Επίσκεψη στο Παναχαϊκό όρος

Σήμερα οι μαθητές των τριών τμημάτων της Ε΄τάξης επισκεφτήκαμε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης Παναχαϊκού όρους στο Πουρναρόκαστρο.
Βασικός σκοπός του Κέντρου είναι η ανάδειξη του Παναχαϊκού όρους καθώς και η ευαισθητοποίηση και πληροφόρηση σχετικά με το φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της περιοχής μας. 
Έτσι είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε από τον υπεύθυνο του Κέντρου για τη σημασία του όρους στη ζωή της περιοχής , για τη χλωρίδα και την πανίδα του , για τα πολλαπλά οφέλη από τη δημιουργία πολλών ποταμών και χειμάρρων που εκβάλουν στον Πατραϊκό και Κορινθιακό κόλπο.

Περπατήσαμε , ήρθαμε σε επαφή με τη φύση , νιώσαμε , χαρήκαμε , είδαμε την πόλη μας από ψηλά !Και μια ενδιαφέρουσα πληροφορία που μάθαμε για ένα πολύ συνηθισμένο φυτό του Παναχαϊκού την ασφάκα ή φλόμο.


Το ύψος της μπορεί να φτάσει μέχρι το 1,5 μέτρο και καλύπτεται από χνούδι. Χαρακτηριστικά είναι τα κίτρινα άνθη της που ανθίζουν την άνοιξη από τον Μάρτιο και διατηρούνται μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Παρόλο που η ασφάκα είναι πολύ πλούσια σε νέκταρ, σπάνια οι μέλισσες «βόσκουν» στα λουλούδια της, διότι οι πολύ μεγάλοι κάλυκες που διαθέτει εμποδίζουν τα έντομα να φτάσουν βαθιά στο άνθος, ώστε να πάρουν το νέκταρ. Κάποιες φορές, όμως, προς το τέλος της ανθοφορίας, όταν τα λουλούδια μαραίνονται, ή μετά από βροχή, οπότε ξεχειλίζουν, οι μέλισσες μπορούν με τις προβοσκίδες τους να φτάσουν το νέκταρ. Τότε το μέλι που παράγεται είναι πολύ καλής ποιότητας και νόστιμο σε γεύση με ανοιχτό κίτρινο χρώμα.
Ο Φλόμος είχε διαδεδομένη εφαρμογή στο ψάρεμα. Οι αλιείς από τα αρχαία χρόνια συνέλεγαν το φυτό και αφού το επεξεργάζονταν, έριχναν τον φλόμο μέσα στη θάλασσα για να ζαλίσουν ή αλλιώς να «φλομώσουν» τα ψάρια και τα θαλασσινά. Με αυτόν τον τρόπο τα ζάλιζαν και τα έπιαναν πολύ εύκολα.  Σήμερα αυτή η πρακτική είναι απαγορευμένη για την προστασία των ευπαθών αλιευμάτων.... 
Από εκεί βγήκε η φράση "μας φλόμωσες" δηλ. μας ζάλισες...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου