Βραβεία 13ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτρας

Φεστιβάλ πολιτιστικής αντίστασης
Μέσα σε ένα επιτυχημένο και εορταστικό κλίμα έπεσε η αυλαία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου & Πολιτισμού Πάτρας - «13ο Διεθνές Πανόραμα» το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, που διοργάνωσε η Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο» σε συνεργασία με την Συντακτική Επιτροπή του διαδικτυακού περιοδικού «Cineek magazine-online περιοδικό Εναλλακτικού Πολιτισμού» www.cineek.gr από τις 1/10 έως τις 8/10/2011 στην Πάτρα, στο πολυχώρο πολιτισμού «ΙΝΤΕΑΛ».
Η βραδιά περιλάμβανε την απονομή των βραβείων και των ειδικών διακρίσεων καθώς και του Διαγωνισμού Φωτογραφίας για Πατρινούς φωτογράφους που είχε θέμα "Κλικ στα ΣΥΝ και ΠΛΗΝ της πόλης μου".
Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας που με την παρουσία του στην Πάτρα πλέον δείχνει ότι υπάρχει συνέχεια και συνέπεια στο θεσμό, δίνοντας ένα βήμα ελεύθερης έκφρασης σε νέους Έλληνες και ξένους δημιουργούς, χωρίς αποκλεισμούς και μικροσυντεχνιακές σκοπιμότητες. Αυτή η προσπάθεια είναι πρωτοπόρα για την χώρα μας, μιας και είναι το μοναδικό κινηματογραφικό φεστιβάλ στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη, χωρίς λογοκρισία και έλεγχο.
Στην κατάμεστη αίθουσα προβολών του ΙΝΤΕΑΛ από θεατές και συμμετέχοντες σκηνοθέτες παρευρέθηκαν και οι: κ.κ. Νίκος Νικολόπουλος βουλευτής Αχαίας, Ανδρέας Ζαίμης π. Υπουργός, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Πελετίδης Κώστας, Σπύρος Πολίτης, Χρήστος Κόδρας κ.α.


Μόλις τελείωσαν οι κινηματογραφικές προβολές με την τελευταία ενότητα «Κινηματογράφος, ειρήνης τέχνη» στις 8,30 το βράδυ. Η ομάδα Equus παρουσίασε το θεατρικό δρώμενο "Morning Crisis" που ήταν ένα μείγμα θεατρικής και κινηματογραφικής τέχνης. Performance σε κείμενο Φιορέλας Μαστρόκαλου με εμβόλιμα αποσπάσματα των Ντόροθυ Πάρκερ και Σάρα Κέην και video art. Παραγωγή: Equus - Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαστεφάνου - Τεχνική υποστήριξη: Άγγελος Χρυσοβιτσάνος - Διανομή: Όλγα Κυριάκου (Sub), Φιορέλα Μαστρόκαλου (Ego). Για το Video Art: Παραγωγή-Σύλληψη-Σκηνοθεσία-Διεύθυνση Φωτογραφίας: Φιορέλα Μαστρόκαλου - Μοντάζ-Επεξεργασία Εικόνας: Τζίνος Σπηλιωτόπουλος. Εμφανίζονται: Ντένη Παπασπυροπούλου, Σωτήρης Βλάχος, Παναγιώτης Μαστρόκαλος, Καλλιόπη Ζερβού, Σοφία Μαυροκολέα, Γιώργος Λογαράς, Κλειώ Φραγκάκη, Βασίλης Τάσσης, Ηρώ Κωστοπούλου, Θόδωρος Στεφανίδης, Πέπη Γαλανοπούλου, Γιάννης Κολέσης, Κατερίνα Λειβαδά.


Τη παρουσίαση της τελετής απονομής βραβείων το έκαναν οι Φιορέλλα Μαστρόκαλου και η Όλγα Κυριάκου ευχαριστώντας όλους όσους στήριξαν το Διεθνές Πανόραμα λέγοντας μεταξύ άλλων «...το Φεστιβάλ μετά από δεκατρείς συνεχείς διοργανώσεις έγινε πλέον το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Πολιτισμού σε μία προσπάθεια να ενταχθούν και άλλες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης στο σώμα του. Γιατί δεν μπορούμε να παραλείψουμε την ανάγκη συνομιλίας των τεχνών μεταξύ τους, γεγονός που αναπόφευκτα οδηγεί στην διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών καλλιτεχνικών χώρων άρα και ανθρώπων. Έτσι φέτος θέατρο, ποίηση, κόμικς ήρθαν να συμπληρώσουν τον διαγωνισμό και την έκθεση φωτογραφίας που υπήρχαν ήδη ως θεσμοί του Φεστιβάλ. Για 13η χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ αποτέλεσε την ζεύξη ανάμεσα στον δημιουργό, το θέαμα και τον θεατή προβάλλοντας 161 ταινίες από 36 χώρες. Χάρη στο Φεστιβάλ φτάνουν σε εμάς αγωνίες, προβληματισμοί και αισθητικές αναζητήσεις ανεξάρτητων δημιουργών από όλες τις πλευρές του πλανήτη και εμείς έχουμε την ευκαιρία να τις απολαύσουμε...»
Ακολούθως εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής, ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος κ. Χιονίδης Παναγιώτης καλωσόρισε με τη σειρά του το κοινό.


Στη συνέχεια καλέστηκαν τα μέλη της κριτικής επιτροπής του φωτογραφικού διαγωνισμού «ΚΛΙΚ ΣΤΑ ΣΥΝ ΚΑΙ ΠΛΗΝ ΤΗΣ Πάτρας» κ.κ. Βελεγράκη Αντωνία (Φιλόλογος - Αρχαιολόγος), Εύη Μαμίδη (Καλών Τεχνών), Νάνσυ Χριστοπούλου (Χημικός - Συμμετοχές σε θεατρικά δρώμενα) να διαβάσουν το σκεπτικό της απόφασης τους και να απονείμουν τα βραβεία και διακρίσεις και τα οποία ήταν:
Βραβεία
1ο βραβείο Χριστίνα Καραντώνη «Αντιθέσεις - διαζεύξεις- Συζεύξεις»
2ο βραβείο Μαρία Αρβανιτοπούλου «Απόδοση του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας, στους Πατρινούς»
3ο βραβείο Νικόλαος Στεργιόπουλος «Αντιθέσεις εκ Πατρών»
Διακρίσεις
Ειδική διάκριση Γιάννης Πατρώνης «Πάτρα - φυλακισμένη πόλη» «Πάτρα - ανοιχτή πόλη»
Ειδική διάκριση Νίκος Χριστοδουλόπουλος «Σκοτώνουν τα νεοκλασικά όταν γεράσουν;»
Στις υπόλοιπες συμμετοχές απονεμήθηκαν αναμνηστικά διπλώματα και ήταν οι:
Κανελοπούλου Μαρία «Η πραγματική εικόνα για το λιμάνι της Πάτρας»
Νέλλη Ρόδη «Η ζωή σε στάση - Η ζωή σε κίνηση»
Χαρά Κωστοπούλου «Περάσματα»
Αικατερίνη Τσιρμπέα «Μια ματιά έξω από το παράθυρο..»
Αντωνία Κουκουβέλου «Άνοιγμα στη Θάλασσα»
Όπως αναφέρθηκε από τις οικοδέσποινες της βραδιάς, όλες οι φωτογραφικές σειρές που συμμετείχαν μαζί με τις βραβευμένες ταινίες θα προβληθούν σε 38 πόλεις σε όλη την Ελλάδα.
Ακολούθως καλέστηκαν τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος Θεόδωρος Κωνσταντάτος - Δημοσιογράφος - Κριτικός Κινηματογράφου, Μέμος Χρήστος - συντηρητής αρχαιοτήτων, Χρύσα Γκολφινοπούλου - Σύμβουλος Επιχειρήσεων MSc, BA(Hons). Εκ μέρους της Κριτικής Επιτροπής ο κ. Θεόδωρος Κωνσταντάτος διάβασε το φιλοσοφικό σκεπτικό της απόφασης βάση του οποίου δόθηκαν τα βραβεία.


Ακολούθως αναγνώστηκαν τα βραβεία του Διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος τα οποία θα αποσταλούν από την Οργανωτική Επιτροπή και είναι:
ΒΡΑΒΕΙΑ
-ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ «Leap in Time» Andreas Reisenbauer, Αυστρία, 8', 2009
-ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ANIMATION «The freedom» Artan Maku, Αλβανία, 15' 10'' 2011
-ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «The Infinite Jest» David Munoz, Ισπανία, 18', 2010
-ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ VIDEO ART «The Art-Qaeda Project» Wei-Ming Ho, Ταϊβάν
-ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ VIDEO DANCE «Dream on me» John Bush, Η.Π.Α, 35' 2010
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
-ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ «Black & White Rule» Maya Zack, Ισραήλ 17' 45'' 2011
-ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «The Micro Debt» Tom Heinemann, Δανία 57', 2010
-ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ «Voices» Filiz Isik Bulut, Τουρκία, 19' 52' μικρού μήκους, 2009
-ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ «Refugee» Nail Pelivan, Τουρκία, 25' μικρού μήκους, 2011
-ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ «Follow the Rainbow» Chris Schepard, Γαλλία 5' 08'' μικρού μήκους, 2011
-ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ «...a lot of things to bear...», Zoltan Csubrilo, Σερβία, 27' ντοκιμαντέρ, 2010
Στη συνέχεια ήρθε η σειρά των βραβεύσεων για το Ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα και οι οικοδέσποινες κάλεσαν την κριτική επιτροπή για το αντίστοιχο τμήμα στην οποία ήταν οι: κ.κ. Στεφανάκη Αγγελική, τραπεζικό στέλεχος, Αγγελική Κορομπίλλη, Απόφοιτος Ελληνικού Πολιτισμού του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, σπουδάστρια της Συνθετικής Ψυχοθεραπευτικής Συμβουλευτικής, Μιλτιάδης Μπίτης, λογιστής. Εκ μέρους της Κριτικής Επιτροπής ο κ. Μιλτιάδης Μπίτης διάβασε το φιλοσοφικό σκεπτικό της απόφασης βάση του οποίου δόθηκαν τα βραβεία. Τα Βραβεία απόνειμαν στους συμμετέχοντες τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής αλλά και οι παρευρισκόμενοι πολιτικοί της πόλης μας.


ΒΡΑΒΕΙΑ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ : 45 Τετραγωνικά Στράτος Τζίτζης 79' Μ.μ. 2010
Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ: The happy life Μίνως Νικολακάκης 8' μ.μ. 2009
Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ: Αναστασία Γιάννης Κόκκαλης & Ευθυμία Καραβά 7' 52'' μ.μ. 2009
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: Οδός Σφακτηρίας Μαριάννα Οικονόμου 52' ντοκ. 2009
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ VIDEOART: Μουρμουρίσματα Σταυρούλα Χαντζή 4' 29'' v.a. 2009
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ANIMATION: Η ιστορία του κλεμμένου χρόνου Σοφία Παπαχρήστου 19' anim. 2009
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ: Αντί... Νούτση Αναστασία 22' μ.μ. 2011
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ: 1000 Χαμένες μπάλες του γκολφ Βαγγέλης Καλαϊτζής 56' ντοκ. 2010

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΕΝΟΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΟΒΑΡΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ (AIDS): Θετικές ιστορίες Δημήτρης Παπαθανάσης, Χάρης Σταθόπουλος, Δημήτρης Άντζους, Θανάσης Τότσικας, Δημήτρης Μπαβέλλας 70' Μ.μ. 2010.
ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ: W4crisis Κώστας Εφήμερος 24' ντοκ. 2011
ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΝΟΣ ΤΟΠΟΥ: Έντυπος χρόνος Δημήτρης Γιαννικόπουλος 58' ντοκ. 2011
ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ «ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» : Πάτρα, Πράσινη Πόλη...Περίπου Παναγιώτης Φαφούτης 45' ντοκ. 2011
ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΕΝΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ: Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς Χρήστος Νικολέρης 74' ντοκ. 2010
ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ: Με τη φλόγα της γης... Μπακαστάθης Αθανάσιος 3' 20'' anim. 2011
ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ «Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝ.ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ»: Barriers Γιώργος Τσιρογιάννης & Αναστασία Μαστρακούλη 3' 43'' μμ. 2010
ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ: Το ασανσέρ Μαριάννα Παπακώστα 5' μ.μ. 2011
ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ: ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ - ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝ.ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Οδυσσέας Βαχάγκ Καραπετιάν 26' 14'' ντοκ. 2010


Αίσθηση θετική δημιουργήθηκε στην αίθουσα από την ακτιβίστικη δράση των εκπαιδευτικών που διαμαρτυρήθηκαν με τον ιδιαίτερο τρόπο για την κατάσταση του πολιτισμού στην εκπαίδευση.
Τέλος κλήθηκε ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος τους Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου & Πολιτισμού κ. Παναγιώτης Χιονίδης για να δώσει το τελευταίο βραβεία για το ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ της ταινίας και ήταν για την ταινία του Χρήστου Τσάκαλου «ΑΠΟΚΟΜΜΑ»
Μετά ευχαρίστησε όλους όσους υποστήριξαν το φεστιβάλ και ιδιαίτερα τους:
τη κ. Μαρία Μπιρμπίλη διευθύντρια παραγωγής, την σκηνοθέτρια κ. Σόφη Σαμαρά και τον δημοσιογράφο κ. Κώστα Αργυρό της εκπομπής της ΝΕΤ "27 Της Ευρώπης" http://27europe.blogspot.com
τον κ. Μελισσαρόπουλο Γιώργο της Αnimatic Vision www.animatic-vision.gr
τον κ. Χρήστο Συρίμπεη http://www.mojoradio.gr
τον κ. Σωτήρη Μπλατσή, αρμόδιος θεμάτων Τύπου-Προβολής του Ο.Τ.Ε. Α.Ε www.ote.gr
τον γραφίστα κ. Δημήτρη Γιαννακούλια www.studioampersand.net
Κλείνοντας την τελετή απονομής ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος τους Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου & Πολιτισμού κ. Παναγιώτης Χιονίδης τόνισε πως «...πως μπορεί η Δημοτική αρχή να μην είχε την πολιτική βούληση να υποστηρίξει το κινηματογραφικό φεστιβάλ της Πάτρας αλλά το έκαναν στη πράξη οι πολίτες της Πάτρας με την δυναμική συμμετοχή τους για άλλη μια χρονιά..» Επίσης επισήμανε πως «..το φεστιβάλ έχει ταυτότητα την ευαισθησία σε κοινωνικά προβλήματα και με αρχές και χρώματα της οικολογίας, της αλληλεγγύης, της δίκαιας κοινωνίας και του αντιρατσισμού κάνοντας το φεστιβάλ το βήμα για την ελεύθερη έκφραση νέων δημιουργών από όλο τον κόσμο..»

Η Οργανωτική Επιτροπή της 13ης διοργάνωσης
Μαρία Σχοινά - Εκπαιδευτικός Αγγλικών.
Καρέλη Αγγελική - Απόφοιτος του τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης με κατεύθυνση Εικαστικά Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Καλών Τεχνών.
Πολυκανδριώτη Ισμήνη - Φωτογράφος, πτυχιούχος Καλών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Φιορέλα Μαστρόκαλου, Οικονομολόγος - λογίστρια.
Γιώργος Παπαστεφάνου, θεατρολόγος.
Σημαντήρη Σεβαστή, Φιλόλογος
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Χορηγός: Ο.Τ.Ε Α.Ε www.ote.gr
Με την υποστήριξη: STUDIO AMPERSAND Γραφιστική & Τυπογραφία www.studioampersand.net
Χορηγός Επικοινωνίας: Mojo radio 107,7 www.mojoradio.gr
Υποστήριξη εκθέσεων: Αnimatic Vision www.animatic-vision.gr
Υποστήριξη Κινηματογραφικών Αφιερωμάτων
Εκπομπή της ΝΕΤ "27 Της Ευρώπης" http://27europe.blogspot.com
ΟΝΕΙΡΟΔΡΟΜΙΟ/στέκι τεχνών http://www.myspace.com/oneirodromio
Το "Διεθνές Πανόραμα Ανεξαρτήτων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο - Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας" και -International Panorama for Independent Filmakers- International Film Festival of Patras city και κάθε φράση- συνδυασμός που περιέχει τις ανωτέρω λέξεις είναι κατοχυρωμένο όνομα στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διεθνές Πανόραμα Ανεξαρτήτων Δημιουργών» και κανείς άλλος δεν δικαιούται να το χρησιμοποιεί.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου