2 Απριλίου… Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου! Δ1

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966.

Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.

Το 2017, υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα της Ρωσίας. Το μήνυμα το έγραψε ο ταλαντούχος ποιητής και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Sergey Makhotin. Γεννήθηκε στο Σότσι το 1953 και κατοικεί στην Αγία Πετρούπολη. Έχει γράψει περισσότερα από 20 βιβλία για παιδιά και νέους και έχει αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις. Παράλληλα με τη συγγραφή βιβλίων, έχει δημοσιεύσει κείμενα σε παιδικά περιοδικά και ασχολείται με ραδιοφωνικά προγράμματα για παιδιά.

Την αφίσα τη φιλοτέχνησε o διακεκριμένος καλλιτέχνης Mikhail Fedorov, υποψήφιος για το Διεθνές Βραβείο Εικονογράφησης Χανς Κρίστιαν Άντερσεν 2016. Γεννήθηκε το 1941 και σπούδασε στη Μόσχα. Ως σήμερα, έχει εικονογραφήσει περισσότερα από 90 βιβλία, έχει τιμηθεί με περισσότερα από 30 εθνικά και διεθνή βραβεία, ενώ έργα του έχουν περιληφθεί σε πάμπολλες εκθέσεις ανά τον κόσμο.
 • Είδαμε τη φετινή αφίσα:

 • Διαβάσαμε το φετινό μήνυμα : «Ας μεγαλώσουμε με το βιβλίο…» του  Sergey Makhotin (Ρωσία) – Μετάφραση: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου.

"...Όταν ήμουν μικρό παιδί, μου άρεσε να χτίζω σπίτια με κύβους και να παίζω παιχνίδια όλων των ειδών. Για στέγη χρησιμοποιούσα συχνά ένα βιβλίο με εικόνες. Στα όνειρά μου τρύπωνα στο σπίτι, ξάπλωνα σ’ ένα κρεβάτι καμωμένο από σπιρτόκουτο και κοιτούσα τα σύννεφα ή τον έναστρο ουρανό – ανάλογα με την εικόνα που προτιμούσα.
Ακολουθούσα από διαίσθηση τον κανόνα της ζωής κάθε παιδιού, που προσπαθεί να δημιουργήσει για τον εαυτό του ένα άνετο και ασφαλές περιβάλλον. Κι ένα παιδικό βιβλίο με βοήθησε στ’ αλήθεια να τα καταφέρω.
Έπειτα μεγάλωσα, έμαθα να διαβάζω, κι ένα βιβλίο στη φαντασία μου άρχισε να φαίνεται περισσότερο σαν μια πεταλούδα ή ακόμα σαν ένα πουλί παρά σαν μια στέγη σπιτιού. Οι σελίδες του έμοιαζαν με φτερά που θρόιζαν. Θαρρείς και το βιβλίο έστεκε στο περβάζι έτοιμο να πετάξει έξω από το ανοιχτό παράθυρο σε άγνωστους τόπους. Το έπαιρνα στα χέρια μου, άρχιζα να το διαβάζω κι εκείνο ησύχαζε. Τότε ορμούσα εγώ σε άλλες χώρες και κόσμους, ξανοίγοντας τον χώρο της φαντασίας μου.

Τι χαρά να κρατάει κανείς ένα νέο βιβλίο στα χέρια του! Στην αρχή δεν ξέρεις τι λέει το βιβλίο. Αντιστέκεσαι στον πειρασμό να κοιτάξεις την τελευταία σελίδα. Και τι όμορφα που μυρίζει! Αδύνατον να αναλύσεις τη μυρωδιά στα συστατικά της: το τυπογραφικό μελάνι, την κόλλα… όχι, δε γίνεται! Η μυρωδιά του βιβλίου είναι ιδιαίτερη, συναρπαστική και μοναδική. Οι άκρες από μερικές σελίδες μπορεί να έχουν κολλήσει, λες και το βιβλίο δεν έχει ξυπνήσει ακόμα. Ξυπνάει όταν αρχίζεις να το διαβάζεις.
Μεγαλώνεις και ο κόσμος ολόγυρα γίνεται περισσότερο σύνθετος. Αντιμετωπίζεις ερωτήματα που ακόμα και οι μεγάλοι δεν μπορούν να τα απαντήσουν. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να μοιραστείς τις αμφιβολίες και τα μυστικά σου με κάποιον. Και να που ένα βιβλίο έρχεται πάλι να σε βοηθήσει. Πολλοί από μας έχουν πιάσει τον εαυτό τους να συλλογίζεται: για μένα γράφτηκε αυτό το βιβλίο! Και ο ήρωας που προτιμάς φαίνεται ξαφνικά να σου μοιάζει. Συναντά τα ίδια προβλήματα και τ’ αντιμετωπίζει με σύνεση. Κάποιος άλλος από τους χαρακτήρες δε σου μοιάζει καθόλου, αλλά θέλεις να δοκιμάσεις τον ρόλο του, να νιώσεις γενναίος και πολυμήχανος σαν εκείνον.
Όταν ένα αγόρι ή ένα κορίτσι λέει «Δε μ’ αρέσει να διαβάζω!», με κάνει και γελάω! Δεν τα πιστεύω αυτά τα παιδιά. Σίγουρα τρώνε παγωτά, παίζουν παιχνίδια, παρακολουθούν ενδιαφέρουσες ταινίες. Με άλλα λόγια, τους αρέσει να περνούν καλά. Και το διάβασμα δεν είναι μόνο μια επίπονη δουλειά που οδηγεί στην ανάπτυξη των συναισθημάτων και της προσωπικότητάς μας, αλλά πρώτ’ απ’ όλα είναι ευχαρίστηση.”
 • Eίδαμε  «Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία του κου Μόρις Λέσμορ», μια  καταπληκτική ταινία μικρού μήκους που κέρδισε το Όσκαρ μικρού μήκους animation για το 2012.  • Γράψαμε τις δικές μας σκέψεις….
 •   Κάθε φορά που διαβάζω ένα βιβλίο, ταξιδεύω σε κόσμους μακρινούς. Άλλοτε αυτός ο κόσμος είναι υπαρκτός και άλλοτε ανύπαρκτος. Αυτό είναι το ωραίο στα βιβλία. Σε πάνε παντού!  Μου αρέσουν τα βιβλία που εξετάζουν τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία. Τα βιβλία είναι συναρπαστικά!
 •  Όταν διαβάζω βιβλία μαθαίνω πολλά πράγματα. Κάποιες φορές αισθάνομαι λύπη κι άλλες χαρά. Μου αρέσει να διαβάζω πολλά βιβλία και το ίδιο ελπίζω για όλα τα παιδιά του κόσμου.
 • Τα παιδικά βιβλία έχουν μια φανταστική μελωδία που σε τραβάει.
 • Με το βιβλίο περνάει καλύτερα η ώρα!
 • Το βιβλίο είναι συναίσθημα!
 • Τα βιβλία με ταξιδεύουν σε τόπους μαγικούς, γνωρίζω πράγματα και που άλλοι άνθρωποι ούτε τα φαντάζονται. Κάθε παιδί πρέπει να ζήσει αυτή την εμπειρία.
 •  Κάθε βιβλίο είναι μια συναρπαστική περιπέτεια!
 • Τα βιβλία είναι  χαρά, μαγεία, ταξίδι σε άλλους κόσμους. Ξυπνάνε μέσα σου συναισθήματα και φαντασία. Είναι ο φίλος που σε κάνει χαρούμενο!
 • Όλα τα παιδιά του κόσμου πρέπει να διαβάζουν πολλά βιβλία.
 • Τα βιβλία είναι ένας φανταστικός τόπος!
 •  Όταν διαβάζω βιβλία, είμαι χαρούμενος!
 • Ο κόσμος γίνεται καλύτερος αν διαβάσεις ένα βιβλίο.
 • Τα βιβλία μάς κάνουν σοφούς.
 • Το βιβλίο είναι ζωή, σοφία και διασκέδαση.
 • Διαβάζοντας βιβλία όλο και πιο πολλά,ο κόσμος μας αλλάζει μαγικά!
 • Το βιβλίο είναι ένας διαφορετικός κόσμος που σε ταξιδεύει στο μέλλον και στο παρελθόν. Μαθαίνεις πράγματα και ποτέ δεν τα ξεχνάς. Πάντα θα το αγαπάς!
 • Κάθε φορά που διαβάζω ένα βιβλίο, αισθάνομαι υπέροχα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου