΄Εθιμα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς    Με τον ερχομό των Χριστουγέννων μιλήσαμε στην τάξη μας(Β2) για τα έθιμα των γιορτών. Βρήκαμε πληροφορίες και συγκεντρώσαμε υλικά για να παίξουμε  «Το τάισμα της βρύσης», «Το ρόδι και την κρεμμύδα».
Το τάισμα της βρύσης γίνεται τα ξημερώματα της ημέρας των Χριστουγέννων ή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με το έθιμο η πιο νεαρή γυναίκα του σπιτιού πηγαίνει να φέρει με στάμνα νερό από την βρύση. Στο δρόμο πρέπει να παραμείνει αμίλητη γι΄αυτό και το νερό αυτό ονομάζεται αμίλητο ή άκραντο. Εκτός από τη στάμνα η γυναίκα που θα φέρει το νερό έχει μαζί της διάφορα φαγώσιμα όπως βούτυρο, μέλι, όσπρια, κλαριά από ελιές κ.α. Αυτά τα τρόφιμα θα τα αφήσει στη βρύση (θα την ταΐσει) και θα την αλείψει με το βούτυρο και το μέλι ,πριν γεμίσει τη στάμνα της με νερό. Κατά τη διάρκεια του γεμίσματος κάνει διάφορες ευχές με τη μαγική προσδοκία να τρέχει η πρόοδος και η ευημερία στο σπίτι της όπως το νερό στην πηγή και η ζωή της  να είναι γλυκιά σαν το μέλι. Όταν γεμίσει η στάμνα επιστρέφει στο σπίτι και ραντίζει όλα τα μέλη της οικογένειας για το καλό της χρονιάς.
Το σπάσιμο του ροδιού( το ρόδι θεωρείται  σύμβολο γονιμότητας, αφθονίας αλλά και καλοτυχίας) γίνεται κάθε Πρωτοχρονιά. Πριν αλλάξει ο χρόνος βγαίνουν όλοι έξω από το σπίτι ,κλείνοντας όλα τα φώτα. Μόλις μπει το νέο έτος,  ο νοικοκύρης του σπιτιού σπάει ένα ρόδι στο κατώφλι του σπιτιού και μετά μπαίνουν όλοι μέσα στο σπίτι βάζοντας πρώτο το δεξί τους πόδι.
Η κρεμμύδα είναι σύμβολο της αναγέννησης και της υγείας. Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ο πατέρας ή η μητέρα χτυπά με την κρεμμύδα τα κεφάλια των μελών της οικογένειας για να τα ξυπνήσει, ώστε να πάνε στη Θεία Λειτουργία του Αγίου Βασιλείου. Έπειτα την κρεμάει σε κάποιο μέρος του σπιτιού για να έχουν καλή τύχη όλο το χρόνο.
Τελειώνοντας σας προτρέπουμε να σπάσετε ένα ρόδι και να ξυπνήσετε με το χτύπημα της κρεμμύδας. Προλήψεις θα μας πείτε και ίσως να έχετε δίκιο .Και τα δύο πάντως είναι πολύ όμορφα έθιμα και είναι κρίμα να χαθούν, άσε που ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί και να «πιάνουν». Καλή χρονιά!!!

Τα φαγώσιμα: όσπρια, βούτυρο, μέλι, κλαριά ελιάς

Πηγαίνουμε στη βρύση

Την αλείφουμε με βούτυρο

Την αλείφουμε με μέλι

Γεμίζουμε τις κανάτες με νερό λέγοντας ευχές για πρόοδο και ευημερία

Ραντίζουμε με το νερό την τάξη μας για το καλό της χρονιάς

 Σπάμε το ρόδι

Η κρεμμύδα

Το ξύπνημα με το άγγιγμα της κρεμμύδας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου