Πολιτιστική αντίσταση


Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Πολιτισμού Πάτρας
«13ο Διεθνές Πανόραμα»
1/10 - 8/10/2011


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Πολιτισμού Πάτρας συνεχίζει φέτος την επί 13 χρόνια πορεία του, σταθερό στην φιλοσοφία να αποτελεί ένα φορέας τέχνης και πολιτισμού που επιβραβεύει την κινητοποίηση της ελεύθερης έκφρασης και του πνευματικού διαλόγου παράλληλα με την έξοδο από την πνευματική αδράνεια και την εξατομίκευση.
Σε μια εποχή κρίσης το Φεστιβάλ αποδεικνύει ότι η τέχνη, άρρηκτα με την ανθρώπινη έκφραση επηρεάζονται και περνούν τους δικούς τους δύσκολους καιρούς, με την βεβαιότητα της γέννησης του νέου. Η αναζήτηση του καινούριου, του δημιουργικού θα στηρίξει την βεβαιότητα αυτή και θα γεννήσει λύσεις και διεξόδους.
Η Οργανωτική Επιτροπή του φεστιβάλ καλεί όλους να παρακολουθήσουν από κοντά την 13η διοργάνωση από τις 1/10 έως τις 8/10/2010 στον πολυχώρο Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας ΙΝΤΕΑΛ (Αγ. Νικολάου 4, Πάτρα) (www.inteal.gr). Η πρεμιέρα του φεστιβάλ είναι το Σάββατο 1/10. Οι προβολές θα ξεκινούν στις 16 μ.μ. και η ΕΙΣΟΔΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ (όπως όλα τα χρόνια), κάνοντας πράξη το αυτονόητο, δηλ. την απρόσκοπτη πρόσβαση στον πολιτισμό. Μια διοργάνωση πέρα και έξω από κοσμικές στήλες αλλά στην πρώτη γραμμή της πολιτιστικής αντίστασης. Κόντρα πάντα στη φθηνή μαζική υποκουλτούρα από τη μια αλλά και στην ελίτ τέχνη από την άλλη.
Η Οργανωτική Επιτροπή του φεστιβάλ συνεχίζει την πολύ καλή συνεργασία που ξεκίνησε από πέρσι με το βιβλιοπωλείο «ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ» και έτσι θα προσφέρει σε όλους τους θεατές που θα παρακολουθήσουν τις προβολές εκπτωτικά κουπόνια ΜΕ 15% ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΕ ΒΙΒΛΙΑ, εκτός ενιαίας τιμής & εκτός προσφορών (η ισχύς των κουπονιών θα είναι μέχρι τέλους Οκτωβρίου).

Παράλληλα θα μοιράζει στους ξένους δημιουργούς που θα έρθουν στο φεστιβάλ αλλά και στους νέους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών ενημερωτικά φυλλάδια για να γνωρίσουν την πόλη της Πάτρας αλλά και γενικότερα την περιφέρεια της Αχαΐας. (τα φυλλάδια είναι από την πρώην Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ 13ΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ - 161 ΤΑΙΝΙΕΣ ΑΠΟ 36 ΧΩΡΕΣ
ΔΙΕΘΝΕΣ διαγωνιστικό 80 ταινίες - Μικρού μήκους 53 ταινίες, Ντοκιμαντέρ 14 ταινίες, Animation 4 ταινίες, Video art 5 ταινίες, Video dance 3 ταινίες
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΣΕΣ ΧΩΡΕΣ: Αυστρία, Αλβανία, Αλγερία, Αρμενία, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Ιαπωνία, Ιράν, Ιρλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Ισραήλ, Καναδάς, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Νότιος Κορέα, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Ταιβάν, Τσεχία, Τουρκία, Φιλανδία, Φιλιππίνες.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ διαγωνιστικό 81 ταινίες - Μεγάλου μήκους 5 ταινίες, Μικρού μήκους 39, Ντοκιμαντέρ 21, Animation 4, Video clip 1, Video art 11
ΕΝΟΤΗΤΕΣ: «Οικουμενική εικόνων ποίησης», «Βόλτα στην γειτονιά μας», «Περιδιαβαίνοντας την Ευρώπη», «Εικόνες που αγαπάμε, εικόνες που ονειρευόμαστε, Ελληνικό σινεμά», «27 Της Ευρώπης» «...Από τα παιδικά (?) όνειρα, στην οθόνη του σήμερα...», «Θεσσαλονίκη -Πάτρα ένα φεστιβάλ δρόμος» «Η θηλυκή γραφή του ονείρου», «Μια θάλασσα, δυο λαοί, μια ελπίδα».

ΕΙΔΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ:
  • Σε Θεσσαλονικιούς και Πατρινούς σκηνοθέτες με τίτλο: "Θεσσαλονίκη - Πάτρα, ένα φεστιβάλ δρόμος".
  • Σε γυναίκες δημιουργούς με τίτλο "Η θηλυκή γραφή του ονείρου".
  • Σε Έλληνες και Τούρκους σκηνοθέτες με τίτλο "Μια θάλασσα, δύο λαοί, μια ελπίδα"
  • Την Δευτέρα 3/10 στις 22.00 προβολή των ντοκιμαντέρ της εκπομπή της ΝΕΤ "27 Της Ευρώπης" του Κώστα Αργυρού http://27europe.blogspot.com.
Με βασικό άξονα το κινηματογραφικό έργο το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Πολιτισμού Πάτρας ήδη από πέρυσι επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε ποικίλα πεδία των τεχνών, μέσω της συμμετοχής όλο και περισσότερων προσώπων της πόλης που δραστηριοποιούνται σε θέματα τέχνης.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Έκθεση φωτογραφίας από την Δευτέρα 26/9 στον χώρο της gallery του ΙΝΤΕΑΛ (Αγ. Νικολάου 4) με θέμα «ΚΛΙΚ στα ΣΥΝ και τα ΠΛΗΝ της πόλης μου». Στην έκθεση φωτογραφίας συμμετέχουν οι Πατρινοί καλλιτέχνες: Αικατερίνη Τσιρμπέα, Αντωνία Κουκουβέλου, Γιάννης Πατρώνης, Κανελοπούλου Μαρία, Μαρία Αρβανιτοπούλου, Νέλλη Ροδή, Νικόλαος Στεργιόπουλος, Νίκος Χριστοδουλόπουλος, Χαρά Κωστοπούλου, Χριστίνα Καραντώνη.
  • ΚΟΜΙΚΣ: Από το Σάββατο 1 Οκτωβρίου έκθεση κόμικς στο φουαγιέ του IDEAL της Αnimatic Vision www.animatic-vision.gr.
  • ΘΕΑΤΡΟ: Το Σάββατο 1/10 και το Σάββατο 8/10 θεατρικά δρώμενα με τίτλο «Morning Crisis» από την ομάδα Equus στις 20.30 στην αίθουσα προβολών του πολυχώρου ΙΝΤΕΑΛ.
  • ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΝΑΡΞΗΣ: Το Σάββατο 1/10 ως ταινίες έναρξης στις 20.00, την μικρού μήκους ταινία της Κωνσταντίνας Μαρίνου "2" (Βραβείο Κοινού 1ου διαγωνιστικού φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους νέων σκηνοθετών «ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΗΚΑΔΕΣ» Διοργάνωση: «Ονειροδρόμιο/στέκι τεχνών») και το ντοκιμαντέρ «Η λίστα της σιωπής» σε σκηνοθεσία Νίκου Βεζυργιάννη – Σενάριο – έρευνα: Παύλος Νεράντζης.
  • ANIMATIONS: Το Σάββατο 1/10 και την Τετάρτη 5/10 στις 22.00 προβολή animations με τίτλο «…από τα παιδικά (?) όνειρα, στην οθόνη του σήμερα». Αφιέρωμα σε animations με την συνεργασία του Πατρινού δημιουργού Γιώργου Μελισσαροπουλου http://meliss.gr.
  • ΕΚΘΕΣΗ ΑΦΙΣΑΣ: Έκθεση αφίσας των συμμετεχόντων ταινιών στο φουαγιέ του ΙΝΤΕΑΛ από την Παρασκευή 1/10
Η ανταπόκριση εκτός των ορίων της Πάτρας τόσο σε συμμετοχές όσο και σε υποδοχή του ίδιου του Φεστιβάλ, καθώς αυτό ταξιδεύει όλο το χρόνο σε όλη την Ελλάδα, ενίσχυσαν τον διεθνή χαρακτήρα του Φεστιβάλ αλλά και επετεύχθη κάτι πολύ σημαντικότερο. Απέδειξε την ανάγκη για συνύπαρξη των ανθρώπων και των τεχνών, για συνδιαλλαγή των ιδεών και της κουλτούρας και έγινε ένας ακόμη τόπος όπου άνθρωποι διαφορετικοί σε όλα τα επίπεδα εκφράζονται και παράλληλα επικοινωνούν, με αλληλοσεβασμό και κριτική σκέψη, το ατομικό και το συλλογικό μέσω της εγγενούς γλώσσας της ανθρώπινης φύσης, της τέχνης.
Το φεστιβάλ της Πάτρας γεννήθηκε από το όραμα για τη δημιουργία μίας ανεξάρτητης και ελεύθερης πλατφόρμας κινηματογραφικής έκφρασης, με επίκεντρο τον ίδιο τον άνθρωπο και ότι τον περιβάλλει. Στοχεύοντας στον κριτικό και ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των νέων, κυρίως, δημιουργών από όλο τον κόσμο, αλλά και στην ευαισθητοποίηση και στον προβληματισμό του κοινού για τα μεγάλα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα που απασχολούν τον πλανήτη μας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου & Πολιτισμού Πάτρας προβάλλει την κινηματογραφική τέχνη που υπηρετεί τις αξίες του ανθρωπισμού, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης και συμβάλλει, μέσα από διαφορετικές θεματικές αφετηρίες και αισθητικές προσεγγίσεις, στην προσπάθεια για μια σχέση ισορροπίας, σεβασμού και ευθύνης του ανθρώπου προς τον άνθρωπο, την κοινωνία και τη φύση
Η Οργανωτική Επιτροπή καλεί όλους να παρακολουθήσουν από κοντά το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας, που ξεκινά το Σάββατο 1 Οκτωβρίου, ώρα έναρξης προβολών 16.00 μ.μ. Οι προβολές γίνονται στο πολυχώρο πολιτισμού ΙΝΤΕΑΛ, Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ κόντρα στην εποχή της απαξίωσης του πολιτισμού.
Περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα και τις παράλληλες εκδηλώσεις

στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.independent.gr
Το Γραφείο Τύπου
του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτρας


Χορηγός: Ο.Τ.Ε Α.Ε www.ote.gr
Με την υποστήριξη: STUDIO AMPERSAND Γραφιστική & Τυπογραφία www.studioampersand.net
Χορηγός Επικοινωνίας: Mojo radio 107,7 www.mojoradio.gr
Υποστήριξη εκθέσεων: Αnimatic Vision www.animatic-vision.gr
Υποστήριξη Κινηματογραφικών Αφιερωμάτων
Εκπομπή της ΝΕΤ "27 Της Ευρώπης" http://27europe.blogspot.com
ΟΝΕΙΡΟΔΡΟΜΙΟ/στέκι τεχνών http://www.myspace.com/oneirodromio


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου