ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ , ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΙΣ 10 ΜΑΪΟΥ.

Αγαπητοί μου γονείς και κηδεμόνες του 55ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών , Χριστός Ανέστη! Των θυρών κεκλεισμένων επιστάς ο Ιησούς τοις μαθηταίς, αφοβίαν και ειρήνην εδίδου. Αυτή την α-φοβία και την ειρήνη την πάντα νουν υπερέχουσαν, εύχομαι να έχετε στα σπίτια σας και στην προσωπική σας ζωή, εσείς και τα παιδιά σας.

  Ποιος αλήθεια περίμενε όταν έκλειναν τα Σχολεία  στις αρχές Μαρτίου του 2020, ότι για 2 σχολικές χρονιές, 2019-2020 και 2020-2021, θα εξελίσσονταν τα πράγματα με αυτόν τον πρωτόγνωρο τρόπο για την ζωή όλων μας....ζώντας πρωτόγνωρες καταστάσεις και έχοντας χάσει μέχρι στιγμής 11.000 συνανθρώπους μας μέχρι τώρα στην Ελλάδα εξαιτίας του ιού αυτού.... Μαζί με την Ανάσταση του Χριστού όμως, έχει ανατείλει και η ελπίδα για επιστροφή στην κανονικότητα και την άρση των περιορισμών των ατομικών μας ελευθεριών. Πράγματι, οι δόσεις εμβολίων, προσεγγίζουν τα 3.500.000 εκατομμύρια και αυξάνονται καθημερινώς στον δρόμο για την ανοσία και την επιστροφή της ζωής στην φυσιολογικότητα. Εκ βάθους ψυχής, εύχομαι να μην ξαναπεράσουμε τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις, και να προχωρήσουμε όλοι μαζί από το καλοκαίρι που βρίσκεται προ των πυλών, σε καλύτερους και ευτυχέστερους καιρούς.

 Ας υπενθυμίσουμε φίλες και φίλοι, ή ας τονίσουμε κάποια <<μυστικά>> για την εύρυθμη λειτουργία του Σχολείου μας, και την καλύτερη δυνατή απόδοσή του , στον λίγο δρόμο που έμεινε μέχρι την έναρξη των θερινών διακοπών.

1. Εκπαιδευτικοί και μαθητές, υποχρεωνόμαστε εκ του νόμου να κάνουμε τα σελφ-τεστ. Πρέπει να φροντίσουμε να τα προμηθευόμαστε έγκαιρα από το φαρμακείο. Τα κάνουμε σπίτι μας 2 φορές εβδομαδιαίως --το καλύτερο είναι Κυριακή βράδυ και Τετάρτη βράδυ με την ησυχία μας, αν και έχουμε το δικαίωμα να τα κάνουμε και Δευτέρα πρωί ή Πέμπτη πρωί πριν έλθουμε στο Σχολείο--κάτι όμως που θα μας βάλει σε πίεση χρονική και ψυχολογική. Αφού κάνουμε το τεστ σύμφωνα με τις οδηγίες, το καταγράφουμε στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr., όπου μετά πηγαίνουμε στην ένδειξη : Σχολική κάρτα για Covid-19. Εκεί συμπληρώνουμε και το ονοματεπώνυμο του παιδιού και δηλώνουμε υπευθύνως αν το παιδί βρέθηκε θετικό ή αρνητικό. Στην περίπτωση που δεν έχουμε εκτυπωτή στο σπίτι για να εκτυπώσουμε τα στοιχεία μας με το αποτέλεσμα του σελφ-τεστ, τα αναγράφουμε σε ένα χαρτί ευανάγνωστα, καθαρογραμμένα,  με ημερομηνία και τα σχετικά ονοματεπώνυμα, βεβαιώνοντας υπευθύνως για το αποτέλεσμα του τεστ. Το εκτυπωμένο έγγραφο ή το χειρόγραφο, το δείχνουμε στον εκπαιδευτικό που διδάσκει την πρώτη ώρα στην σχολική μας αίθουσα.

2. Θέλω να πιστεύω πως δεν θα βρεθεί γονέας που θα διαταράξει την εύρυθμη λειτουργία του Σχολείου επ' αυτών των θεμάτων (και ο νοών νοείτω) στις λίγες εβδομάδες που έμειναν έως την έναρξη των θερινών σχολικών διακοπών. Είναι η ώρα όχι για διχοστασίες αλλά για ενωτικές και συνεργατικές  κινήσεις με στόχο το καλό και την πρόοδο των μαθητών και μαθητριών μας.

3. Θα παρακαλούσα προσωπικά τους γονείς στην περίπτωση που δεν αγοράζουν τα παιδιά νερό από το κυλικείο, να  βάζουν στη σάκα των παιδιών τους, 2 μπουκαλάκια νερό. Η θερμοκρασία θα ανέβει και ίσως σταδιακά τον Ιούνιο φτάσει σε επίπεδα καύσωνα. Τα μπουκαλάκια όλο το προηγούμενο βράδυ να βρίσκονται στο ψυγείο ώστε το νερό να παραδίδεται το πρωί δροσερό. Επίσης, δεν είναι άσχημη ιδέα να παιδιά να έχουν ένα πακετάκι χαρτομάντηλα μαζί τους και ένα μικρό μπουκαλάκι ατομικό , αντισηπτικό. Ιδίως όμως επιμένω στο ζήτημα του νερού.

4. Τα παιδιά , μπορούν να συνεχίσουν να φέρνουν σε σακουλίτσες καπάκια από πλαστικά μπουκάλια για να τα παραδώσουμε στο τέλος της σχολικής χρονιάς για ανακύκλωση.

5. Συμβουλεύουμε τα παιδιά μας καθημερινά να είναι προσεχτικά και στη χρήση των τουαλετών. Πιο συγκεκριμένα , δεν ρίχνουμε χαρτιά και δεν σπαταλάμε το κρεμοσάπουνο σκορπώντας το στο έδαφος--πράγμα που καταντά και επικίνδυνο συν τοις άλλοις. Επιμένω σε αυτά τα θέματα διότι δυστυχώς τα έχω παρατηρήσει να επισυμβαίνουν κατ' επανάληψη.

6. Όσα παιδιά , θέλουν να φοιτήσουν στο Ολοήμερο Σχολείο για το επόμενο σχολικό  έτος 2021-2022, να συμπληρώσουν οι γονείς τους τη σχετική δήλωση-εγγραφή που θα τους σταλεί τάχιστα.

7. Για τους μαθητές μας που φοιτούν στη Στ ΄Τάξη, έχουν σταλεί ηλεκτρονικώς οι σχετικές πληροφορίες για την εισαγωγή τους στο Μουσικό Γυμνάσιο Πατρών. Όταν θα λάβουμε τις εγκυκλίους και για τα Πειραματικά Γυμνάσια, άμεσα θα ειδοποιηθείτε και γι αυτό , μιας και αρκετοί με έχετε ρωτήσει κατ' επανάληψη γι αυτό το θέμα.

8. Οι μαθητές μας θα πρέπει να προσέρχονται έγκαιρα στο Σχολείο και να κατευθύνονται στα Τμήματά τους χωρίς καθυστέρηση. Τα ίδια ισχύουν και στα της αποχώρησής τους.

9. Συμβουλεύουμε συχνά τα παιδιά μας να είμαστε ευγενικοί, αλληλέγγυοι, συνεργατικοί, φρόνιμοι. Το σχολείο δεν είναι ούτε παιδική χαρά ούτε τόπος διαπληκτισμών. Ερχόμαστε για να μαθαίνουμε γράμματα, να καλλιεργούμε τη συνεργατικότητα, την άμιλλα, τον αλληλοσεβασμό, τις αρετές. Προσβολές, άσχημες λέξεις και βιαιότητες δεν χωρούν, δεν αρμόζουν και δεν πρέπει να ευδοκιμούν στο Σχολείο. Στα διαλείμματα προσεχτικοί, ακούμε τους εφημερεύοντες δασκάλους, δεν πλησιάζουμε πολύ ο ένας τον άλλον, προσέχουμε όπου υπάρχουν σκαλοπάτια, δεν αγγιζόμαστε, πολύ περισσότερο δε, δεν σπρωχνόμαστε.

10. Παρακαλείστε θερμώς, κάθε παιδί να έχει 2 μάσκες διότι πολλές φορές παρατηρείται ότι του χαλάει η μία, ή του πέφτει κάτω και λερώνεται ή την χάνει ή ο,τιδήποτε άλλο. Την μία μάσκα την φοράμε και την άλλη την έχουμε εφεδρική στη σχολική μας σάκα.

11. Τέλος , θα παρακαλούσα --επειδή απαγορεύεται η είσοδος στα Σχολεία του Κράτους, ιδίως αν δεν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος--, να προσέχουμε να μην επισκεπτόμαστε το Σχολείο με το παραμικρό, εκτός αν προκύψει πολύ σοβαρός λόγος ή έχουμε ορίσει συνάντηση ενημέρωσης. Πολύ σοβαρός λόγος δεν είναι <<ξέχασε το τετράδιο>>, << ξέχασε το βιβλίο>>, <<ξέχασε το κουλούρι του >> και τα λοιπά...

12. Εξυπακούεται ότι αν το παιδί μας ξυπνήσει με δέκατα πυρετού, κακόκεφο, με τάσεις εμετού ή πονοκέφαλο και ζαλάδα, δεν το φέρνουμε στο Σχολείο έστω και αν το τεστ έχει βγει αρνητικό. Παρατηρούμε κάθε πρωί ,όταν σηκωθεί το παιδί από το κρεβάτι του την γενική του εικόνα. Αναλόγως της βαρύτητας των συμπτωμάτων ,μιλούμε με τον παιδίατρό μας.

13. Φίλες και φίλοι, τα παιδιά μας έχουν ταλαιπωρηθεί εγκεφαλικά και ψυχικά σε μεγάλο βαθμό από τους υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα, τα τάμπλετς. Απομακρύνατε παρακαλώ σας τα παιδιά μας από αυτά πλέον. Περισσότερη συζήτηση, περισσότερος διάλογος, περισσότερη διήγηση, περισσότεροι περίπατοι και άθληση, περισσότερο παιχνίδι, περισσότερη ανάγνωση και γράψιμο, μακριά από τις οθόνες--συμπεριλαμβανομένης και της τηλεόρασης. Χρειαζόμαστε όλοι και πρώτα--πρώτα  οι μαθητές και μαθήτριές μας, αποτοξίνωση.

   Αγαπητοί μου γονείς και κηδεμόνες, εύχομαι τα δύσκολα να τα αφήσαμε πλέον πίσω μας, και τα καλύτερα να είναι μπροστά μας. Έχετέ μας εμπιστοσύνη. Δεν είναι μόνο θέμα τύχης που δεν νόσησε ούτε μαθητής ούτε εκπαιδευτικός όσο λειτουργούσαν τα σχολεία πανελλαδικά και δεν χρειάστηκε να κλείσουμε και σε εκείνες τις ημέρες. Καταβάλλουμε πάντα μεγάλες προσπάθειες. Το διδακτικό Προσωπικό και οι καθαρίστριες, είναι πολύ υπεύθυνα άτομα --μεταξύ των άλλων-- και στα της αντιμετώπισης του ιού. Θα μπορούσα μάλιστα να πω, ότι κάποιες φορές , με ξεπερνούν και εμένα σε υπευθυνότητα , στα της πρόληψης της διασποράς του ιού. Δόξα τω Θεώ , οι εκπαιδευτικοί μας είναι πολύ προσεχτικοί, πολύ φιλότιμοι, και με αγάπη και γνήσιο ενδιαφέρον για τα παιδιά.

   Σας καλώ λοιπόν σε αγαστή και στενή  συνεργασία αλλά και κατανόηση. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι έτσι όπως τα καταφέραμε πολύ καλά σε όλα τα επίπεδα μέχρι τώρα, θα επιδείξουμε ένθεν κακείθεν το ίδιο πνεύμα αλληλοκατανόησης και συνεργασίας, με κοινό στόχο, τι άλλο ; Την ψυχο-σωματική υγεία και την πρόοδο των μαθητών και μαθητριών μας.

    Καλό δρόμο για το ευλογημένο Ελληνικό καλοκαίρι!

 

 

       Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ 55ΟΥ ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

                   ΝΙΚΟΛΑΟΣ  Κ.  ΜΕΤΑΞΑΣ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου