Αύριο Τετάρτη η προβολή της ταινίας μας


Αύριο Τετάρτη 5/10/2011 θα γίνει η προβολή της ταινίας   του σχολείου μας "Με τη φλόγα της γης..." στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτρας , στον κινηματογράφο Ιντεάλ ,  , που δημιούργησαν τη σχολική χρονιά 2010-11 οι μαθητές της ΣΤ΄2 τάξης , στα πλαίσια προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. 

Η ταινία μας διακρίθηκε με το 1ο Βραβείο στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό "Βιώσιμη ενέργεια και ψηφιακό βίντεο - Yourvid Save Energy" για τις ηλικίες 10-12 ετών http://youtu.be/HyR12H0MagY .


Το πρόγραμμα της Τετάρτης 5/10/2011

Επεξηγήσεις 
 v.a  video art, v.d. video dance, μ.μ μικρού μήκους, Μ. μ μεγάλου μήκους ντοκ.  ντοκιμαντέρ,  anim. animation


Ενότητες

«Οικουμενική εικόνων ποίησης», «Βόλτα στην γειτονιά μας», «Περιδιαβαίνοντας την Ευρώπη», «Εικόνες που αγαπάμε, εικόνες που ονειρευόμαστε, Ελληνικό σινεμά», «27 Της Ευρώπης» «…Από τα παιδικά (?) όνειρα, στην οθόνη του σήμερα…», «Θεσσαλονίκη –Πάτρα ένα φεστιβάλ δρόμος» «Η θηλυκή γραφή του ονείρου»,  «Μια θάλασσα, δυο λαοί, μια ελπίδα»ΤΕΤΑΡΤΗ  5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011   Ώρα έναρξης 16.00

16.00 «ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ»


95.  The Last Remaining Seats  Μάριος Πιπερίδης  Κύπρος 45’ ντοκιμαντέρ 2010

Το κεντρικό θερινό σινεμά στο χωριό της Παναγιάς είναι κλειστό εδώ και 20 χρόνια.  Δύο κάτοικοι θα προσπαθήσουν να το ξαναζωντανέψουν για να φέρουν πίσω τους παλιούς καλούς καιρούς του κινηματογράφου.


91. Opera Heartbeats  Inese Stade Λετονία  20’ 40’’ video art 2011

Πρόκειται για ένα διηγηματικό video art. που αφηγείται τα συναισθήματα της Opoalais, Λετονής τραγουδίστριας της Όπερας, πριν και μετά την παράσταση. Ο στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η Όπερα ως κλασσική τέχνη από μια διαφορετική σκοπιά. Να επιτευχθεί η αλληλεπίδραση ανάμεσα σε μια ταλαντούχα ζωηρή προσωπικότητα της Όπερας και την ηλεκτρονική μουσική, είδος εντελώς διαφορετικό από την κλασσική μουσική.


84. From cherries to cherries  Jana Boršková  Τσεχία  57’ 10’’ ντοκιμαντέρ, 2011

Ένα ντοκιμαντέρ που η σκηνοθέτης δημιούργησε μαζί με τη μητέρα της ένα χρόνο μετά το θάνατο του πατέρα της. Με σκηνικό τον κήπο, τον οποίο φρόντιζε ο πατέρας της, ψάχνουν για συναισθηματικούς δεσμούς με τους άνδρες της οικογένειας και τις σχέσεις μεταξύ τους. Αν και το κύριο θέμα της ταινίας είναι ο θάνατος, η αφετηρία είναι η ίδια η ζωή, η κατανόηση και η συγχώρεση. Οι πρωταγωνίστριες προσπαθούν να βρουν τρόπο να κατανοήσουν κάποιες δύσκολες στιγμές, να συμφιλιωθούν με το παρελθόν και να βρουν λύσεις για το μέλλον. Παρά τη λύπη που νιώθουν, ανακαλύπτουν μια καινούργια ελευθερία.


18.00 «ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΔΥΟ ΛΑΟΙ, ΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ»


54. Mantı Makarna Cuneyt Bozkurt  Τουρκία 13’ 50’’ μικρού μήκους,  2010

Η Sedef ζει σε ένα ασπρόμαυρο κόσμο. Ωστόσο μια μέρα ξυπνά και βλέπει τον εαυτό της με περισσότερα χρώματα κάτι που αλλάζει όλη της τη ζωή.


128. 1000 Χαμένες μπάλες του γκολφ Βαγγέλης Καλαϊτζής 56’ ντοκιμαντέρ 2010

Το φιλμ αναφέρεται στις προθέσεις της αγγλικής εταιρείας Loyalword (Minoan) να χτίζουν μια τεράστια επένδυση στη χερσόνησο του Κάβο Σίδερο στην ανατολική Κρήτη και έχει αρκετούς στόχους: πρώτον, να καταγράψει την όμορφη και μοναδική περιοχή της Κρήτης όπως είναι τώρα, ώστε οι θεατές να μπορέσουν να δουν τι κινδυνεύει να χαθεί. Δεύτερον, να εξηγήσει ακριβώς ποιες είναι οι προθέσεις της αγγλικής εταιρείας και να τις εξετάζουν από διάφορες πτυχές, διά μέσου συνέντευξης με τους ειδικούς. Βασικό ρόλο στη ταινία παίζει μια συζήτηση για τα κύρια θέματα της επένδυσης: το οικονομικό και νομικό πλαίσιο, τη διαθεσιμότητα και τις πηγές του νερού, τη χρήση της γης και τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Επιπροσθέτως,  λέει την ιστορία πώς και γιατί ο σκηνοθέτης και ο σεναριογράφος  ενεπλάκησαν με αυτό το θέμα και την περιοχή και αποφάσισαν να κάνουν το φιλμ και πώς η επίγνωσή τους για τα θέματα γινόταν συνεχώς και ευρύτερη με κάθε νέα επίσκεψη και κάθε νέα επαφή: Ένα ταξίδι εξερεύνησης.


44. Mr Cevdets carnation Selin Togay Τουρκία 14’ μικρού μήκους, 2010

Ο Cevdet είναι ο τρελός του χωριού. Ερωτεύεται μια πλαστική κούκλα. Αλλά κάτι δεν πάει καλά. Μια μέρα, βλέπει τον έρωτά του με έναν άλλο άντρα.


66. A matter of life and death Mehmet Basak  Τουρκία  10’ μικρού μήκους,  2010

Ο Σερκάν βιάζεται τρομερά, αλλά αργοπορεί. Εντωμεταξύ, άνθρωποι περιμένουν να ξεκινήσει η κηδεία μιας γυναίκας. Ενώ ο Σερκάν βιάζεται να φτάσει, δέχεται κάποιες ζωτικές πληροφορίες.


102. Κωστάκης  Θεοδώρα Μαλλιαρού  26’ ντοκιμαντέρ 2010

Ο Κωστάκης ζει στον Βόλο. Στα 16 του, λόγω της μεγάλης αγάπης του για τα ζώα και την φύση, αποφάσισε να γίνει σαγματοποιός. Σήμερα είναι 25 χρονών και έχει το τελευταίο εργαστήριο κατασκευής σαμαριού στην κεντρική Ελλάδα.


20.00 «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΠΑΤΡΑ ΕΝΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΟΜΟΣ»


161. «Θεσσαλονίκη μου»  Νίκος Μπιλιλής 14’ ντοκιμαντέρ 2010

Με τον τίτλο αυτό αξιοποιώντας μέρος του φιλμικού υλικού του κινηματογραφικού μου αρχείου έκανα μια μουσική κινηματογραφική ανασκόπηση για την πολύ παλιά και την σύγχρονη Θεσσαλονίκη.. Παρουσιάζω σ’αυτή αρκετές σκηνές ανεπανάληπτες από εκδηλώσεις, συνήθειες και χώρους της πόλης από το 1900 έως το 2000. 


33. Το βιβλίο Πάνος Σπινθηρόπουλος 10’ 20’’ μικρού μήκους 2010

Δύο παρέες μαθητών, δύο χαρακτήρες, μια κόντρα με αφορμή ένα βιβλίο και μια σύμπτωση, καταλήγουν σε μια δοκιμασία – πέρασμα στην υπευθυνότητα. Τελικά  τα σύνορα , ιδίως για τους νέους, είναι από χαρτόνι...


58. Ethos Process part ii  Σπύρος Αμοιρόπουλος  17’ 17’’ μικρού μήκους 2011

Μια ηθοποιός, μια παράσταση και μια συνεδρία ψυχοθεραπείας. Το σημείο τομής του θεατρικού ρόλου με την πραγματική ζωή.


119. Η πλατεία του Μπάρτοκ  Γιώργος Κλέων  11’ 57’’ μικρού μήκους 2009

3 φοιτητές μουσικολογίας και ένας φίλος του φιλόμουσος συζητούν για την πανανθρώπινη ιδιότητα της μουσικής, για το έργο του Μπέλα Μπάρτοκ και άλλων μουσικών.


96. Συνάντηση με έναν τρελό Tίνα Κίμι  6’ 54’’ μικρού μήκους 2010

Σε ένα πάρκο ένας χρηματιστής κολατσίζει διαβάζοντας την εφημερίδα του μια ηλιόλουστη ημέρα. καταφθάνει ένας ρακοσυλλέκτης σέρνοντας ένα κινούμενο καρότσι - σπίτι μονολογώντας. τον προσεγγίζει δηλώνοντας του ότι θα βρέξει. του αρπάζει το κολατσιό του και αρχίζει να το τρώει. ο χρηματιστής ενοχλημένος του ζητά να φύγει. ο ρακοσυλλέκτης αποχωρεί καθώς μια έκπληξη περιμένει τον χρηματιστή...


105. Οδυσσέας Βαχάγκ Καραπετιάν  26’ 14’’ ντοκιμαντέρ 2010

Πόσο δύσκολο είναι να ζεις σε μια χώρα που δε γνωρίζεις τη γλώσσα της; Πόσο στενοί μπορούν να γίνουν οι δεσμοί ανάμεσα σε Έλληνες και μετανάστες; Πώς μπορεί μια κοινή γλώσσα να απελευθερώσει τους ανθρώπους από τα δεσμά των συνόρων, των προκαταλήψεων και του φόβου για το διαφορετικό; Οι μαθητές και οι δάσκαλοι του Σχολείου Μεταναστών «Οδυσσέας» της Θεσσαλονίκης δίνουν τις απαντήσεις μιλώντας για τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας που παρέχονται εθελοντικά στο σχολείο, για τους ειδικότερους στόχους των διδακτικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται και για τη δραστηριότητα της Θεατρικής Ομάδας του σχολείου.


108. Pigs  Κοτζαμάνη Κωνσταντίνα 12’ 22’’ μικρού μήκους 2010

Ένα ταξίδι προς την ωριμότητα, ο παιδικός εφιάλτης της Κ. Μέσα  σε ένα ξύλινο σπίτι αναβιώνει  τους παιδικούς φόβους και επιθυμίες της, βιώνοντας  την σεξουαλική της αφύπνιση. Μια ονειρική περιπλάνηση κατασκευασμένη από το παραμύθι με τα τρία μικρά γουρουνάκια, μια διαστρεβλωμένη εικόνα της οικογένειάς της.


127. Με τη φλόγα της γης... Μπακαστάθης Αθανάσιος 3’ 20’’ animation 2011

Μια πρωτότυπη ταινία μικρού μήκους από τα παιδιά του 55ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών με θέμα τη χρήση της ενέργειας στην καθημερινή μας ζωή. Εξάντληση φυσικών πόρων, σπατάλη ενέργειας, περιβαλλοντικά προβλήματα. Η φλόγα της γης μας αργοσβήνει...Θα την αφήσουμε αβοήθητη;
 

131. Υπάρχει Θεός;  Άννα Πήττα  1’ 50’’ video art 2011

Η  ύπαρξη της θεότητας η όχι, μέσα από μια ανορθόδοξη παρτίδα σκάκι.


109. Dead on time  Ανδρέας Λαμπρόπουλος & Κώστας Σκύφτας 11’ 34΄΄ μικρού μήκους 2010

Μία νέα κοπέλα προσπαθεί να αποδράσει από τα χέρια κακοποιών που απειλούν να την εκτελέσουν, αλλά ανακαλύπτει ότι ο θάνατος είναι το μικρότερο από τα προβλήματά της.


100. Απόκομμα  Χρήστος Τσάκαλος  8΄ 2΄΄ μικρού μήκους 2010

Ένας πατέρας εκδικείται την δολοφονία του γιου του από αστυνομικό. Η ταινία εμπνέεται από τα δεκεμβριανά γεγονότα του 2008 στην Ελλάδα.


22.00 «…Από τα παιδικά (?) όνειρα,  στην οθόνη του σήμερα…»

Animatic vision toons:

 Antoine 1 - Χρ.παραγωγής: 2009 - Ν.Μαρουλάκης, Άκης Μελάχρης  Διάρκεια: 0:29

 Κατσαρίδες (Πριν Το Τέζα) - χρ.παρ.2010 - Meliss Διάρκεια: 2:30 λεπτά

 Antoine 2 - χρ.παρ.2009 - Ν.Μαρουλάκης, Άκης Μελάχρης Διάρκεια: 0:29

 Φάρσα Φουσέκη σε Πιτσαρία - χρ.παρ.2008 – Meliss Διάρκεια: 4:12

 Antoine 3 - χρ.παρ.2009 - Ν.Μαρουλάκης, Άκης Μελάχρης Διάρκεια: 0:29

 Φάρσα Φουσέκη σε γριά. - χρ.παρ.- 2009 – Meliss Διάρκεια: 01:22

 Antoine 4 - χρ.παρ.-2009 - Ν.Μαρουλάκης, Άκης Μελάχρης  Διάρκεια: 0:29

 Ξεφτίλες της Ζούγκλας - χρ.παρ.-2010 - Άκης Μελάχρης Διάρκεια: 2:29

 ΞΕΝΙΑστος Κόσμος - χρ.παρ.-2010 - Άκης Μελάχρης Διάρκεια: 00:16

 Antoine 5 - χρ.παρ.-2009 - Ν.Μαρουλάκης, Άκης Μελάχρης  Διάρκεια: 0:29

 Χαρρυ Κλυν animated - χρ.παρ.-2010 - Άκης Μελάχρης  Διάρκεια: 3:47

 She  loves you-Peter Sellers :animated - χρ.παρ.-2010 - Meliss  Διάρκεια: 2:12


22.18  «ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΜΕ, ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΕ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ»

142. Avant d' avoir le vent  Μάριος  Π. Παπαγεωργίου  15’ 31’ μικρού μήκους 2011

Μια κοπέλα, με ιδιαίτερα προσεγμένη εμφάνιση, περιμένει στο διάδρομο μιας πολυκατοικίας, γεμάτη ανυπομονησία και άγχος, τον κλειδαρά που θα της ανοίξει την πόρτα ενός διαμερίσματος. Όταν ο κλειδαράς φθάνει, με επιδέξιες κινήσεις ανοίγει την πόρτα και της παραδίδει το κλειδί. Εκείνη με ένα ελαφρύ, αλλά ταυτόχρονα αγχωτικό χαμόγελο, τον ευχαριστεί. Κλείνοντας την πόρτα, η κοπέλα έρχεται αντιμέτωπη με την ατμόσφαιρα του διαμερίσματος. ένα διαμέρισμα ατακτοποίητο, με κούτες, καλυμμένα πράγματα και μια σειρά  λογαριασμών στο πάτωμα. Μετά από ένα αρχικό μούδιασμα  -τον πρώτο αφουγκρασμό- το βλέμμα της θα κινηθεί ελεύθερα μέσα στις διαστάσεις του διαμερίσματος, περιεργάζοντας  με νοσταλγία ένα χώρο που φαίνεται να ανήκει σε κάποιον που κάποτε ήταν μαζί.  Κάποια από τα αντικείμενα δίνουν την αίσθηση ότι της μιλάνε και κάποια άλλα ότι την κοιτάζουνε με θλίψη, ανασκαλεύοντας τη  μνήμη της. Η αναπόληση του παρελθόντος θα αποτελέσει, ωστόσο, για την κοπέλα μια δοκιμασία που θα φέρει  το συναισθηματικός της κόσμο σε σύγκρουση και θα την κάνει να νιώσει μετέωρη ανάμεσα στην αρχική της πρόθεση και τον τελικό της σκοπό. Αργότερα, καθισμένη στον καναπέ,  θα αρχίσει να μιλά στο φωνογράφο. Ένα μήνυμα θα μείνει πίσω για να δηλώσει την τελική της παρουσία στο χώρο του διαμερίσματος προτού κλείσει την πόρτα για τελευταία φορά πίσω της...


157. Σωτηρία Ιάσων Τζαβέλλας   90’ 41’’  Μ.μ. 2010

Ο Κίμωνας και η Έλλη, ένα εύπορο συνηθισμένο ζευγάρι αστών αποφασίζουν απροσδόκητα και για πρώτη φορά να κάνουν τις διακοπές τους σε ένα απόμακρο και σχετικά απομονωμένο χωριό της Θεσπρωτίας με το όνομα «Αη-Λιάς». Ο Κίμωνας αρχικά ήταν διστακτικός ωστόσο στην συνέχεια μετά από παρότρυνση πείθεται από την Έλλη και ξεκινούν το ταξίδι τους για τον «Αη-Λιά» Θεσπρωτίας. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού οριοθετούνται τόσο ο χαρακτήρας τους όσο και οι συμπεριφορές τους μέσα από συζητήσεις που διαμείβονται. Φτάνοντας γοητεύονται και οι δύο στη θέα ενός πολύ όμορφου, γραφικού  χωριού που ξεπηδά μέσα σε ένα κατάφυτο τοπίο από χαμηλή βλάστηση και έλατα ενώ ο Κίμωνας αφήνει πίσω του οποιεσδήποτε αμφιβολίες μπορεί να είχε μέχρι εκείνη την στιγμή σε σχέση με την επιλογή του προορισμού τους και αφήνεται! Καθόσον η διαμονή και η δραστηριότητα τους στο χωριό εξελίσσεται μέσα από μια σειρά αινιγματικών και μυστηριωδών γεγονότων  το «είναι» τους τίθεται σε αμφισβήτηση και τους αποκαλύπτεται μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτή που θέλουν να αντιλαμβάνονται. Η σχέση τους πλέων δοκιμάζεται και οι πρωταγωνιστές θα πρέπει να αναθεωρήσουν καθολοκλήρου την υπόσταση τους και τις ζωές τους...

  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου