Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το έτος 1992, καθώς εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα δράσης για τα ΑΜΕΑ, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, τους οργανισμούς και τις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.
Στα πλαίσια αυτής της ημέρας καθώς και του προγράμματος που υλοποιεί η ΣΤ΄1 τάξη με θέμα τη διαφορετικότητα επισκεφτήκαμε σήμερα και τα δύο τμήματα της Έκτης το Ειδικό Σχολείο Κωφών-Βαρήκοων καθώς και το Ειδικό Σχολείο Τυφλών Πάτρας.

Ειδικό Σχολείο Κωφών-Βαρήκοων
Είχαμε την ευκαιρία να... 


παρακολουθήσουμε από τα παιδιά του ειδικού σχολείου τη δραματοποίηση ενός παραμυθιού με θέμα τη διαφορετικότητα 
και στη συνέχεια να το παρουσιάσουμε κι εμείς με τον δικό μας τρόπο.
Να ζωγραφίσουμε αλλά με έναν ...διαφορετικό τρόπο !


Να ξεναγηθούμε από τους ειδικούς δασκάλους στους χώρους του σχολείου και να ενημερωθούμε για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν αυτά τα παιδιά στο δικό τους σχολείο. 


“Κάθε άνθρωπος είναι φτιαγμένος -από τη φύση του- να κοιτά ψηλά, να οραματίζεται και να προσπαθεί ν’ αγγίξει το όνειρο του. Για να το πετύχει όμως, χρειάζεται φτερά που θα τον βοηθήσουν να φτάσει γρηγορότερα και ευκολότερα. Τα φτερά είναι οι ικανότητες του καθενός. Κάποιοι όμως, έχουν μικρότερα φτερά και νιώθουν διαφορετικοί. Παρ’ όλ’ αυτά μπορούν κι εκείνοι ν’ ανέβουν ψηλά – απλώς χρειάζονται δίπλα τους κάποιους για να τους μάθουν τον τρόπο ν’ ανοίγουν τα φτερά τους και να πετούν όλο και πιο ψηλά. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν τα δικά τους μοναδικά και ιδιαίτερα φτερά. Το πέταγμά τους γίνεται ομορφότερο όταν οι άλλοι τους χαϊδεύουν απαλά τα φτερά και πετούν μαζί τους.”

Ειδικό Σχολείο Τυφλών Πάτρας


Γράψαμε στις ειδικές μηχανές γραφής-ανάγνωσης Μπρέιγ ...


... με βάση το δικό τους αλφάβητο. Παίξαμε μαζί τους ποδόσφαιρο , συζητήσαμε με τα τυφλά παιδιά και μάθαμε από πρώτο χέρι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή. Τέλος δεχτήκαμε  δώρα χριστουγεννιάτικες κάρτες που έφτιαξαν με τα χέρια τους , γραμμένες και στη δικής τους γλώσσα... 

Τους ευχόμαστε ολόψυχα , κι εμείς με τη σειρά μας , Καλές Γιορτές ! 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου