Πείραμα δοντιού και ζάχαρης


Για να δούμε πώς χαλάνε τα δόντια στο στόμα όταν τρώμε γλυκά άρα ζάχαρη και τα μικρόβια παράγουν οξέα κάναμε στην τάξη μας (Α2) το παρακάτω πείραμα :
Υλικά που χρειαστήκαμε
  •    1 ποτήρι ζεστό ( όχι βραστό ) νερό
  •    1 μολύβι
  •    1 αληθινό δόντι (κάποιο παιδικό δόντι)
  •    4 κουταλάκια ζάχαρη
  •    Χυμό από μισό λεμόνι
  •    Βερνίκι νυχιών , ξεβαφτικό νυχιών
  •    Κλωστή ή ένα μαλακό σύρμα


Πώς κάναμε το πείραμα
Με το βερνίκι των νυχιών βάψαμε το μισό δόντι, έτσι ώστε μισή αδαμαντίνη να είναι καλυμμένη με βερνίκι και μισή όχι. Δέσαμε το δόντι με την κλωστή(ή το σύρμα) από το μολύβι. Γεμίσαμε το ποτήρι με ζεστό νερό. Προσθέσαμε τα 4 κουταλάκια ζάχαρη και ανακατέψαμε. Προσθέσαμε το χυμό από μισό λεμόνι. Κρεμάσαμε το δόντι μέσα στο ποτήρι με το διάλυμα νερού, ζάχαρης, λεμονιού και  το αφήσαμε για 4 ημέρες. Μετά από 4 ημέρες πήραμε το δόντι και το καθαρίσαμε προσεκτικά.
Βυθίσαμε το δόντι σε ξεβαφτικό νυχιών για να φύγει το βερνίκι. Συγκρίναμε την αδαμαντίνη που ήταν καλυμμένη με το βερνίκι με την αδαμαντίνη που δέχτηκε την επίθεση της ζάχαρης και του λεμονιού. Η αδαμαντίνη με το βερνίκι ήταν γυαλιστερή και σκληρή όπως πριν. Η αδαμαντίνη που δεν ήταν καλυμμένη με βερνίκι είχε γίνει πιο μαλακή και δεν ήταν γυαλιστερή. Έτσι ακριβώς καταστρέφεται η αδαμαντίνη από τα γλυκά και αρχίζει η τερηδόνα.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου