Η μεσογειακή διατροφή
Στο σχολείο μας ήρθε μια διατροφολόγος , η κ. Ιωάννα Βασιλακοπούλου , η οποία μας μίλησε για τη μεσογειακή διατροφή και για το πώς να έχουμε ένα υγιές σώμα .
Μερικές χρήσιμες συμβουλές
- Πρέπει να τρώμε :
ü Καθημερινά
· Ψωμί , δημητριακά που έχουν βιταμίνη Β , φυτικές ίνες και προκαλούν κορεσμό.
· Λαχανικά που περιέχουν σίδηρο , φώσφορο και ασβέστιο .
· Φρούτα που έχουν πολύ βιταμίνη Α και C .
· Ελαιόλαδο , που έχει Ω3 και Ω6 καλά λιπαρά και βιταμίνη Α και Ε και βοηθάει στην διατήρηση λαμπερής επιδερμίδας .
· Γαλακτοκομικά που έχουν βιταμίνη Α και βοηθούν στην ανάπτυξη των οστών και των δοντιών και γενικά του σώματος .
ü 2 – 3 φορές την εβδομάδα
· Όσπρια που έχουν πρωτεΐνες και σίδηρο . Αν φας όσπρια με ρύζι είναι σα να τρως κρέας χωρίς να παίρνεις το λίπος που υπάρχει σ’ αυτό .
· Ψάρια που βοηθούν την καλή όραση και περιέχουν βιταμίνη Α και καλά λιπαρά Ω6 και Ω9 .
· Πουλερικά (κοτόπουλο και γαλοπούλα) που περιέχουν πρωτεΐνες .
ü 1 – 2 φορές την εβδομάδα
· Γλυκά .
ü 3 – 4 φορές το μήνα
ü 2 φορές το μήνα
· Κόκκινο κρέας : μοσχάρι , λαγό , χοιρινό , αρνί . Μας δίνει πρωτεΐνες , σίδηρο και βιταμίνη Β . Όμως περιέχουν και πολλά λιπαρά .
- Για τη σωστή πέψη πρέπει :
o Να τρώμε αργά .
o Να τρώμε κανονικές ποσότητες .
o Να κάνουμε σωστούς συνδυασμούς τροφών .
- Κάνουν καλό :
o Τα φασόλια στα νεφρά .
o Τα καρύδια και τα μαρούλια στον εγκέφαλο .
o Τα καρότα στα μάτια .
o Τα κρεμμύδια στα κύτταρα .
o Η γλυκοπατάτα στο πάγκρεας .
o Τα σταφύλια στα ερυθρά αιμοσφαίρια .
o Η ντομάτα στην καρδιά και προλαβαίνει τον καρκίνο .
- Προσέχουμε
· Να μην τρώμε πολύ γιατί οδηγούμαστε στην παχυσαρκία .
· Να μην τρώμε υπερβολικά λίγο γιατί οδηγούμαστε στη νευρική ανορεξία .
Τρώμε απ’ όλα αλλά με μέτρο !!
Για την Δ΄2 τάξη οι μαθητές
Ε. Κ.
Ε. Δ.
Δ. Κ.
Δ. Μ.
Χ. Π.
Ά. Μ.
Μ. Κ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου