Συμμετοχή στην «Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση» της ACTION AID (E1)


Η Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση (όπως αναφέρει στο υλικό της η Action Aid) είναι μια διεθνής εκστρατεία που πραγματοποιείται κάθε χρόνο  από την Παγκόσμια Εκστρατεία για την Εκπαίδευση, στην οποία συμμετέχουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Δίκτυα της Κοινωνίας των Πολιτών και εκατομμύρια μαθητές και εκπαιδευτικοί σε 120 χώρες.
Η ActionAid Ελλάς συντονίζει για 9η φορά από τις 22 έως τις 28 Απριλίου 2012 την Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση στην Ελλάδα. Μαθητές και εκπαιδευτικοί σε ολόκληρη τη χώρα καλούνται να συμμετάσχουν και φέτος και να ενώσουν τη φωνή τους με εκατομμύρια άλλους από ολόκληρο τον κόσμο.
Η φετινή δράση έχει τίτλο «Δικαιώματα από την πρώτη μέρα!», Εκπαίδευση και Φροντίδα στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία. Τα πρώτα χρόνια της παιδικής ηλικίας (0-8 ετών), παίζουν καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία τους στο σχολείο και αργότερα στη ζωή. Παράγοντες όπως η σωστή διατροφή, η υγειονομική περίθαλψη, ένα ασφαλές περιβάλλον και η πρόσβαση σε ποιοτική και κατάλληλη εκπαίδευση, διασφαλίζουν την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του παιδιού.
Φέτος συμμετέχουμε και εμείς σε αυτή την προσπάθεια. Αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε στους συμμαθητές μας ένα θεατρικό βασισμένο στο βιβλίο της Άννας Κωσταλλά Τρύφωνας ο Φαφαγάλος. Ανάμεσα στους χαρακτήρες είναι και ο Παντελής που έχει περάσει πολλές δυσκολίες τα πρώτα χρόνια της ζωής του (έχασε τους γονείς του, γυρνούσε από οικογένεια σε οικογένεια, δεν πήγαινε σχολείο, εμφανίζει παραβατική συμπεριφορά και αναγκάζεται να φοιτήσει στην Α΄ τάξη αν και είναι περίπου  10 ετών). Τελικά όμως βρίσκει το δρόμο του.
Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε:
-Σφάω το κεπάλι μου να θυμηθώ αν φλήρωσα την τσιχλόπουσκα  στο φεριπτερά.
Αυτός που ακούσατε μόλις τώρα να μιλάει είναι ο Τρύφωνας ο παπαγάλος, που μπερδεύει το πι με το φι. Μέσα σε τούτο το βιβλίο, αυτός θα τρυφωνίζει κι εσείς θα ξεκαρδίζεστε. Μπορεί όμως και να κλάψετε, δεν ξέρω, αυτό όμως που ξέρω σίγουρα είναι πως ο Τρύφωνας θα μείνει για πάντα μέσα στην καρδιά σας, όπως έμεινε και στη δική μας καρδιά.
Aκόμα θα παρουσιάσουμε και το τραγούδι Μια νέα αρχή (We are the world). Συνεργαστήκαμε με την κ. Τόλια (εκπαιδευτικό Μουσικής) και την κ. Μήτση (εκπαιδευτικό Θεατρικής Αγωγής).


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου