Εκπαιδευτική επίσκεψη στον Υδροηλεκτρικό Σταθμό Γλαύκου, στο Διυλιστήριο Νερού και στον Βιολογικό Καθαρισμό Πατρών


Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013 η τάξη μας (Δ΄) πραγματοποίησε μια απίθανη εκπαιδευτική επίσκεψη στους τόπους νερού της πόλης μας .

Υδροηλεκτρικός Σταθμός Γλαύκου

Από τους: Αλεξία Τ., Βασίλη Π., Διονύση Π., Νικολίνα Γ., Γιώργο Τ., Ηλιάννα Ρ., Αγγελική Μ., Ειρήνη Β., Πηνελόπη Μ., Γιώργο Χ.

Ο μύθος
Καθώς ο Γλαύκος, μια θεότητα, ήταν σε ένα ποτάμι (τον σημερινό Γλαύκο) είδε ένα βότανο. Το έφαγε, έγινε αθάνατος, αλλά δεν κέρδισε την αιώνια νεότητα και γέρασε. Από τη θλίψη του έπεσε στο ποτάμι κι έγινε δαίμονας. Το ποτάμι αυτό πήρε το όνομα Γλαύκος. Γλαύκος σημαίνει «φωτεινός», «λαμπερός».

Η ιστορία
Το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο του Γλαύκου φτιάχτηκε το 1922 και ήταν το πρώτο τέτοιου είδους στην Ελλάδα και σε ολόκληρα τα Βαλκάνια.
Παράγει το φως με την ενέργεια του νερού που έρχεται στον Υδροηλεκτρικό σταθμό με σωλήνες από ένα φράγμα που έχει φτιαχτεί ψηλά στο βουνό. Πέφτει με ορμή και γυρίζει τους στροβίλους. Παράγει ηλεκτρικό ρεύμα που συγκεντρώνεται στον υποσταθμό της Δ.Ε.Η. στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» και χρησιμοποιείται υποστηρικτικά στο δίκτυο της πόλης.
Διυλιστήριο Νερού

Από τους: Γιάννη Κ., Εύη Δ., Γιώργο Χ., Γιάννη Π., Θόδωρο Ρ., Θάλεια Κ.

Το σώμα του ανθρώπου αποτελείται από 75% νερό. Γι’ αυτό ο άνθρωπος χρειάζεται νερό για να ζήσει. Το νερό το παίρνουμε από τα ποτάμια. Στην Πάτρα το νερό το παίρνουμε από τον Γλαύκο ποταμό και από γεωτρήσεις.
Στη Μονάδα Επεξεργασίας Πόσιμου Νερού καθαρίζεται το νερό από μικρά σωματίδια. Μετά είναι κατάλληλο για κατανάλωση. Στη μεγάλη δεξαμενή βάζουν το νερό , του ρίχνουν χημικά και το ανακατεύουν. Τα μικρά σωματίδια ενώνονται μεταξύ τους σχηματίζουν κροκίδες και κατακάθονται στον πυθμένα της δεξαμενής. Στη συνέχεια φιλτράρεται σε ειδική άμμο και διώχνει όλα τα βακτήρια. Στη μονάδα , δηλαδή , κάνουν τη δουλειά που η φύση κάνει από μόνη της αλλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Μάθαμε
  •        Κάθε 15 ημέρες παίρνουν δείγματα νερού από τα σχολεία.
  •     Αν αφήσουμε ένα μπουκαλάκι με νερό για πολλές μέρες στον ήλιο , θα δημιουργηθεί πρασινάδα στο εσωτερικό του.


Χρήσιμες Οδηγίες
  •        Δεν ακουμπάμε το στόμα μας στις βρύσες του σχολείου, σε πλατείες, …
  •        Αφήνουμε το νερό στις βρύσες εξωτερικών χώρων να τρέξει για λίγο προτού πιούμε.
  •        Αν δεν έχουμε ποτηράκι, πλένουμε τα χέρια μας προτού τα χρησιμοποιήσουμε για «ποτηράκι».
  •      Τα μπουκαλάκια από το εμφιαλωμένο νερό δεν είναι κατάλληλα για το νερό της βρύσης. Το νερό της βρύσης περιέχει χλώριο το οποίο «διαλύει» το πλαστικό και μαζί με νερό πίνουμε και κομματάκια από το μπουκάλι.
  •       Δεν πίνουμε νερό όταν αυτό είναι θολό (σαν να έχει χώμα μέσα) ή όταν μυρίζει.
  •        Για οποιοδήποτε πρόβλημα μπορούμε να απευθυνόμαστε στον υπεύθυνο της Μονάδας.


Βιολογικός Καθαρισμός

Από τους: Νίκο Γ., Ειρήνη Β., Πηνελόπη Μ., Φίλιππο Π., Γιάννη Χ., Άγγελο Κ.

Εδώ είδαμε ένα βίντεο με πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον κύκλο του νερού, για τη σύσταση της γης αλλά και του ανθρώπινου σώματος που αποτελούνται από 75% περίπου  νερό.
Είδαμε όλη τη διαδικασία με την οποία καθαρίζονται από τους μύκητες τα αστικά λύματα και τα όμβρια ύδατα (νερά της βροχής) που φτάνουν εκεί από τις περισσότερες περιοχές της Πάτρας. Το καθαρό νερό που προκύπτει το χρησιμοποιούν για πότισμα και το υπόλοιπο φτάνει στη θάλασσα, ενώ τα στερεά κατάλοιπα τα πηγαίνουν στον Χ.Υ.Τ.Α.
Στα 12 χρόνια που λειτουργεί ο βιολογικός έχει βελτιωθεί πάρα πολύ η ποιότητα του θαλάσσιου νερού στην παραλία της Πάτρας. Το έργο κόστισε 21.000.000 ευρώ.
0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου