Ένα έθιμο που έχει σχεδόν χαθεί είναι αυτό
της Κυρά Σαρακοστής. Την χρησιμοποιούσαν σαν ένα ιδιόμορφο ημερολόγιο για να
μετράν τις βδομάδες της νηστείας (Σαρακοστής).
Η κυρά Σαρακοστή στις περισσότερες
περιοχές ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά. Απεικόνιζε μια γυναίκα με σταυρωμένα χέρια,
λόγω προσευχής, χωρίς στόμα, λόγω νηστείας, και με εφτά πόδια που
αναπαριστούσαν τις επτά εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής. Κάθε Σάββατο έκοβαν
ένα πόδι και έτσι ήξεραν πόσες βδομάδες νηστείας απέμεναν μέχρι το Πάσχα. Το
Μεγάλο Σάββατο, έκοβαν και το τελευταίο πόδι.
Αυτό το κομμάτι χαρτί το δίπλωναν καλά και
το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο. Τοποθετούσαν το σύκο αυτό μαζί με άλλα, και σε όποιον
το έβρισκε θεωρούνταν ότι του έφερνε γούρι.
Σε άλλα μέρη της Ελλάδας η Κυρά Σαρακοστή
δεν ήταν φτιαγμένη από χαρτί, αλλά από ζυμάρι ή από πανί και γεμισμένη με
πούπουλα.
Εμείς
αποφασίσαμε να τη φτιάξουμε με ζυμάρι.
Κατά τη διάρκεια της κατασκευής δοκιμάσαμε νηστίσιμα γλυκά.
ΖΥΜΗ
Υλικά
1 φλιτζάνι αλεύρι
1 φλιτζάνι βραστό νερό
1 κουταλιά λάδι
1/2 φλιτζάνι αλάτι
1 κουταλιά σόδα
Οδηγίες
Διαλύετε τη
σόδα στο λάδι
και στο νερό. Ανακατεύετε το
αλεύρι με το
αλάτι και
προσθέτετε το μίγμα
νερού και λαδιού. Ζυμώνετε
το μίγμα όταν
κρυώσει.
1 σχόλια:
Καταπληκτικό! Μπράβο παιδιά! Χαιρετισμούς σε όλους από τον κ. Θανάση (ο κύριος των υπολογιστών πριν 2 χρόνια).
Δημοσίευση σχολίου