια - 5ο Βραβείο για το σχολείο μας


Πολλά συγχαρητήρια σε μαθητές , γονείς και εκπαιδευτικούς για την πολύ όμορφη προσπάθεια !

Συνεχίζουμε  να  συλλέγουμε τα πλαστικά καπάκια εμφιαλωμένου νερού, αναψυκτικών, γάλακτος , απορρυπαντικών κλπ.  και να τα φέρνουμε στο σχολείο .    
 Θεωρούμε πολύ σημαντικό  να συμμετέχουμε στη δράση αυτή και φέτος και να συνδράμουμε με τις δικές μας δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια ανταποδοτικής ανακύκλωσης , διασυνδέοντας την περιβαλλοντική με την κοινωνική ευαισθητοποίηση .

Ένα μάθημα ζωής και ανθρωπιάς για τους μικρούς μας μαθητές!

Καλές Γιορτές !


Η Δανειστική Βιβλιοθήκη του Σχολείου μας σας εύχεται  Καλές γιορτές !
Χριστούγεννα σημαίνει αγάπη , χαρά, αισιοδοξία, αλληλεγγύη που μόνο το καλό βιβλίο μπορεί να προσφέρει απλόχερα στα παιδιά μας...     

Ένας καραγκιοζοπαίχτης στην τάξη μαςΜε έναν ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο ξεκίνησαν τη μέρα τους οι μαθητές της Α΄τάξης την προηγούμενη Πέμπτη. Ο καραγκιοζοπαίχτης κ. Μπάμπης Μακρής βρέθηκε στην τάξη μας και μας μύησε στα μυστικά του Καραγκιόζη. Μας μίλησε για την ιστορία του, μας έδειξε φιγούρες με διαφορετικά υλικά και μας εξήγησε την εξέλιξή τους στον χρόνο. Παίξαμε με τις σκιές και όλοι οι μαθητές συμμετείχαν στην παρουσίαση μιας μικρής παράστασης.«Ο αλυσοδεμένος ελέφαντας» στο Λιθογραφείο


Ένα αλληγορικό παραμύθι για το ξεπέρασμα των εμποδίων και την αναζήτηση της γνώσης βασισμένο σε κείμενο του Χόρχε Μπουκάι παρακολούθησαν οι μαθητές των Α΄ και Γ΄ τάξεων στο θέατρο Λιθογραφείο.


«Η μικρή Σπυριδούλα ξεκινά ένα μακρύ ταξίδι αναζήτησης με σκοπό να βρει απάντηση στο ερώτημα που την καίει «Γιατί ο ελέφαντας στο τσίρκο, ενώ είναι τρομερά μεγάλος, επιδέξιος και δυνατός, μένει δεμένος σε ένα πολύ μικρό ξυλαράκι, ελάχιστα βυθισμένο στην άμμο;». Στην διαδρομή θα έχει ενδιαφέρουσες συναντήσεις και θα καταφέρει να προσπεράσει δύσκολες δοκιμασίες με μοναδικό στόχο να λύσει το μυστήριο του ελέφαντα. Σε έναν κόσμο που δεν είναι φτιαγμένος για μικρά κοριτσάκια, μαθαίνει να νικάει τους φόβους της και να υπερασπίζεται τα πιστεύω της. Με το παράδειγμά της θα βοηθήσει τον ελέφαντα να πιστέψει στις δυνάμεις του και να ελευθερωθεί.»


Η παράσταση μας άρεσε πολύ και μας βοήθησε να συνειδητοποιήσουμε ότι  μπορούμε να κάνουμε ένα σωρό πράγματα αρκεί να μην εγκαταλείπουμε την προσπάθεια ακόμη κι αν πριν από πολύ καιρό, όταν είμαστε μικροί, προσπαθήσαμε και δεν τα καταφέραμε. 


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ - ΕΥΧΕΣ

  Δια του παρόντος ενημερωτικού σημειώματος ήθελα να εκφράσω τις πολύ θερμές μου ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια στους Εκπαιδευτικούς του 55ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών, στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων , στους μαθητές και μαθήτριες καθώς και στο 64ο Νηπιαγωγείο μας, για την οργανωτικότητα, τη συμμετοχή, την εθελοντική εργασία και προσπάθεια, την υλική συνεισφορά , που είχαν σαν αποτέλεσμα την παράδοση του ποσού των 1.600 Ευρώ περίπου στον Σύλλογο Γονέων των παιδιών με νεοπλασματικές νόσους  "Η ΦΛΟΓΑ". Με αυτή την κοινή και συντονισμένη και κοπιώδη προσπάθεια, βοηθήσαμε όλοι στο να μην σβήσει η ελπίδα, να μην σβήσει η σπίθα και η φλόγα της ζωής. Σημειωτέον ότι το ποσό είναι το μεγαλύτερο που συγκεντρώθηκε από Σχολείο σε Παναχαϊκό επίπεδο, κατά την διάρκεια του παζαριού της Φλόγας επί της Ρήγα Φεραίου των Πατρών. Στο ποσό αυτό συνεισέφερε εκτός των άλλων προσπαθειών και της όλης συμμετοχής , και με 100 Ευρώ μετρητά, ο Σύλλογος γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας. Ο Θεός ας τα ανταποδώσει σε αυτούς που κοπίασαν και ξοδεύτηκαν για τον ιερό αυτό σκοπό κατά το μέγεθος της αγάπης τους.
    Γνωστοποιούμε στους αγαπητούς γονείς, ότι την ΤΕΤΑΡΤΗ 19 Σεπτεμβρίου, πρόκειται να παραλάβουν την βαθμολογία του Α΄ Τριμήνου και να ενημερωθούν προφορικά για την εν γένει πρόοδο των παιδιών τους. Η όλη διαδικασία θα αρχίσει στις 13:15 και θα ολοκληρωθεί στις 14:00. Επειδή κατ’ επανάληψη έχουμε προβεί σε συζητήσεις και ενημερώσεις με τους γονείς από την έναρξη του σχολικού έτους μέχρι τώρα, παρακαλείστε για την τήρηση των ανωτέρω χρονικών ορίων. Κατά την ίδια ημέρα, ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ, για την ανάδειξη των μελών του νέου Συμβουλίου Γονέων και Κηδεμόνων. Οι Εκλογές θα λάβουν χώρα από τις 10:30  έως τις 1400. Παρακαλείστε για την συμμετοχή σας στις εκλογές αυτές διότι είναι σημαντικό να ενισχύεται το γονεϊκό κίνημα και οι Σύλλογοι Γονέων, με σκοπό πάντα την συνεργασία με το Σχολείο προς όφελος των μαθητών. Αυτήν την ΤΕΤΑΡΤΗ, μπορείτε επί τη ευκαιρία, να φέρετε λίγα τρόφιμα συσκευασμένα (γάλα, μαρμελάδες, μέλι, μπισκότα, αλεύρι, φασόλια, φακές, ρεβίθια, ζάχαρη, μακαρόνια, μερέντα, κριθαράκι-μανέστρα, ρύζι, φρυγανιές, κονσέρβες φρούτων, κονσέρβες φαγητών, λάδι ), όπως επίσης είδη καθαριότητας (σαμπουάν, σαπούνια, οδοντόκρεμες, πάνες, μωρομάντιλα). Μπορείτε επίσης να μας φέρετε και διάφορα ρούχα ποικίλων μεγεθών , καθώς και κουβέρτες, σεντόνια και τα λοιπά, ώστε να αξιοποιηθούν κι αυτά και όχι να πεταχτούν .Είναι η τελευταία ημέρα που μπορείτε να φέρετε διότι τα συσκευάζουμε και την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, θα μοιραστούν τα κιβώτια στην ΚΙΒΩΤΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ, στην ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ στην οποία υπαγόμαστε καθώς και στο ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ επί της Ακτής Δυμαίων. Οι ανάγκες είναι πολλές. Μετά την επιτυχία στο παζάρι της Φλόγας, ας συνεχίσουμε την ανθρωπιστική μας προσπάθεια η οποία ολοκληρώνεται στις 21 Δεκεμβρίου 2018. Δίνουμε το παράδειγμα στους μαθητές μας, δίνουμε το παράδειγμα στα παιδιά μας, για μία κοινωνία δικαιότερη, ανθρωπινότερη, μία κοινωνία αλληλεγγύης και συντροφικότητας η οποία δεν θα αφήνει ανθρώπους στην μοναξιά τους , στον αποκλεισμό τους και στην ανέχεια. Και σίγουρα , με αυτή την προσφορά μας, θα γιορτάσουμε κατανυκτικότερα και με περισσότερη αγάπη , χαρά , ελπίδα και αίσθημα  γλυκύτητας και ικανοποίησης την εορτή των Χριστουγέννων , του Αγίου Βασιλείου και των Θεοφανείων.
   Στις 21 Δεκεμβρίου (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ) σας ενημερώνουμε ότι το Σχολείο μας (όλες οι Τάξεις/ Τμήματα), θα μεταβούμε στην Ενορία μας του Αγίου Νεκταρίου όπου οι μαθητές μας θα παρακολουθήσουν την Λειτουργία και όποιοι και όποιες επιθυμούν, θα κοινωνήσουν. Σε περίπτωση που κάποιο παιδάκι (λόγω των διαφόρων χειμερινών ιώσεων) ξυπνήσει αδιάθετο , με τάσεις ζαλάδας, πόνων και τα λοιπά, είναι καλύτερα να καθίσει σπίτι του και εφόσον βελτιωθεί η κατάστασή του να προσέλθει στο Σχολείο περί την 10η πρωινή. Το πρόγραμμα του Σχολείου θα συνεχιστεί κανονικά σε εορταστικούς βέβαια ρυθμούς μέχρι τις 13:15, ενώ βέβαια και το Ολοήμερό μας θα συνεχίσει την λειτουργία του μέχρι τις 16:00.

    Εκ μέρους όλων των Εκπαιδευτικών και του λοιπού Προσωπικού του Σχολείου, σας εύχομαι από την καρδιά μου και ολοψύχως, ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, με αγάπη, πίστη, ελπίδα, δύναμη και υγεία.  Καλή προκοπή στα παιδιά σας. Το νέο έτος που θα ανατείλει ας φέρει εκπλήρωση των ονείρων σας, των σχεδίων σας και πολλές χαρές στη ζωή σας.
      
Ο Δ/ΝΤΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΜΕΤΑΞΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην ΑθήναΤην Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου οι μαθητές των Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ τάξεων επισκέφτηκαν τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και το Πλανητάριο , όπου και παρακολούθησαν μια ψηφιακή εκπαιδευτική προβολή με τίτλο  «Ζωή στο Σύμπαν» και θέμα την συναρπαστική αναζήτηση της ζωής πέρα από τη Γη. 


Ένα μεγάλο μήνυμα αγάπης και ελπίδας !


Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου πραγματοποιήθηκε το χριστουγεννιάτικο παζάρι που διοργανώνει ο Σύλλογος ΄΄Φλόγα¨ και στο οποίο συμμετείχαν πολλά σχολεία της πόλης μας και όχι μόνο…

Οι μαθητές μας έμαθαν εμπράκτως τη σημασία της προσφοράς και της αγάπης προς το συνάνθρωπο. Χάρηκαν γιατί πρόσφεραν και αυτοί με το δικό τους τρόπο στα παιδιά που έχουν ανάγκη… Ήταν μία υπέροχη ημέρα για όλους μας! Και του χρόνου!!!Τα πρωτάκια μας στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Στον φιλόξενο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας βρέθηκαν τα πρωτάκια μας την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018.
Με ξεναγό τον Κούλη τον ποντικούλη…
  • γνώρισαν τους χώρους τους Μουσείου,
  • ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν για τα ευρήματα,
  • αποτύπωσαν με τον δικό τους τρόπο όσα τους έκαναν εντύπωση.