Δανειστική βιβλιοθήκη "Βιβλιοχώρα"


Το σχολείο μας από τη φετινή χρονιά 2018-19 εντάχθηκε κατόπιν αίτησής μας στο Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η βιβλιοθήκη μας πλέον λειτουργεί σε ξεχωριστή αίθουσα κάθε Τρίτη , Τετάρτη και Πέμπτη , προκειμένου τα παιδιά να μπορούν να δανείζονται τα βιβλία που τους ενδιαφέρουν .
Η κύρια αποστολή της σχολικής βιβλιοθήκης είναι να προσφέρει:
  • στους μαθητές: ένα χώρο μάθησης, πληροφόρησης, γνωριμίας και εξοικείωσης με το βιβλίο και την κοινωνία της πληροφορίας.
  • στους εκπαιδευτικούς:  πηγή πληροφόρησης και κατάλληλο μέσο για το σχεδιασμό νέων μεθοδολογιών στις διαδικασίες μάθησης.

Μέχρι στιγμής έχουμε καταφέρει να καταγράψουμε και να ταξινομήσουμε ανά ηλικίες και συγγραφέα το σύνολο των βιβλίων που αφορούν τους μαθητές , οι οποίοι ενημερώθηκαν ανά τμήμα από τον υπεύθυνο βιβλιοθήκης για τον κανονισμό λειτουργίας της αλλά και για τη σπουδαιότητα της φιλαναγνωσίας και του λογοτεχνικού βιβλίου. 

Οι μαθητές προμηθεύτηκαν την Κάρτα Μέλους της Βιβλιοθήκης και έτσι σήμερα η βιβλιοθήκη μας άνοιξε την πόρτα της για  φέτος υποδεχόμενη τους μαθητές που έσπευσαν να δανειστούν το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο της χρονιάς.

Καλούμε τους γονείς να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια ενθαρρύνοντας τα παιδιά τους να δανείζονται βιβλία , καθώς τα οφέλη είναι πολλά : 
  • Τα παιδιά γίνονται υπεύθυνοι αναγνώστες και δανειζόμενοι. 
  • Δίνεται η ευκαιρία να μπουν τα βιβλία και στα σπίτια των μη προνομιούχων παιδιών. 
  • Απαλλάσσονται οι γονείς από τα έξοδα συνεχούς αγοράς βιβλίων, αφού όλοι έχουν τη δυνατότητα να δανείζονται όσα βιβλία θέλουν. 
  • Ασχολούνται όσο χρόνο θέλουν με το βιβλίο, να το πιάσουν, να ξεχαστούν μαζί του, να ονειρευτούν, να το αγαπήσουν. 
  • Μαθαίνουν να θεωρούν την ενασχόλησή τους με το βιβλίο ως ένα φυσικό τρόπο διάθεσης του προσωπικού τους χρόνου. 
  • Εκτός από μια ευχάριστη δραστηριότητα η ανάγνωση ενός λογοτεχνικού βιβλίου επηρεάζει τη μελλοντική τους πορεία ως μαθητές.
Επίσης η βιβλιοθήκη μας δέχεται ως δωρεά και λογοτεχνικά βιβλία μεταχειρισμένα σε καλή κατάσταση , που πιθανώς υπάρχουν στα σπίτια μας και δεν τα χρησιμοποιούμε. Ας βοηθήσουμε όλοι μας να κάνουμε τον χώρο της βιβλιοθήκης ένα σημείο αναφοράς , πολιτισμού και γνώσης για το σχολείο μας.

Καλούμε , λοιπόν , τους μαθητές όλων των τάξεων να μας ακολουθήσουν σε ένα μαγικό ταξίδι με προορισμό τη "Βιβλιοχώρα". Το ταξίδι της γνώσης και της φαντασίας ξεκινά και υπόσχεται διαδρομές γεμάτες περιπέτειες και εμπειρίες. Περιμένουμε όλα τα παιδιά να δανειστούν από τη βιβλιοθήκη μας τα βιβλία που θα τους συντροφεύουν τη φετινή χρονιά .


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου